Fahri Kasırga'nın Alıkonulması Davası
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın alıkonulmasına ilişkin davada, sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaları tamamlandı.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın alıkonulmasına ilişkin davada, sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaları tamamlandı.
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsündeki duruşma salonunda görülen davaya tutuklu sanıklar, aileleri, avukatları ile Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı avukatları katıldı.
Esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını yapan sanık eski üsteğmen Osman Ertuğal, daha önceki savunmalarını yineleyerek, hiçbir terör örgütüyle bağlantısı olmadığını savundu.
Darbe suçunu işlemediğini ileri süren Ertuğal, Cumhuriyet Savcısı Hamza Yokuş'un iki er hakkında beraat talep ettiğini hatırlatarak, bu talebin gerekçelerinin kendisi için de geçerli olduğunu iddia etti.
Ertuğal, "Benim hakkımda da maddi delil yoktur. Darbe girişiminini mağduruyum." şeklinde savunmada bulundu.
Tatbikat emri nedeniyle olay yerine gittiğini, o güne kadar Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nda hiç bulunmadığını aktaran Ertuğal, Fahri Kasırga'yı da tanımadığını ileri sürdü.
Suç işlemek kastıyla hareket etmediğini savunan Ertuğal, beraatını talep etti. Bu savunmayla sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaları tamamlandı.
Duruşmaya ara verildi.
İddianamede istenen cezalar
Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırga'nın alıkonulmasına ilişkin 27 sanık hakkında görülen davada eski kurmay albay Muhsin Kutsi Barış ve eski tuğgeneral Ali Kalyoncu haricindeki 25 sanığın, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve "silahlı terör örgütüne üye olmak", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından 13 yıl 6'şar aydan 36 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası isteniyor.
Sanıklar Barış ve Kalyoncu, davada FETÖ faaliyetleri kapsamında "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 4,5 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Bu sanıklar hakkında "darbe" suçuna ilişkin ayrı davalar görülmeye devam ediyor.
Öte yandan, esas hakkındaki mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, 23 sanığın ağırlaştırılmış müebbet, eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı kurmay albay Barış'ın ise 21 yıla kadar hapsini istedi.
Savcı, er olarak vatani görevlerini yapan sanıklar M.A.Ö. ve A.Ş'nin de beraatını, davanın firari sanığı eski tuğgeneral Ali Kalyoncu'nun dosyasının ayrılarak, hakkında yakalama emrinin devamını talep etti.