Haberler

Fatih'in Dökümhanesinde Kazı Çalışmalarında Sona Yaklaşıldı

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Fatih dökümhanesinden genel görüntü- Kazı Başkanı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurcan Yazıcı Metin ile röportaj- Kazı yapılması genel görüntü Fatih'in dökümhanesinde kazı çalışmalarında sona yaklaşıldı- Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinde kullandığı top ve güllelerin yapıldığı Demirköy Fatih Dökümhanesi'nde kazı çalışmaları bu yıl sona erecek- Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yapılacak restorasyonun ardından bölgenin açık hava müzesine dönüştürülmesi bekleniyor- Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Metin: " Fatih Dökümhanesi'ni dünyaya tanıtmak istiyoruz.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Fatih dökümhanesinden genel görüntü- Kazı Başkanı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurcan Yazıcı Metin ile röportaj- Kazı yapılması genel görüntü Fatih'in dökümhanesinde kazı çalışmalarında sona yaklaşıldı- Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinde kullandığı top ve güllelerin yapıldığı Demirköy Fatih Dökümhanesi'nde kazı çalışmaları bu yıl sona erecek- Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yapılacak restorasyonun ardından bölgenin açık hava müzesine dönüştürülmesi bekleniyor- Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Metin: " Fatih Dökümhanesi'ni dünyaya tanıtmak istiyoruz. Açığa çıkarılan alan, Osmanlı endüstrisini en iyi belgeleyen tesisi" ÖZGÜN TİRAN - NİHAT EVREN - Fatih Sultan Mehmet'in, İstanbul'un fethinde kullandığı top ve güllelerin döküldüğü Kırklareli'deki tarihi Demirköy Fatih Dökümhanesi'nde, 2001 yılından beri sürdürülen kazı çalışmalarında sona yaklaşıldı.Kazı Başkanı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurcan Yazıcı Metin, AA muhabirine, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi'nden uzmanların yer aldığı kazı çalışmalarının bu yıl tamamlanacağını söylediFatih Dökümhanesi'ndeki kazı çalışmalarının Türkiye ve dünyada ilgiyle takip edildiğini ifade eden Metin, 2001 yılında başlayan kazı çalışmalarının bu sezon sona ereceğini belirtti.Kazı çalışmalarında bir çok donanımı gün yüzüne çıkarttıklarını ifade eden Metin, şunları kaydetti: "Çalışmalarımızda mescit ve mescide ulaşan yol üzerinde kalıntı halinde çeşme, iki uçta hamam ve kalan yöneticilerin, işçilerin konaklaması için mekanları bulduk. Kazı alanında üretim alanı gün yüzüne çıkmış durumda. Burada demir ergitme fırınları var. Demir dökümhanesi tanımlamamız için bizim elimizdeki en somut veriler bu demir ergitme fırınları. 2001 yılında başlatılan kazı çalışmaları önce avlu etrafındaki mekanlarda sürdürülmüş belli bir noktaya gelinmiş. 2010'dan itibaren de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile kendi üniversitem adına yürüttüğümüz kazı çalışmalarında üretim alanını açığa çıkarttık. Bu demir ergitme fırınları etrafındaki donanımlar, ana işlikler, su gücü ile çalışan bir sistem var burada, su enerjisi üretiliyor."Bu yıl kazı alanında daha çok çevre düzenleme çalışmalarına ağırlık verdiklerini dile getiren Metin, Fatih Dökümhanesi'ni dünyaya tanıtmak istediklerini anlattı.- Restorasyon çalışması yapılacakAçığa çıkarılan alanın Osmanlı endüstrisini en iyi belgeleyen tesisi olduğuna vurgu yapan Metin, bu yılki kazı çalışmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca bölgede restorasyon çalışmaları yapılacağını, ardından bölgenin açık hava müzesine dönüştürüleceğini anlattı.-Tarihi Demirköy Fatih DökümhanesiTarihi kaynaklardaki bilgilere göre, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinde kullandığı toplar ve gülleler, tarihi Demirköy Fatih Dökümhanesi'nde yapıldı.Dönemin ileri teknolojisi kullanılan dökümhanede, 15. yüzyıl ortalarından 19. yüzyıl sonlarına kadar aralıksız üretim gerçekleştirildi.

Kaynak: AA / Güncel

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fatih Sultan Mehmet Nurcan Yazıcı Demirköy Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title