Haberler

Fatoş Güney: Yılmaz Güney Filmleri Hala TRT'de Gösterilmiyor

Abone Ol

Fatoş Güney, "TRT'de halen Yılmaz Güney filmlerinin gösterilmiyor. Başbakan'ın sözü beni umutlandırmıştı. 'Yılmaz Güney'in filmlerine eğer kulak verilseydi, Türkiye bugün bu halde olmayabilirdi' demişti." dedi.

Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney, TRT'de halen Yılmaz Güney filmlerinin gösterilmediğini belirterek, "Başbakan'ın sözü beni umutlandırmıştı. 'Yılmaz Güney'in filmlerine eğer kulak verilseydi, Türkiye bugün bu halde olmayabilirdi' demişti. Bundan yola çıkarak Yılmaz Güney'in özgürlüğünü konuştuğunu düşünmüştüm. Bu ne yazık ki hala mümkün değil" dedi.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nce bu yıl 18'ncisi gerçekleştirilen Uluslarası Altın Koza Film Festivali kapsamında 'Adanalı Sanatçılar Gecesi' düzenlendi. Aqualand Tesisleri'nde Adana şarkılarının seslendirildiği geceye, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Fatoş Güney ve Derya Alabora gibi isimlerle festival konukları katıldı. Geceye katılan konuklara kebap, şırdan, içli köfte ve şalgam gibi yöresel yiyecek ve içicekler ikram edildi. Ali Şenozan'ın şarkılarıyla renk kattığı gecede Altın Koza A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sıtkı Özer de şarkı söyledi.

YILMAZ GÜNEY SİLİNMEK İSTENDİ

Etkinlikte Ferhat Çelik ile Aynur Aksoy'un hazırladığı 'Yılmaz Güney Belgeseli' gösterildi. Belgesel gösterimi sırasında duygulanan Fatoş Güney, şöyle konuştu:

"Başbakan'ın sözü beni umutlandırmıştı. 'Yılmaz Güney'in filmlerine eğer kulak verilseydi, Türkiye bugün bu halde olmayabilirdi' demişti. Bundan yola çıkarak Yılmaz Güney'in özgürlüğünü konuştuğunu düşünmüştüm. Bu ne yazık ki hala mümkün değil. Güney'in filmleri TRT 6'da da yayınlanamıyor. Biz Kürtçe dublajlarını gerçekleştirdik, ama henüz yayınlanmıyor. En kısa zamanda devlet televizyonlarında Yılmaz Güney filmlerini görmek istiyoruz. Yılmaz Güney, Türk sinema tarihinden silinmek istendi. 12 Eylül'de döneminde filmleri toplatıldı. 10 yıl boyunca filmlerinin gösterimi yasaklandı. Yeni kuşak onu hiç tanımadı. Eskiden sansür vardı. Festival filmleri bile baskı altında kalıyordu. Sanat toplum içindir ve sanatçı ülkesinin tanığıdır. Yılmaz Güney öyle bir sanatçıydı. O tüm yaşamını halkın kurtuluş mücadelesine adadı. Bunun herkes göze alamayabilir. Yılmaz Güney'in eserleri hala güncel. Yılmaz Güney, bugün Türkiye'de yapılmak istenen açılımı 30-40 yıl önce yapmak istediği için böyle bir muamaleye tabi tutuldu" dedi.

'HEYKELİ BENZEMİYOR'

Yarın açılacak Adana Sinema Müzesi'nde Jale Kuşan ve Tülay Aktaş tarafından yapılan Yılmaz Güney'in bal mumu heykelinin Güney'e hiç benzemediğini söyleyen Fatoş Güney, "Ben henüz müzeyi ziyaret etmedim. Yarın gezeceğim. Oradaki Yılmaz Güney heykelinin ona benzemediğini söylüyorlar. Değiştirileceği söylendi. Yarın heykeli de göreceğiz" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kültür Sanat Politika Güncel Sinema Sinema Kültür Sanat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title