Haberler

Faytoncuların Nostalji Mesaisi

Güncelleme:
Abone Ol

Samsun'da, 15 yıldır sahilde gezinti yaptıran, istek üzerine komşu illere de giden faytonlar, özellikle Almanya ve Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden gelen turistlerden büyük ilgi görüyor.

Samsun'da, 15 yıldır sahilde gezinti yaptıran, istek üzerine komşu illere de giden faytonlar, özellikle Almanya ve Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden gelen turistlerden büyük ilgi görüyor. Samsun Sahil Faytoncular Derneği Başkanı Rasim Gökçen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 25 faytoncunun sahil kısmında belirli güzergahlarda 15 yıldan bu yana gezi düzenlediğini söyledi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle geçimlerini faytonculuktan sürdürdüklerini dile getiren Gökçen, "Faytonculuğu bildiğimiz için tamir işlerini de kendimiz yapıyoruz. Atlarımıza iyi bakıyoruz, aşılarını yaptırıyoruz. Hayvanlardan huysuz olanları sahile getirmiyoruz. Vatandaşa iyi hizmet etmeye çalışıyoruz. En iyi faytoncular Samsun'da, inşallah daha iyi olacak" dedi.Samsun'a gelen turistlerin faytona binmeyi tercih ettiğini ifade eden Gökçen, turistlerin özellikle atları çok sevdiğini ve hatıra fotoğrafı çektirdiğini anlattı.

Özellikle Alman turistlerin faytonları tercih ettiğini vurgulayan Gökçen, "Almanlar çok seviyor, elinde ekmek yedirmek istiyorlar. Turizme de hizmet etmiş oluyoruz. Tatil için Almanya'dan, İstanbul'dan, Trabzon'dan gelenler faytonları tercih ediyor" şeklinde konuştu.Yılın 2-3 ayını faytonculuk yaparak geçirdiklerini ifade eden Gökçen, faytonları çiçeklerle süslediklerini, temizliğine önem verdiklerini kaydetti.Gezilerin dönüşümlü olarak gerçekleştirildiğini de aktaran Gökçen, "Atları yormuyoruz. Bir gün koşan at sonraki gün çalışmıyor. Sahil boyunca belirli güzergahlarda ekiplerimiz var, dönüşümlü olarak çalışıyoruz" diye konuştu.En büyük sıkıntılarının ise yem olduğunu belirten Gökçen, atların bakımının oldukça zor olduğunu, 5-13 yaş arası atları tercih ettiklerini, ileri yaşta olan atların faytonculukta kullanılmasının uygun olmadığını ifade etti.Samsun'da 12 yıldır faytonculuk yapan 30 yaşındaki İbrahim Çetintaş ise temmuz ve ağustos aylarında faytonculuk yaptıklarını, istek olursa çevre illere ve ilçelere gittiklerini söyledi.

Düğünlerde ve çeşitli etkinliklerde de tercih edildiklerini belirten Çetintaş, "Faytonları dikkat çekmesi için parlak malzemelerle süslüyoruz. Müşteri geliyor süsüne ve konforuna göre fayton tercih ediyor. İnşallah ölene kadar devam edeceğim. En çok kışın hayvanların bakımında zorlanıyoruz. Çok yem yiyorlar. Hayvanlarımıza kaşağıyla tımar yapıyoruz, yıkıyoruz. Yeri geliyor biz aç kalıyoruz onları aç bırakmıyoruz" ifadelerini kullandı.

Faytoncu Muhammet Özman da 12 yıldır bu işi yaptığını dile getirerek, "Fayton turları 10-20 lira arasında, 15 dakika sürüyor. Atlarla fotoğraf çektirenler oluyor" dedi. Turistler ise sahilde gezinti yapmak için faytonun oldukça konforlu olduğunu, bir nostalji yaşamak istedikleri için faytonu tercih ettiklerini dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Almanya Türkiye Gökçen Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (2)

vatandaş:

bırakın kaldırın faytonları at sidiği kokuyor sahil lanet ediyorum her indiğimde bukadarmı kötü çalışan belediye olur denizi doldurmaya meraklısınız az daha doldurunda toprak yol yapında toprak sidiği yok etsin bu kadar rezil kokmaz en azından

Yanıtla01
vatandaşMobil-ANDROID:

atlara zulüm ediyorlar bence bunun haberini yapın. hem o koku yüzünden misafirimizi bile götüremiyoruz sahile.

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title