Felçli Hastalar Yattığı Yerden Egzersiz Yapabilecek
Felçli hastalar yattığı yerden "Moto Med" isimli cihaz ile egzersiz yapabilecek.
Felçli hastalar yattığı yerden "Moto Med" isimli cihaz ile egzersiz yapabilecek.
Uzun süreli yatağa bağımlılık ve buna bağlı hareket eksikliği kan dolaşımı, beslenme, sindirim, solunum gibi önemli metabolik fonksiyonları durma noktasına getiriyor. Kısa süreli yatağa bağımlılık bile fiziksel kapasiteyi büyük oranda düşürüyor. Özellikle yaşlı kişilerde bu durum hastanın mental fonksiyonlarında da kısıtlanmalara sebep oluyor.
Romatem Samsun Hastanesi'nden Fizyoterapist Turgay Şahin, yatağa bağımlılık ve buna bağlı hareket kısıtlılığının pek çok probleme neden olduğunu kaydetti. Turgay Şahin, "Kas zayıflaması, eklem kısıtlılığı, mesane sorunları, bağırsak sorunları hipotansiyon, akciğer embolisi riski, ödem, osteoporoz, yürüme kabiliyetinde azalma, yatak yarası, kalp ve damar dolaşım bozuklukları yatağa bağımlı hastaların yaşadığı belli başlı sorunlardır" dedi.
Turgay Şahin, yatar pozisyonda egzersiz yapmaya imkan sağlayan Moto Med'in, hareket eksikliğine bağlı problemleri önlemeye yardım edeceğini belirtti. Şahin, "Düzenli yapılan, güvenli ve bilgisayar kontrollü pedal egzersizleri yatak dönemindeki rehabilitasyon uygulamalarını kolaylaştırır. Bu sayede hareket tedavisinin etkinliğini ve verimliliğini artırır. Ayrıca kan dolaşımını hızlandırarak yatak yarası oluşmasını engeller" diye konuştu.
Yumuşak ve uyumlu pedal çevrim hareketinin kas tonusu üzerinde derhal etki gösterebildiğini vurgulayan Şahin, "Bu durum düzenli olarak kasları gevşeterek ve tendonlar ile bağ dokularının esnekliğini koruyarak spastisite uzun süreli ve kalıcı olarak azaltılabilir. Moto Med ile hareket koruyucu ve spazm kontrol özelliği sayesinde güvenli egzersizler yapılabilir. Hareket tedavisinin karın kasları üzerindeki dolaylı etkisi sayesinde bağırsak hareketleri uyarılır. Yumuşak hareketler spastisiteyi azaltır ve mesane boşaltımı üzerine olumlu etki sağlar. Bu sayede üriner sistem enfeksiyonları, taş oluşumu gibi komplikasyonlar engellenebilir" şeklinde konuştu.
Üst gövde ve kol çalıştırıcının solunum kaslarının güçlendirilmesine olanak sağladığını kaydeden Turgay Şahin, bu sayede rehabilitasyona erken başlanabildiğini ve hastaların yatakta kalış sürelerinin kısalacağını ifade etti. Şahin, "Kısaca erken mobilizasyon için motor yardımlı hareket, birinci gününden itibaren kolaylıkla uygulanabilirlik sağlar. Böylelikle hastalarda oluşabilecek komplikasyonların en aza indirileceği gibi hastanın yatağa olan bağımlılığı azalır ve erken mobilizasyonu mümkün olabilir. Moto Med sistemi Türkiye'de sadece Kocaeli ve Samsun Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanelerinde bulunuyor" ifadelerini kullandı. - SAMSUN