Fethi Gemuhluoğlu Anılıyor
Fethi Gemuhluoğlu'nun, vefatının 35. yıldönümünü vesilesiyle bir anma toplantısı düzenlenecek.
Ülkemizin kanat önderlerinden, fikir adamı, yazar ve aktivist Fethi Gemuhluoğlu'nun, vefatının 35. yıldönümünü vesilesiyle bir anma toplantısı düzenlenecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından 30 Kasım Cuma günü saat 19.00'da Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek programa, Prof. Dr. Sadettin Ökten, Dr. Mehmet Genç, Dr. Alaattin Büyükkaya ve İbrahim Kiras konuşmacı olarak katılacaklar.
Coşkuya, aşka ve dostluğa yaptığı sürekli vurgu ile manevi hayata dikkat çeken Fethi Gemuhluoğlu, müstakil olarak defalarca basılan unutulmaz "Dostluk Üzerine" adlı konuşmasında şöyle diyordu: ''Kendilerine dost olamayanlar, gayrıya dost olamazlar. Kendileri ile barışa varamayanlar, gayrı ile barışa varamazlar. Kaldı ki, savaş yoktur. Dünya, dostluk üzerine halk edilmiştir.''
Düşünceleri ve eserleriyle, toplumun sanat ve kültür hayatı üzerinde etkili olan, manevi ufkunda bir ışık yakan Fethi Gemuhluoğlu anma toplantısında Gemuhluoğlu'nun dostları onun fikir ve gönül dünyasını anlatacaklar.
Toplantının bitiminde ise dinleyicilere; Fethi Gemuhluoğlu'nun yazılarından derlenen ''Fethi Gemuhluoğlu, Dış Politika Yazıları, 1956-59'' adlı kitapçık ile ''Dostluk Üzerine'' konuşmasının yer aldığı kitapçık hediye edilecek.
Fethi Gemuhluoğlu Kimdir…
Ekim 1922 tarihinde Mustafa Neş'et Bey ile Fatma Sâniye Hanım'ın çocukları olarak İstanbul Göztepe'de doğan Fethi Gemuhluoğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenimini sürdürdü; 1946-1948 yıllarında Çanakkale Gelibolu'da adliye subayı olarak yedek subaylık görevini yerine getirdi. 1950-55 yıllarında İstanbul'daki değişik azınlık okullarında Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği yapan Gemuhluoğlu, Mareşal Fevzi Çakmak'ın vefatından sonraki olaylarda (1950), Kıbrıs'la ilgili Türkiye'deki ilk siyasi dernek olan Kıbrıs'ı Koruma Cemiyeti'nin (1950) kurulmasında ve Milliyetçiler Federasyonu (1950-1951) ile onun devamı olan Türk Milliyetçiler Derneği'nin (1951-1953) oluşumunda önde gelen isimlerdendi.
1959 yılında evlenen ve iki çocuğu olan Fethi Gemuhluoğlu, 1963-65 yıllarında ailesi ile beraber Almanya'da kaldı. 1965-66 yıllarındaki Milli Eğitim Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğünden sonra, 1966-1969 yıllarında Türkiye Odalar Birliği Basın Müşaviri olarak çalıştı. Milliyetçi Cephe Hükümetlerinin (1975 ve 1977) kurulmasında etkili olan Gemuhluoğlu, 1969'da Mithat Recai Öğdevin ve Ahmet Aydın Bolak ile birlikte kuruluşunu gerçekleştirdikleri, dönemin sayılı eğitim vakıflardan biri olan Türkpetrol Vakfı'nın Genel Sekreterliğini 5 Ekim 1977'deki vefatına kadar sürdürdü.