Fetö Kumpası Davası Sanıklarına Beraat
Konya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyelerince açılan "kumpas davası"nda, aralarında eski Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ile iş adamı Nusret Argun'un da bulunduğu sanıkların tamamının beraatine karar verildi.
Konya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyelerince açılan "kumpas davası"nda, aralarında eski Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ile iş adamı Nusret Argun'un da bulunduğu sanıkların tamamının beraatine karar verildi.
Konya'da 2008'de FETÖ üyelerince asılsız delillerle iş adamı Nusret Argun'un şirketine yönelik operasyonun ardından açılan "okyanus davasında", Yargıtay'ın yerel mahkemenin verdiği kararı bozması üzerine, dava Konya 5. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün yeniden görüldü.
Bazı sanıklar ile müdafi avukatların katıldığı duruşmada, mahkeme heyeti aralarında eski Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ve iş adamı Nusret Argun'un da bulunduğu 234 kişinin beraatine karar verdi.
İşadamı Nusret Argun'un avukatı Battal Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dava kapsamında yargılanan 234 kişi hakkında, çelişkili beyanlar veren kişilerin ifadeleriyle doldurulan bir soruşturma evrakı hazırlandığını söyledi.
Adana'da kapatılan özel yetkili 8. Ağır Ceza Mahkemesince 234 sanık hakkında 200 yıla varan cezalar verildiğini, müvekkiline de 177 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildiğini anımsatan Özer, başvuruları üzerine Yargıtay 5. Ceza Dairesinin tüm sanıklar hakkındaki hükmü kaldırdığını belirtti.
Özer, karar gerekçesinin yetersiz olduğu, savunma hakkının kısıtlandığı, bilirkişi raporlarının yetersiz olduğu gibi sebeplerle kararın bozulduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Karar bozulduktan sonra özel yetkili mahkemelerin kaldırılmış olması nedeniyle yasa gereğince dava, Konya'ya taşındı. Bunun üzerine Konya'da 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan duruşmada tüm sanıkların beraatine karar verildi. Biz en başından beri bu davanın FETÖ'nün kumpası olduğunu iddia etmiştik. Bu, 15 Temmuz sonrasında elde edilen delillerle çok daha net bir şekilde ortaya çıktı."
Davanın geçmişi
İş adamı Nusret Argun, 2014'te Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığına verdiği dilekçede, 2008'de sahte deliller üretilerek şirketlerine ve Konya bürokrasisinde çalışan birçok kişiye "Final" adı verilen operasyon yapıldığını ileri sürmüştü.
Operasyonu yapan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele personelinin paralel yapıya mensup kişilerden olduğunu savunan Argun, bu yapıya mensup kişilerin, başta öğrenci yurdu olmak üzere taleplerini yerine getirmemesi üzerine FETÖ/PDY'nin emniyet ve yargı ayağıyla koordineli şekilde kendisine kumpas kurduğunu iddia etmişti.
İddialar doğrultusunda Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca, KOM Şube Müdürlüğü tarafından planlı çalışma dosyası açılarak çalışmalara başlanmıştı. Soruşturma çerçevesinde iddialara yönelik birtakım deliller elde edilince rütbeli polislerin de bulunduğu bazı kişiler tutuklanmıştı.
Soruşturma kapsamında 19 ilde düzenlenen operasyonların gözaltı gerekçesinde sanıkların, Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünün 2008'deki operasyonunda, Konya merkezli Okyanus Şirketler Grubu Başkanı Nusret Argun ve 233 kişiye asılsız delillerle işlem uyguladıkları iddiası yer almıştı.