Haberler

Fıde 2013 Dünya Satranç Şampiyonası

Abone Ol

Carlsen beyazlarla oynadığı 9. oyunu da kazandı Anand'ın maçı eşitlemek için kalan 3 oyunu da kazanması gerekiyor

Hintli Dünya Şampiyonu Viswanathan Anand ile Norveçli Büyük Usta Magnus Carlsen arasında oynanan FIDE 2013 Dünya Satranç Şampiyonası'nın 9. oyununu kazanan Carlsen, aradaki puan farkını üçe çıkardı.

Hindistan'ın Chennai kentinde oynanan maçın 9. karşılaşmasında beyazlarla oynayan Anand, açılışın ardından siyahlar için son derece tehlikeli, dengesiz bir oyun elde etmeyi başarmasına karşın son hamlede yaptığı büyük hata sonucu 29. hamlede yenilgiyi kabul etmek zorunda kaldı.

Anand'ın, maçta 6-3 öne geçen Carlsen'e karşı maçı eşitleyerek, eşitlik bozma maçına kalabilmesi için kalan üç oyunun tamamını da kazanması gerekiyor. Kalan oyunlardan birinin bile berabere bitmesi halinde Carlsen, dünya satranç şampiyonluğu tahtına oturarak satranç dünyasının yeni kralı olacak.

Anand'ın vezir piyonu açılışıyla başladığı karşılaşmaya Carlsen'in Nimzo Hint Savunması ile karşılık vermesinin ardından, oyun oldukça keskin bir devam yolu olarak bilinen Samisch varyantına dönüştü. Carlsen'in 7. hamlede modern devam yolu olarak bilinen 7...Axd5 hamlesi yerine klasik 7...ed5 hamlesini seçmesi ve sonra da 8...c4 ile merkezdeki gerilimi sona erdirmesinin ardından şah kanadında inisiyatifi ele geçiren Anand, oyunu siyahların doğru hamleleri bulmasının güçleştiği dengesiz bir konuma getirmeyi başardı.

Maçı resmi internet sitesinden yorumlayan eski Dünya Kadınlar Şampiyonu, Macar Büyük Usta Susan Polgar,  21. hamlede ulaşılan konumda siyahları için en doğru savunma hamlelerini bulmanın satranç bilgisayarlarınca mümkün olsa da insanlar için o kadar kolay olmadığına işaret etti. Oyunda rakibinin ilerlemiş piyonunu, 1. yataya getirerek vezir çıkmasına izin veren Anand bunun karşılığında rakip şaha yönelik önlenmesi güç mat tehditleri elde etti.

Oyundan sonra düzenlenen basın toplantısında son durumu değerlendiren Carlsen, son hamledeki konumda beyazların 28.Ff1 Vd1 29.Kh4 Vh5 30. Axh5 gxh5 31.Kxh5 Ff5 32.Fh3 Fg6 33.e6 Axf6 34.gxf6 Vxf6 35.Kf5 fxe6 36.Ve3 hamleleriyle oyunda kalabileceğini söyledi. Oyundaki 28.Af1 hamlesine siyahın 28--.Ve1 (29.Kh4 hamlesi 29...Vxh4 ile alet kaybına yol açacağı için mümkün değil) ile karşılık vermesinin ardından Anand oyunda yenilgiyi kabul etmek zorunda kaldı

Oyunun zorlu geçtiğini belirten Carlsen, açılışın ardından son derece keskin bir varyanta girildiğini söyledi. Oyunda beyazın 18.e5 hamlesine normalde 18...g6 19.f4 Ag7 şeklinde karşılık vermek istediğini ancak rakibinin 20.Vb1 Kb6 21.Kb2 hamleleriyle piyonlarına saldırmasından tedirgin olduğu için oyundaki devam yolunu seçtiğini söyledi. Oyunda, 19...b4'ten sonra en doğru hamleleri bulmayı gerektiren keskin konuma ulaşıldığını belirten Carlsen, buna karşın mat olmamak için tek hamleleri yapmak zorunda olması nedeniyle doğru hamleleri bulmanın çok zor olmadığını belirtti. Carlsen "Şanslıydım ki mat çıkmadı ve rakibim sonunda büyük bir hata yaptı" dedi.

Anand da 22.f5 hamlesi yerine rakibinin b piyonunu ilerletmesine izin vermek yerine 22.cxb4 hamlesine bir şans vermesi gerektiğini belirterek, bu durumunda siyah için eşit derecede güç olduğuna işaret etti.

Anand'ın, maçta kalan son üç oyundan ikisinde beyazlarla oynayacak Carlsen'e karşı maçı berabere yapma şansı sadece matematiksel olarak devam ediyor. Carlsen'in beyazlarla oynayacağı maçın 10. oyunu yarın Türkiye saatiyle 11.30'da başlayacak. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Hindistan Chennai Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title