Filistinli Gruplarla İsrail Arasındaki Ateşkes
Arap Birliği, Mısır'a, İsrail ile Filistinli gruplar arasında kalıcı ateşkesin sağlanması için çabalarını sürdürmesi çağrısında bulundu.
Arap Birliği'nin, Mısır'a, İsrail ile Filistinli gruplar arasında kalıcı ateşkesin sağlanması için çabalarını sürdürmesi çağrısında bulunduğu bildirildi.
Başkent Kahire'de daimi temsilciler düzeyinde toplanan Arap Birliği Kurulundan yapılan açıklamada, "Gazze'deki krizin patlak vermesinden bu yana gayret sarf eden Mısır'a teşekkür ve takdirlerimizi iletiyor, bu çerçevede çabalarını sürdürmesini istiyoruz" ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, Genel Sekreter Nebil el-Arabi'nin, toplantıda, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurulması için uluslararası düzeyde harcanan diplomatik çabalara ilişkin bir rapor sunduğu belirtilerek, Filistinli başmüzakereci Saib Ureykat'ın da Gazze'deki ölü ve yaralı sayısı, altyapı, yerleşim birimleri, okul, ibadethane, hastane, sivil savunma araçları ve ambulanslardaki hasara ilişkin bir sunum yaptığı kaydedildi.
Ateşkes görüşmeleri
Öte yandan, ateşkes görüşmeleri için Mısır'da bulunan Filistin heyeti üyesi, Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (FDKC) Genel Sekreter Yardımcısı Kays Abdulkerim, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ile Filistinli gruplar arasında 72 saatlik ateşkes süresince yapılan dolaylı müzakerelerde kalıcı ateşkesin sağlanması konusunda şüphelerinin olduğunu ifade ederek, "Şu ana kadar herhangi bir yakınlık yok, taraflar arasında ayrılık büyük, zira anlayışlar farklı. Örneğin İsrail için ambargonun kaldırılması demek, yeniden düzenlenmesi demek, tamamen kaldırılması değil" değerlendirmesinde bulundu.
Kahire yönetiminin krizin sona ermesi için bir uzlaşı formülü aradığını ve Hamas'ın ise herhangi bir talebinden vazgeçmeyeceğini vurguladığını aktaran Abdulkerim, şunları kaydetti:
"Filistin tarafı, ablukanın kalkmasını, liman ve havaalanı inşasını, sınır kapılarının açılmasını, Gazzeli balıkçıların 12 mil mesafede avlanabilmesini ve esirlerin serbest bırakılmasını istiyor. İsrail heyeti ise liman ve havaalanı meselesini görüşmeyi reddetti. Diğer taleplerde ise yeni bir gelişme yok. Kalıcı ateşkese varılması için ilan edilen 72 saatlik insani ateşkes, İsrail'in müzakerelerdeki tutumunda ciddi olduğu anlamına gelmez. Belki manevra yapıyordur ya da bir önceki ateşkes sırasında yaptığını yapabilir."
Filistin tarafının Gazze'de ateşkes sağlanması için ortaya koyduğu istekler arasında "liman ve havaalanı inşası, ablukanın kalkması, İsrail ordusunun 7 Temmuz öncesindeki konumuna geri çekilmesi, Gazzeli balıkçıların serbestçe avlanabilmesi, Oslo öncesi tutukluların da aralarında bulunduğu dördüncü grubun yanında yeni tutuklanan milletvekillerinin serbest bırakılması ve İsrail'in bu anlaşmalara bağlı kalması" gibi şartlar bulunuyor.
İsrail heyeti ise temel iki istek üzerinde duruyor. Bunlar, Gazze'nin yeniden imarına karşılık Hamas tarafından düzenli ateşkesin sağlanması ve silahsızlandırılması olarak sıralanıyor. Bu son isteğe Filistin tarafı tamamen karşı çıkıyor. - Kahire