Haberler

Fin-As Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Serim: Yeni Reform Dönemi Ekonomiyi Canlandıracak

Abone Ol

AS Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Ali Serim, yeni reform döneminin ekonomiyi canlandıracağını söyledi.

FİN-AS Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Ali Serim, yeni reform döneminin ekonomiyi canlandıracağını söyledi.

FİN-AS Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Ali Serim, Merkez Bankası'nın ekonomiyi canlandıran çalışmaları ve sektörel bazda beklentiler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İkinci Recep Tayyip Erdoğan döneminin en önemli hedeflerinden birinin uzun zamandır konuşulan Reform Dönemini başlatmak olduğunu söyleyen Ali Serim, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'metal yorgunluk' tanımını, işletme körlüğü konusundaki sıkıntıların giderilmesi için alınmış bir karar olarak algılıyorum. Yeni kabine, yeni teşkilat reformu ve icraat odaklı bir döneme gireceğimizin somutlaşmış manifestosu olacak" dedi.

"FAİZLERİN DÜŞMESİ İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN CANLANMASI İÇİN ÖNEMLİ"

Faizlerin düşmesinin önemine değinen Serim, "Bu noktada özel bir çalışma olmasını bekliyorum. Zira ekonomiyi en fazla hareketlendiren inşaat sektöründe yaşanan canlılık.  Sadece inşaat sektörü değil, tedarik ve perakende olmak üzere farklı aşamalarda yapılması gerekenleri bütüncül bir anlayışla ele alarak yapmaya çalışılacağını bekliyorum. İlgili yapısal sorunları kökünden çözmek için orta vadede sonuç alınabilecek bir yaklaşım tercih edilmiş olduğunu gözlemliyorum. Özellikle Merkez Bankası konu üzerine önlemli çalışmalar yürütüyor ve birbirini etkileyen sektörlere bütüncül bir perspektiften bakıldığının sinyallerini veriyor" şeklinde konuştu.

"MUTLU BİR TOPLUM İÇİN GIDA FİYATLARININ DÜŞÜK OLMASI ŞART"

Gıda sektörünün toplumsal ve ekonomik açıdan önemli olduğunu belirten Serim sözlerine şöyle devam etti:

"En önemlisi gıda fiyatlarını kontrol altına almak. Türk insanının gıda tüketiminde harcama yaparken mutlu olmadığını biliyoruz. Sorun Cumhuriyet tarihi kadar eski. Halbuki gıdaya rahat ve ucuz bir şekilde ulaşabilmek bir devletin vatandaşlarına sunabileceği hizmetlerin başında geliyor. Konunun sağlık ve çalışan verimliliği gibi boyutları var. Sorunun temelinde hayvan üreticiliği, tarım ve üretim maliyetleriyle ilgili konular var. Biliyoruz ki deneyimli bürokrasimizin üretim konusunda, üretimin planlanması ve verilen teşvikler üzerinde çalışmaları sürüyor. Uzmanların yorumları "Ani dalgalanmaların olmaması, üretimden çekilmelerin gerçekleşmemesi ve olabildiğince maliyetlerin makul ve üretimi destekleyici olması için çalışılıyor"şeklinde. Finansmana erişim çok önemli. Dünyayı gezdiğimde her zaman üreticinin lokal finansman maliyetlerini sorarım. Hep düşünmüşümdür düşük finansman maliyetleri Avrupa Birliği (AB ) ortalamasına yakın olsa, Türk girişimcisinin dünyayı fethetmemesi mümkün değil.

Bir diğer başlıksa üretim maliyetlerinin düşürülmesi. Üretim maliyetlerinin düşürülmesi planlama ve sürdürülebilirlik açısından önemli. Tarım Bakanlığı'nın bu hususta güzel çalışmaları da var. Tarım ve gıda konusunda çalışmalar yapılırken, kritik noktanın veri altyapısı olduğu düşünülüyor. Tarım üretiminin daha iyi planlanması ve monitör edilmesi kritik bir konu zira arz talep dalgalanmalarında üreticiyi mağdur edecek dalgalanmaların önüne geçilmesine etkisi büyük."

"VERİ ALT YAPISI YATIRIM YAPILMASI GEREKEN BİR ALAN"

Veri altyapısının önemli olduğunu aktaran  Serim, "Üretimden sonraki konu lojistik, zira nakliyenin uygun şartlarda yapılması, soğuk zincir sıklıkla gündeme getirilen bir konu ki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın bu konudaki çalışmaları çok yoğun bir şekilde yapılıyor. Ürünlerin standardizasyonu, pazara arzı ve toptancı halleriyle ilgili çalışmalar da sürüyor. Ayrıca tedarik konusunda tedarik zinciri daha nasıl optimal hale gelebilir sorusu üzerinden sürdürülen çalışmalarla kayıt dışılığın azaltılmasını sağlayacak. Burada da yine kritik nokta veri altyapısı ki yatırım yapılması gerekir bir alan. Yani arz zincirinin izlenmesi gerekli. Bir ürün tarladan çıktıktan sonra geçtiği aşamalarda nasıl fiyatlanarak tüketiciye ulaşıyor izlenmesi çok önemli. Tüketicinin ürüne erişim yeri" ifadelerini kullandı.

"PERAKENDE SEKÖTRÜ ÜZERİNDE ÇALIŞILAN BİR SEKTÖR"

Serim, "Perakende sektörü anladığım kadarıyla üzerinde çalışılan sektörlerin başında. Dünyada örnekleri olan perakendecilerin üretici örgütleriyle, üreticilerle sözleşmeli tarım uygulamaları örnek bir model hakkında konuşan uzmanlarımız mevcut. Uzmanlara göre, tedarikte öngörülebilirliğin getirdiği avantajlar saymakla bitmiyor yani istenen zamanda uygun paketlenmiş, standartlara uygun, kaliteli ürünü planlamaya uygun temin etmek hayati öneme haiz. Ayrıca yayınlanan bazı raporlarda Perakendecilikte en çok öne çıkan konunun fiyatlama mekanizmaları olduğu belirtilirken veri altyapısı ile fiyatlar izlemeye alınacağını, fiyatlamaların nasıl gerçekleştiğinin üzerine gidileceğini, fiyat farkı ve ani hareketlerin sebeplerinin araştırılacağı ve bunun gibi birçok konunun cevaplarını verecek bir mekanizmanın geliştirildiği anlaşılıyor" diyerek sözlerini noktaladı.

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Merkez Bankası Ali Serim Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title