Fındığın Hikayesi Bu Müzede Anlatılacak
Giresun'da yapılacak Fındık Müzesi'nde, ürünün hasadından sofralara gelişine kadar geçirdiği evreler mini sunumlarla yerli ve yabancı turistlere anlatılacak.
GÜLTEKİN YETGİN - Giresun'da yapılacak Fındık Müzesi'nde, ürünün hasadından sofralara gelişine kadar geçirdiği evreler mini sunumlarla yerli ve yabancı turistlere anlatılacak.
Giresun Ticaret Borsasınca (GTB) hazırlanan ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenen Fındık Müzesi projesiyle, ürünün tanıtımı amaçlanıyor. Müze içerisinde 100 yıl öncesine ait mini fındık kırma tesisi, hasat, çikolataya dönüşüm, pazarlama gibi tanıtıcı görseller yer alacak.
GTB Başkanı Temel Yanıkoğlu, fındığın üretim, ticaret ve tüketimine kadarki her evresini tanıtmak amacıyla proje ürettiklerini söyledi. Giresun'un fındığın başkenti olarak anıldığını ifade eden Yanıkoğlu, buna rağmen gerek yerli, gerekse yabancı turistler için fındıkla ilgili tanıtıcı bir yer olmadığına dikkati çekti.
"Fındıkla ilgili bir çok şey bu müzede yer alacak"
Yanıkoğlu, bu eksikliği de gidermek için proje hazırladıklarını belirterek, "Fındığın hasadından satışına kadarki evreler müzede görülebilecek. Fındığın tanıtımının yanı sıra satış yerleri, insanların dinlenebileceği alanlar, hediyelik eşya stantları da olacak. Fındıkla ilgili bir çok şey bu müzede yer alacak." dedi.
Fındık müzesiyle bölgedeki bu eksikliğin de giderilmiş olacağına dikkati çeken Yanıkoğlu, "İnsanlar herhangi bir ürünle ilgili bir müzeye girdiği zaman, nasıl yapıldığını, evrelerin ne olduğunu görmek istiyor. Fındık müzesinde bundan 100 sene önceki fındık kırma tesislerini dahi mini şekilde göstereceğiz." ifadelerini kullandı.
Temel Yanıkoğlu, müzede el çikolatacılığının da olacağını belirterek, dinlenme yerleri, eğitim alanlarının yer aldığı geniş çapta bir proje olduğunu kaydetti.
Fındık Müzesi'nin deniz kenarına inşa edileceği şekilde projenin hazırlandığını aktaran Yanıkoğlu, "İskeleyle çıkışlı geniş bir konsepti olacak bir proje. Nereye yapılacağı konusunda görüşmelerimiz devam ediyoruz. 30 dönümlük alan üzerine planlandı ancak alanını büyüklüğüne göre, değişiklik gösterebilir." diye konuştu.
Yanıkoğlu, projede DOKA'dan faydalanacaklarını dile getirerek, Giresun'a bir katkı sağlayacak, fındığın tanıtımına katkı sağlayacak bir çalışma olduğunu belirtti.
Fındığın her evresini gören turistin daha çok fındık alacağını ifade eden Yanıkoğlu, Giresun deyince akla gelen fındıksa, insanların fındıkla ilgili yeri görmek istediklerini ifade etti.
Yanıkoğlu, fıstık ve leblebi ile tanınan yerler olduğunu anımsatarak, "Biz de fındık için bunu yapacağız. Fındıkla ilgili diğer ürünleri de sunacağız. Fındık tarımına, ticaretine hatta ihracatına katkı sağlayacağını görsel bakımdan inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.