Haberler

Fındığın Kabuğu da Talep Görüyor

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden olan ve ülkeye büyük döviz girdisi sağlayan fındığın kabuğuna sanayiciler ve fırınlardan talep görüyor.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Meclis Başkanı Ufuk Ünal, fındık kabuğunun katı, sıvı ve gaz türü yakıtların maliyetlerine göre daha ekonomik olduğuna dikkat çekerek, geçen yıl 40 kiloluk çuvalda 10 liradan satılan fındık kabuğunun, bu yıl 13 liradan alıcı bulduğunu söyledi.

Ordu'da yüzde 50 randımanlı kabuklu fındığın kilogramı serbest piyasada 6 lira 20 kuruştan işlem görürken, fındık kırma fabrikalarında işlenen fındıktan elde edilen ve 40 kilogramlık çuvallarda geçen yıl 10 liradan satılan fındık kabuğu bu yıl 13 liradan alıcı buluyor. Fındık kırma fabrikalarında işlenerek elde edilen fındıktan çıkan kabuklar çuvallanarak iç piyasada satılıyor.

OTSO Meclis Başkanı Ufuk Ünal, yurt genelindeki büyük sanayi firmaları ve ekmek fırınlarının kalorisi yüksek fındık kabuğuna yönelmeye başladığını, Avrupa'dan bir çok firmanın da halen bu alanda araştırma yaptığını söyledi. Türkiye'de yılda ortalama 500 bin ile 650 bin ton arasında fındık üretildiğini bundan 250-300 bin ton fındık kabuğu elde edildiğini vurgulayan Ünal, "Fındık kabuğu artık sanayi ürünü oldu, eskisi gibi sadece köylerde ya da şehirlerde konutlarda kışlık yakacak olarak kullanılmıyor. Firmalar tarafından çeşitli üniversitelerde yaptırılan araştırma sonuçlarına göre fındık kabuğunun katı, sıvı ve gaz türü yakıtların maliyetine göre ekonomik olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle kabuğa olan talebin her geçen yıl daha fazla arttığını görüyoruz" dedi.

FIRINLAR VE SANAYİ TESİSLERİNDE KULLANILIYOR

Ordu'nun yanı sıra Giresun ve Trabzon'daki fabrikalarda da kırım yapıldığını belirten Ünal, "Fındık kabuğunun kalorisi yüksek, yağ oranı fazla. O yüzden daha fazla uzun süreli ısıtma sağlıyor. Sadece Ordu'da değil Türkiye'nin çeşitli yerlerine de Ordu'dan, Trabzon'dan, Giresun'dan fındık kabuğu çuvallarla gidiyor. Bu bizim açımızdan güzel bir şey. Diğer yakacak ürünlerine göre çevreyi kirletmeyen bir ürün olduğu için fındık kabuğu tercih ediliyor. Sanayi tesislerinde de son zamanlarda yaygın olarak kullanılmaya başladı. Yanma süresi uzun olduğu için burada da etkili" diye konuştu.

KAPSÜL DE YAKACAK ÜRÜNÜ OLDU

Fındık kabuğu gibi kapsülünün de kurutularak kışlık yakacak olarak kullanılmaya başladığını, bununla ilgili olarak bazı üniversitelerde araştırmaların devam ettiğine de dikkat çeken Ufuk Ünal, "Fındığı ve kabuğunu kullanıyoruz. Birde fındığın kapsülü var. Yakacak olarak köylerde kurutulup kullanılmaya başlandı. Bir zamanlar fındık kabuğu da böyleydi ama şimdi çok değerli bir yakacak ürünü haline geldi" diyerek şöyle devam etti:

"Avrupa'dan birçok firmanın fındık kabuğu ile ilgilendiğini, araştırmalar yaptığını biliyoruz. Türkiye'deki fındık kırma fabrikaları tarafından uzun süredir bu ülkelerdeki firmalara numune kabuk gönderiliyor. Fındık sadece işlenmiş haliyle değil, kabuğu, kapsülüyle de yakın bir zamanda çok önemli bir ihraç ürünü olabilir. Fındık bizim milli ürünümüzdür, biz fındığın içini de dışını da değerlendirmeliyiz, araştırmalıyız. Sunumunu da o şekilde yapmalıyız."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ufuk Ünal Türkiye Ordu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title