Fındık Tarımında Yeni Bir Ürün: Gidya" Paneli
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Saltalı, gidyanın toprağın su tutma kapasitesini yükselttiğini, bu sayede tarımda verimliliğin de arttığını belirtti.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Saltalı, gidyanın toprağın su tutma kapasitesini yükselttiğini, bu sayede tarımda verimliliğin de arttığını belirtti.
Ordu ile Kahramanmaraş Sütçü İmam üniversiteleri, Ordu ve Kahramanmaraş Büyükşehir belediyeleri ile Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü iş birliğinde "Fındık Tarımında Yeni Bir Ürün: Gidya" konulu panel düzenlendi.
Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Müzik ve Sahne Sanatları Konferans Salonu'ndaki panelin açılışında, tarımın modernleştirilmesi adına farkındalık oluşturmak amacıyla bu tür etkinliklerin düzenlendiğini bildirdi.
Panel Başkanı Prof. Dr. Saltalı, gidyanın toprağın su tutma kapasitesini yükselttiğini, bu sayede tarımda verimliliğin de arttığını söyledi.
Gidyanın tarımda kullanımına ilişkin bilgi veren Saltalı, şöyle konuştu:
"Gidya, yüzde 40-50 organik madde, yüzde 30-40 kireç, az miktarda kil ve suda yaşamış canlı kabuklarını içeren doğal bir materyaldir. Afşin- Elbistan havzasında milyonlarca yıl önce bitkilerden dökülen yapraklar, suyun içerisinde ayrışmadan birikiyor ve etrafında kalker içeren, dağlardan gelen sularla dolarak göl ortadan kayboluyor. Afşin- Elbistan ovalarının kuzey ve kuzey batısındaki 120 kilometrekarelik bir alana yayılan kömür, Türkiye'nin en büyük linyit rezervini oluşturmaktadır. Kömür katmanının üzerinde gidya, gidyanın üzerinde ise karışık çakıl ve alüvyon tabakası bulunmaktadır. Kömürlü gidya, kömür damarının üzerinde katmanlar halinde 30-40 metre kalınlıklara kadar çıkabilmektedir."
"Bilinçsiz gübreleme verimin düşmesine yol açıyor"
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Özkutlu ise kentlerindeki fındık veriminin, diğer illerle kıyaslandığında oldukça düşük olduğunu belirtti.
Bölgede verimin düşük olmasının nedenlerine değinen Özkutlu, "Bunların başında, üreticiden kaynaklanan bazı yanlış uygulamalar ile arazilerde verimliliği sınırlayan çok sayıda faktörün yer alması gelmektedir. Ordu'da verimi kısıtlayan etmenlerin başında, toprakların az kireçli, eğimli, taşlık ve kayalık olması, su tutma kapasitesinin yetersizliği, aşırı kil içeriği, topraklardaki makro ve mikro element noksanlıkları, organik madde düzeylerinin yer yer düşük olması gelmektedir." ifadelerini kullandı.
Gübrelemenin eksik veya rastgele yapılması sonucu arzu edilen verimin elde edilemediğine dikkati çeken Özkutlu, bilinçsiz gübrelemenin fındıkta verimin düşmesine ve birim üretim maliyetinin yükselmesine yol açtığını vurguladı.
"Fındık verimi son 5 yılda yüzde 40 azaldı"
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Korkmaz da fındığın tarımsal açıdan stratejik bir ürün olduğuna işaret etti.
Türkiye'de fındık veriminin son 5 yılda yüzde 40 azaldığını dile getiren Korkmaz, "Verimi azaltan faktörlerden birisi, doğru ve dengeli bir gübreleme programının yapılamamasıdır. Azotlu gübrelerin önemli bir çevre kirleticisi olarak değerlendirildiği günümüzde gidya, bölgemizde fındığın yanı sıra çay ve kivi tarımında da kullanılabilecek organik bir kaynaktır." diye konuştu.
Panele, Vali Vekili Mehmet Erhan Türker, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, akademisyenler, iş adamları ile çiftçiler ve öğrenciler katıldı.