Haberler

Fındık Üreticisi Borç Ertelemesi İyi Ama Yetmez

Abone Ol

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Musa Keskin, ürünleri zarar gören çiftçilerin tarımsal kredi borçlarının 1 yıl ertelenmesinin sevindirici olduğunu söyledi, don olayının ürün rekoltesi açısından önümüzdeki birkaç yılı da etkileyeceğini belirterek, Üreticinin sadece borçlarının ertelenmesi yetmiyor.

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Musa Keskin, ürünleri zarar gören çiftçilerin tarımsal kredi borçlarının 1 yıl ertelenmesinin sevindirici olduğunu söyledi, don olayının ürün rekoltesi açısından önümüzdeki birkaç yılı da etkileyeceğini belirterek, Üreticinin sadece borçlarının ertelenmesi yetmiyor. Faizsiz kredi ile de desteklenmesi gerekiyor dedi.

SADECE BORÇLARIN ERTELENMESİ YETMİYOR

Bölgede Mart ayı sonunda yaşanan don olayının ardından fındık ekim alanlarında büyük oranda zararlar meydana geldiğini belirten Musa Keskin, kuraklık ve don nedeniyle ürünleri zarar gören üreticilerin tarımsal kredi borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesi yönündeki kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Don olayının fındık ürünündeki etkisinin sadece bu yıl değil, önümüzdeki bir kaç yıl da devam edeceğine işaret eden Keskin şunları söyledi

'Don nedeniyle fındığın yanmasıyla birlikte ağaçların da 3 yıl boyunca zarar görmesi bekleniyor. Bu da rekolte düşüklüğüne neden olacak. Bu nedenle gelecek senelerde düşünülerek çiftçilere iyi bakım için destek de verilmesi gerekiyor. Yani üreticinin sadece borçlarının ertelenmesi yetmiyor. Faizsiz kredi ile de desteklenmesi gerekiyor.ö

ÜRETİCİ DGD'LERİN ÖDENMESİNİ İSTEDİ

Ulusal Fındık Konseyi Üyesi Özer Akbaşlı da, hükümetin borçların ertelenmesi yönündeki kararını desteklediklerini belirterek memnuniyet duyduklarını söyledi. Boztekke köyünden fındık üreticisi Şükrü Karslı da, borçların ertelenmesi kararı için hükümete teşekkür ederk, Ancak çiftçilerimiz şu an çok mağdur ve adeta kabus içerisinde. Doğrudan Gelir Desteği'nin (DGD) bir an önce ödenmesini ve bu desteğin süresinin 5-6 yıl daha uzatılmasını talep ediyoruzö şeklinde konuştu.

BAKANLAR KURULU KARARI

Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören ve bu durumu il-ilçe hasar tespit komsiyonlarınca belirlenen üreticilerin, vadesi henüz gelmemiş olmakla birlikte 1 yıl içinde dolacak veya vadesinden itibaren 90 günlük süre içinde olan tarımsal kredi borçları 1 yıl süreyle ertelendi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Giresun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title