Haberler

Fındık Üreticisi Teselliyi Organik Kivide Arıyor

Abone Ol

Türkiye'deki fındık rekoltesinin geçen yıla oranla düşük olması nedeniyle umduğunu bulamayan Karadenizli üreticiler, teselliyi büyük bir özveriyle kimyasal madde kullanmadan yetiştirdikleri orga...

GÜLTEKİN YETGİN - AYTEKİN ÖZDEMİR - Türkiye'deki fındık rekoltesinin geçen yıla oranla düşük olması nedeniyle umduğunu bulamayan üreticiler teselliyi büyük bir özveriyle kimyasal madde kullanmadan yetiştirdikleri organik kivide arıyor.

Yağlıdere ilçesinde organik kivi üretimi yapan çiftçiler, bahçelerinde yetiştirdikleri kivileri hasat edip ilçeye gelen alıcılara sattı. Kivilerin birinci sınıf olanlarının kilogramı 1,75, ikinci sınıf olanları ise 1,50 liradan satıldı.

Yağlıdere Kivi Yetiştiricileri Birliği ve Ziraat Odası Başkanı Sezai Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 35 çiftçinin yaklaşık 70 dönüm arazide 70 ton civarında organik kivi ürettiğini söyledi.

Çağlar, her çiftçinin bir dönüm alandan ortalama 1 ton kivi elde ettiğini belirterek, "Birinci sınıf kivi 80 gram üzeridir, ikinci sınıf ise 60-80 gram arasındadır. Bu yıl birinci sınıfları 1,75, ikinci sınıfları ise 1,50 liradan sattık. Organik kivi sağlık yönünden ve tat yönünden normal üretilen kividen çok daha iyi. Organik kivinin aroması normal üretimden farklı oluyor, bunun yanında fiyatı da farklı oluyor" dedi.

Hava sıcaklıklarının yüksek olmasının bu yıl kiviyi olumsuz etkilediğini ifade eden Çağlar, şöyle konuştu:

"Bunu diğer kivilerden ayıran özellik, azot kullanılmaması. Organik kivide rekolte düşük oldu. Azot kullanılmaması ve sıcak havanın olumsuz etkisiyle organik kivide dönüm başına alınan verim düştü. Kimyasal gübre kullanılmadığı için yüzde 20 ürün kaybı var. Bu ürün kaybını da fiyatla kapatmaya çalışıyoruz."

Fındığa alternatif değil ek gelir

Çağlar, talep olduğu takdirde gelecek yıllarda organik kivi üretimine devam edeceklerini bildirerek, "Fındık bizim olmazsa olmaz ürünümüz. Organik kivi fındığa ek gelir oluyor, alternatif olma şansı yok. İlçemizde 500'e yakın üreticimiz var, yaklaşık 250-300 ton kivi olur bu yıl. Yaklaşık 5 bin ton ise fındık kapasitesi var" ifadelerini kullandı.

Fındıkta verim alamayan teselli buldu

İlçenin Küçükköy köyünde organik kivi üreten İlyas Bölük ise fındık bahçesinin bulunduğu bölgede rakımın yüksek oluşu nedeniyle fındıkta iyi verim sağlayamadığını belirterek, "10 dönüm fındık bahçem var. 500 kilogram ile 1,5 ton arasında ürün alıyorum, yıllara göre bu en düşük rakam da olabiliyor, en yüksek rakam da. Diğer yandan yaklaşık 2 ton kivi üretiyorum, yıllık 3 bin 500 lira civarında gelir elde ediyorum. Bu da bana ek gelir oluyor" diye konuştu.

Bölük, kivi üretiminde soğuk hava depolarının olmamasının üreticileri olumsuz etkilediğini belirterek, soğuk hava depolarında saklanan kivinin bozulma durumunun ortadan kalkması dolayısıyla satıştan daha fazla gelir elde edilebileceğini dile getirdi. - Giresun

Kaynak: AA / Güncel

Sezai Çağlar Yağlıdere Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title