Fındıkta Kalite ve Verimin Artırılmasına Yönelik Proje
Trabzon’un Akçaabat ilçesi Derecik Mahallesi’nde Ferrero Fındık tarafından düzenlenen etkinlikte çiftçilere, hasatta kullanılan mekanizasyon ve avantajları ile sosyal sorumluluk projeleri anlatıldı.
Trabzon'un Akçaabat ilçesi Derecik Mahallesi'nde Ferrero Fındık tarafından düzenlenen etkinlikte çiftçilere, hasatta kullanılan mekanizasyon ve avantajları ile sosyal sorumluluk projeleri anlatıldı.
Servet Arslan'a ait örnek bahçe seçilen fındık bahçesinde düzenlenen etkinlikte konuşan Ferrero Ziraat Mühendisi Ali Han Hikmet Bayram, fındıkta en büyük maliyetlerden birisinin hasat işçiliği olduğunu vurgulayarak arazi şartlarının zorluğu, fındık ocaklarının sıklığı zamanın kısıtlı olması gibi sebeplerinden dolayı hasadın makineli hasada doğru girmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Bayram, "Bu organizasyonla yaprak dökümünden itibaren başlayıp hasada kadar devam eden 1 yıllık tarım takvimini anlattık. Yapılan uygulamaların sonuçlarını çiftçilere anlattık. Makineli tarımı ve mekanizasyonu, sulama sistemini tanıtma adına bu organizasyonu gerçekleştirdik. Fındıkta en büyük maliyetlerden birisi hasat işçiliği. Arazi şartlarının zorluğu, fındık ocaklarının sıklığı zamanın kısıtlı olması gibi sebeplerinden dolayı hasadın makineli hasada doğru girmesi artık kaçınılmaz oldu. Bunu sağlamak adına Ferrero olarak hem ülkemizde hem de dünyada yapılan yenilikleri çiftçilerimize tanıtmak ve kazandırmak adına böyle bir etkinlik düzenledik. Yere silkelemek suretiyle dökmüş olduğumuz fındıkları araziden toplayıp aynı zamanda patosunu yaparak tane ile zulufu ayırmak suretiyle hem hasadının yapıldığı hem de ayrışmanın yapılmış olduğu bir sistemin alt yapısı. Fındık şu ana kadar sadece kaderine teslim edilmiş hasattan hasada yanına gidilen bir üründü. Kışın budamadan hasada kadar olan süreçte yapılması gerekleri yaparsak şu anda Türkiye ortalaması yüzde 88, yurt dışı ortalamaları ABD, İtalya'nın ortalamaları 250 kilogramken fındığın aslında 450 ile 600 kilogram dekar verime ulaşmasının çalışmalarını bahsettik. Bunlar hayal değil, afaki rakamlarda değil. Şu anda çiftçi arkadaşlarımızın yaptığı uygulama verimi aşağı düşürme yönünde. Yani budamayı hasada giderken orakla yapması, gübreyi yüzeyden atması, sulamanın fındığa gerek olmadığı kanaatine varılması fındığın verim ve kalitesini aşağı düşürmesine sebep olan etkenlerdi. Bunlar alışkanlıktı. Biz bu alışkanlıkları yıkıp 400 kilolar, randımanları 55 ortalamalarına çıkarmak suretiyle böyle bir çalışmanın bilgilerini aktarıyoruz. Hemen hemen bölgemizdeki çiftçilerimize bire bir gitmek suretiyle çiftçilerimizin bahçesinde bizzat ziraat mühendisi eşliğinde en azından 10 tane ocakta bu uygulamaları bire bir yapıyoruz" dedi.
Ferrero Sosyal Uzman Volkan Bektaş, projenin sosyal sorumluluk ayağından bahsederek, "Projenin sosyal sorumluluk kısmında çiftçilerimizi birebir ziyaret ederek eğitimler düzenleyerek onlara sosyal farkındalık oluşturmaya çalışarak hayatlarında bir takım iyileştirmeler yapmaya çalışıyoruz. Çalıştırdıkları işçilerle, üreticiler aralarında yapılması gereken işçilik sözleşmelerinden tutun da onların insani koşullarda barınma yaşama koşullarını sağlamasına kadar devam eden süreç konusunda destek veriyoruz" diye konuştu.
Örnek bahçe sahibi Servet Arslan da mühendislerin anlatımları sayesinde fındıkta hem kalite hem de fazla ürün almaya başladıklarını kaydederek "Daha önceleri bildiğimiz metotları yapıyorduk. Mühendis arkadaşların bilgilendirilmesiyle eksik yönlerimizi doğru olarak yerine getirmeye başladık. Daha önce 70 kilo aldığımız yerden şimdi 250 kilo fındık almaya başladık. Randıman olarak daha kaliteli" dedi. - TRABZON