Fırat Demir'in Kitabı "Hâlâ Barbar Mıyız?" Yayımlandı
Fırat Demir'in 13. İstanbul Bienali'nin başlığından yola çıkarak hazırladığı kitabı "Hâlâ Barbar Mıyız?" yayımlandı
Genç şair Fırat Demir'in, 13. İstanbul Bienali'nin şair Lale Müldür'ün aynı adlı kitabından alıntılanan "Anne ben barbar mıyım?" başlığından yola çıkarak hazırladığı "Hâlâ Barbar Mıyız?" kitabı yayımlandı. Fırat Demir'in "bienal sonrası bir düşünce pratiği" olarak da tanımladığı "Hâlâ Barbar Mıyız?", 17 yazarın öykü, oyun metni, deneme ve şiirlerinden oluşan bir seçkiye yer veriyor.
Kitapta, dili, edebiyatı, şiiri, düşünmeyi ve iletişimi kendine uğraş edinmiş Cemal Bali Akay, Ozan Çınar, Ayşegül Devecioğlu, Orhan Duru, Sezer Duru, Ferit Edgü, Haydar Ergülen, Ayhan Geçgin, Ahmet Güngören, Hüseyin Kıran, Ferhat Özkan, Elif Sofya, Mine Söğüt, Latife Tekin, Yalçın Tosun, Ayfer Tunç ve Murat Yalçın'ın yazıları bulunuyor.
"Hâlâ Barbar Mıyız?" kitabı, "kamusallık" gibi belirli bir kavram üzerine odaklanmak yerine, Lale Müldür'ün "Anne ben barbar mıyım?" kitabındaki "barbarlık" temasının türlü çağrışımlarını irdeliyor. Yazılar, yoksulluktan sınıfsal topluma, kentleşmeden distopik bir geleceğe, yamyamlardan Mayalar'a, bürokratik yaşamın vahşetinden ailenin şiddetini içeren konuları ele alıyor. Kitap ayrıca, barbarı tanımlamaktan öte, Lale Müldür'ün bir etimolog gibi işlediği barbarlık/dilsizlik problemini aşmaya yönelik öneriler de sunuyor.
Edebi Şeyler tarafından, İstanbul Bienali'nin katkılarıyla yayımlanan "Hâlâ Barbar Mıyız?" kitabı, tüm D&R mağazaları, İKSV Tasarım Mağazası ve büyük kitapevlerinde bulunabilir.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen
13. İstanbul Bienali, 14 Eylül-20 Ekim tarihleri arasında ücretsiz olarak gerçekleştirildi. "Anne, ben barbar mıyım?" başlığıyla Fulya Erdemci küratörlüğünde düzenlenen bienali, açık kaldığı 5 hafta boyunca, 5 sergi mekânında 337.429 ziyaretçi gezdi.