Haberler

Fırat Kaplumbağaları Koruma Altına Alınacak

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Gaziantep Fırat Kaplumbağası Tür Eylem Planı Çalıştayı - Çalıştaya katılanlar - Slayt gösterisi - Fırat nehri ve kaplumbağanın fotoğrafları - Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dinçer Ayaz'ın sunumu Fırat kaplumbağaları koruma altına alınacak- Gaziantep'te düzenlenen çalıştayda, Fırat kaplumbağalarının yaşam alanlarının korunması ve uzun vadede neslinin devamının sağlanması için yapılması gerekenler ele alındı Gaziantep'te, Fırat kaplumbağalarının yaşam alanlarının korunması ve uzun vadede neslinin devamının sağlanması amacıyla çalıştay düzenlendi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Gaziantep Fırat Kaplumbağası Tür Eylem Planı Çalıştayı - Çalıştaya katılanlar - Slayt gösterisi - Fırat nehri ve kaplumbağanın fotoğrafları - Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dinçer Ayaz'ın sunumu Fırat kaplumbağaları koruma altına alınacak- Gaziantep'te düzenlenen çalıştayda, Fırat kaplumbağalarının yaşam alanlarının korunması ve uzun vadede neslinin devamının sağlanması için yapılması gerekenler ele alındı Gaziantep'te, Fırat kaplumbağalarının yaşam alanlarının korunması ve uzun vadede neslinin devamının sağlanması amacıyla çalıştay düzenlendi.Orman ve Su İşleri Bakanlığı Gaziantep Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünce bir otelde düzenlenen "Fırat Kaplumbağası Tür Eylem Planı Çalıştayı", şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Yıldırım, nesli tehlike altındaki, endemik özelliğe sahip Fırat kaplumbağasının gelecek kuşaklara aktarılması için üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi.Fırat kaplumbağasının, sert keratin plaklar yerine yumuşak kabuklu derisiyle diğerlerinden ayrıldığını belirten Yıldırım, türün dağılışının, ülkede sadece Fırat ile Dicle nehirleri ve kollarıyla sınırlı olduğunu vurguladı.Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın bitki ve hayvan çeşitliliğine dikkati çekerek, iklim değişikliği, çevresel kirlilik ve birçok faktör nedeniyle bunların popülasyonunun azaldığını anlattı.Fırat kaplumbağalarının Suriye, Irak ve İran'da da yaşadığını dile getiren Ayaz, şunları kaydetti: "Fırat kaplumbağasının üst kabuğu yassı ve ovaldir, kabuk boyu bir metreyi geçmez. Kabuğun üzeri yumuşak bir deriyle örtülüdür. Başının ucunda yumuşak bir hortum vardır. Parmak aralarında yüzme zarı bulunur. Tür, dibi çamurlu göl ve nehirlerde yaşar. Hayatlarının büyük kısmı, nehir dibinde, çamura gömülü geçer. Besinlerini sucul hayvanlar ve çeşitli bitkiler oluşturur. Bir dişi 8-17 kadar yumurtayı, su kenarındaki kuma açtığı yuvaya bırakır."

Kaynak: AA / Güncel

Hayrettin Yıldırım Ege Üniversitesi Gaziantep Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title