Fırat Teknokent Genel Kurul Toplantısı Yapıldı
Fırat Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi 3.Genel Kurul Toplantısı, Fırat Üniversitesi (FÜ) Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde yapıldı.
Fırat Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi 3. Genel Kurul Toplantısı, Fırat Üniversitesi (FÜ) Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde yapıldı.
Toplantıya Elazığ Valisi Muammer Erol ve FÜ Rektörü Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl başta olmak üzere Fırat Teknokent yönetim ve denetleme kurulu üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan Fırat Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Erhan Akın, Türkiye'deki teknoloji geliştirme bölgeleri ya da teknoparkların 45 noktada bulunduğunu, 45 teknoparktan 32'sinin aktif olarak faaliyet gösterdiğini ve aktif faaliyet gösteren teknoparklardan birisinin de Fırat Teknopark olduğunu söyledi. Prof. Dr. Akın, 3 yıldır faaliyet gösteren Fırat Teknopark'ın Türkiye'de 24. ve Doğu Anadolu'da ise ilk faaliyet gösteren teknopark olduğunu belirtti. Türkiye'de bulunan teknoparklarda bin 800'den fazla firmanın faaliyet gösterdiğini ifade eden Akın, "Bunlardan 71'i yabancı firma. Bizim henüz yabancı firmamız yok. 16 binden fazla personel çalışmakta. Yaklaşık 5 bin Ar-Ge projesi devam ediyor. 7 bin 500'den fazlası bitmiş durumda. 550 milyon dolarlık ihracat katkısı Türkiye'ye sağlıyorlar. Bunların önemli bir kısmı bilişim ve yazılım, kalanı ise elektronik malzemeler gibi teknolojiler üzerine kuruluyor. Bizim teknoparkımızda da durum benzer şekilde dağılım gösterecek" dedi.
Fırat Teknokent bünyesinde 2012 itibariyle 28 Ar-Ge firmasının bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Akın, bu firmalardan 21'inin akademisyenler tarafından kurulduğunu belirterek, bilişim, yazılım alanında 13, elektrik, elektronik alanında 6, malzeme, biyomalzeme alanında 5, enerji alanında 2, eğitim teknolojileri alanında ise 1 firmanın faaliyet gösterdiğini söyledi. Girişim sermaye desteği konusunda da bilgi veren Akın, "Biz teknik anlamda genç girişimcileri bünyemize katmak istiyoruz. Bunun için de birkaç tane teşvik mekanizması var. Birinci olarak yıl içerisinde son sınıf öğrencilerine yönelik Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı'ndan gelen uzmanlarla eğitimler verilmesini sağlıyoruz. İkinci olarak ise teknokentte bu tür girişim sermaye desteği alanların 2 yıl boyunca firma olarak yaşamaları için yüzde 50 kira indirimi uyguluyoruz. Tabii bu tür bir indirim bizim için zorlayıcı oluyor. Ama biz bunu yapıyoruz ve onların proje alıp sürdürülebilirliğini sağlamaya çalışıyoruz. Ayrıca bizim hocalarımızın bir özelliği de kendi asistanlarının proje alması için onlarla ciddi çalışmalar yapmalarıdır. Şu anda bu alanda Türkiye'de 8. sıradayız. Bu yıl alınan 10 projeden 9'u teknokentte faaliyete geçti. İnsan kaynağımız kaliteli olunca sonuçlar da iyi çıkıyor.
Gençlere biraz daha yer vermemiz lazım, 4. sınıf öğrencileri ya da yeni mezunlar konusunda bu işi biraz daha yaygınlaştırmamız lazım" diye konuştu.
Prof. Dr. Akın, Fırat Teknopark olarak bugüne kadar sürdürdükleri en önemli projenin AB Katılım Öncesi Mali Yardım Projesi olduğunu ifade ederek "Yaklaşık, KDV hariç 18 milyon liralık bütçesi olan bir proje. Bu proje içerisinde 4 ihalemiz var. Bu 4 ihaleden 3'ü tamamlanmış durumda. Bu 3 bileşen fiziki bir ortam olduğu için inşaat bileşeni gibi görünse de esasında projenin özünü oluşturan teknik yardım bileşenidir ve geliştirme bölgelerinde işin geliştirilmesini, alt yapının kurulmasını sağlayan esas unsur tamamen bu teknik yardım bileşeninin içinde gelecek uzmanlarla sağlanacaktır. Bu proje Elazığ, Gaziantep ve Kayseri olmak üzere Türkiye'de üç bölgede yürütülüyor. Bu projenin önemli bir özelliği ise Avrupa Birliği tarafından denetleniyor olmasıdır" şeklinde konuştu.
Toplantı sırasında Fırat Teknokent'in kuruluşundan itibaren verdiği katkılardan dolayı Elazığ Valisi Muammer Erol, FÜ Rektörü Feyzi Bingöl, Elazığ Ticaret Odası Başkanı Ali Şekerdağ, Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, İl Özel İdare Genel Sekreteri Nazif Bilginoğlu, Fırat Teknokent yönetim ve denetleme kurulu üyelerine plaket takdim edildi. - ELAZIĞ