Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Gamble
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Gamble ile röportaj "Türkiye'nin mali pozisyonu 'yatırım yapılabilir' notunun temeli" Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Gamble: "Kamu borcunun azalması ve ülkenin mali pozisyonu 'yatırım yapılabilir' notunun temelini oluşturuyor" -"Temel pozitif gelişme düşük petrol fiyatlarında yaşandı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Gamble ile röportaj
"Türkiye'nin mali pozisyonu 'yatırım yapılabilir' notunun temeli"
Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Gamble:
"Kamu borcunun azalması ve ülkenin mali pozisyonu 'yatırım yapılabilir' notunun temelini oluşturuyor"
-"Temel pozitif gelişme düşük petrol fiyatlarında yaşandı. Düşük petrol fiyatları cari açığın azalmasını sağladı. Öte yandan cari açığın finansmanı açısından da gelişmelerin kaydedildiğini görüyoruz"
-"Makro ekonomik tarafa bakarsak, ekonomik büyüme beklediğimizden daha iyi durumda. 2015 yılı güçlü bir yıl oldu"
-"2016'nın da büyüme anlamında iyi bir yıl olacağını düşünüyoruz. Bu yıl ekonomik büyümenin yüzde 3,5 civarında olmasını bekliyoruz"
-"Bu yıl cari açığın GSYH'ya oranla yüzde 3,5 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu 2009 yılından bu yana en düşük seviye"
LONDRA (AA) – GÖKHAN KURTARAN - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Paul Gamble, "Kamu borcunun azalması ve ülkenin mali pozisyonu 'yatırım yapılabilir' notunun temelini oluşturuyor" dedi.
Fitch'in Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyedeki kredi notunu ve "durağan" not görünümünü teyit etmesinin ardından kuruluşun Türkiye raporlarını hazırlayan Gamble, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Gamble, "Temel pozitif gelişme düşük petrol fiyatlarında yaşandı. Düşük petrol fiyatları cari açığın azalmasını sağladı. Öte yandan cari açığın finansmanı açısından da gelişmelerin kaydedildiğini görüyoruz. Mali tarafta da görece pozitif bir görünüm var. Kamu borcunun milli gelire oranı düştü" değerlendirmesinde bulundu.
Bundan 6 ay öncesine kıyasla siyasi görünümün daha istikrarlı olduğunu fakat jeopolitik risklerde artış kaydedildiğini belirten Gamble, "Makro ekonomik tarafa bakarsak, ekonomik büyüme beklediğimizden daha iyi durumda. 2015 yılı güçlü bir yıl oldu. 2016'nın da büyüme anlamında iyi bir yıl olacağını düşünüyoruz. Bu yıl ekonomik büyümenin yüzde 3,5 civarında olmasını bekliyoruz" dedi.
Bölgede artan jeopolitik risklere de dikkati çeken Gamble, "Türkiye dışsal alanda hassas. Fakat bu hassasiyet uzun zamandır var. Bunu dikkat alıyoruz ve reytinglerimiz bunu (hassasiyetleri) içeriyor. Reytingin ya da görünümün değişmesine neden olacak şey, bu hassasiyetlerin materyalleşmesi (gerçekleşmesi) olur. Fakat bunu görmedik" ifadelerini kullandı.
"Cari açık bu yıl yüzde 3,5 seviyesine gerileyecek"
Türkiye ekonomisinin büyüme performansının tahminlerden daha iyi olduğunu belirten Gamble, "Bu yıl ve gelecek yıl Türkiye ekonomisini yaklaşık yüzde 3,5 oranında büyüme kaydetmesini bekliyoruz. Genel olarak bu büyüme tüketimin itici gücüyle olacak. Gelecek sene büyüme oranında yapısal reform gündeminin uygulanmasına bağlı olacak şekilde küçük bir farklılık olabilir. Önünüzdeki dönemde yerel politikada geçen iki yıla kıyasla daha az siyasi engel olacağını düşünürsek, daha fazla reformun uygulanmasını, büyüme kompozisyonun biraz daha tüketimden yatırıma kaymasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin düşük petrol fiyatlarından en çok faydalanan ülkeler içerisinde yer aldığının altını çizen Gamble, "Enerji kontratları sebebiyle düşük petrol fiyatlarının cari açığa yansıması yaklaşık 6-9 ay alıyor. Bu yıl cari açığın GSYH'ya oranla yüzde 3,5 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu 2009 yılından bu yana en düşük seviye" şeklinde konuştu.
Gelecek yıl itibariyle cari açık cephesinde bir miktar artışın görülebileceğini belirten Gamble, "Bu yıl brent petroldeki beklentimiz 35 dolar seviyesinde. Önümüzdeki yıl bunun 45 dolara yükselmesini bekliyoruz. Son yıllara baktığımızda Türkiye'de cari açık alanında dikkat değer bir gelişme var" şeklinde konuştu.
Enflasyon cephesinde yükselişin devam edebileceğinin altını çizen Gamble, Türk lirasındaki değer kaybının ve asgari ücretteki artışın önümüzdeki dönemde enflasyon üzerinde etkisini gösterebileceğini kaydetti.
Gamble, "Enflasyonda Türk lirasındaki değer kaybının etkisiyle ve asgari ücret artışının etkisiyle bu yıl artış bekliyoruz. Bu yıl enflasyon yüzde 9,2 oranında gerçekleşecektir. Önümüzdeki yıl ise ortalama enflasyonun yüzde 8,2 oranında gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.
Türkiye'nin reytingini halihazırda etkileyen siyasi risklerin zaten mevcut olduğunu belirten Gamble, "Jeopolitik riskler kötüleşti. Rusya ile mevcut durum var, bunun ticaret ve yatırım alanlarında bunun belirli etkileri var. Öte yandan bunun etkilerini yatıştırma potansiyeli de var. İran büyük bir pazar olarak dışa açılıyor ve bu Türkiye için büyük bir fırsat. Avrupa ekonomisinin güçlenmesi de potansiyel bir fırsat" şeklinde konuştu.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 26 Şubat'ta yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyedeki kredi notunu ve "durağan" not görünümünü teyit ettiğini açıklamıştı.