Flamingoların Buz Göçü
Konya, Aksaray, Niğde ve Karaman'daki sazlıklarda yaşayan flamingolar, soğuk havanın etkisiyle bulundukları alanlar donunca İvriz Baraj Gölü'ne göç etti.
Konya, Aksaray, Niğde ve Karaman'daki sazlıklarda yaşayan flamingolar, soğuk havanın etkisiyle bulundukları alanlar donunca İvriz Baraj Gölü'ne göç ederek, ağır kış koşullarından korunmaya çalışıyor.
Niğde, Karaman, Aksaray ve Konya'nın bazı ilçelerindeki sazlık alanlar soğuk hava nedeniyle donunca, flamingolar daha geniş sulak alanlar olan baraj gölü ve sulama göletlerine yöneldi.
Yiyecek bulmakta zorlanan flamingolar, Konya'nın Halkapınar ilçesindeki İvriz Baraj Gölü'ne göç ederek, soğuk hava koşullarında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.
Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Karataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, flamingoların beslenme ihtiyaçlarını karşılamak ve soğuk hava şartlarından korunmak için nispeten ılıman olan Halkapınar İvriz Barajı'na akın ettiklerini söyledi.
Baraja yakın bölgelerde bulunan birçok sazlık alandaki donma nedeniyle flamingoların yer değiştirdiğini ifade eden Karataş, şöyle konuştu:
"Halk arasında 'allı turna' olarak da bilinen flamingolar, grup halinde yaşayan kuşlardır. Temel besinleri, bilimsel adı 'artemia salina' olan küçük bir karides çeşididir. Bu canlı, tuzlu sularda bulunur. Ülkemizdeki önemli üreme alanlarının başında İzmir Çamaltı Tuzlası ve Tuz Gölü gelmektedir. Bundan 20-30 yıl öncesine kadar Kırşehir'deki Seyfe Gölü, Konya'daki Ereğli sazlıkları gibi bazı sulak alanlarda ürüyorlardı. Kışın nispeten ılık geçtiği yıllarda İç Anadolu'daki çeşitli sulak alanlarda bu kuşları sürüler halinde görmek mümkündür. Son iki haftadır, havaların oldukça soğuk olması ve çevredeki sulak alanların bir kısmının donması neticesinde, nispeten daha geniş alanlar olan baraj ve göletlerin donmayan noktalarına hareket edip, hem soğuktan korunmaya hem de beslenmeye çalıştıklarını düşünüyoruz."
Birçok kuş türünün yaşadıkları bölgelere bağlılıkları ile dikkati çektiğini anlatan Karataş, flamingoların da bu yüzden pek çok kuşun yaptığı gibi üremek için atalarının topraklarına göç ettiklerini vurguladı.
Karataş, Ereğli sazlıkları kurumadan önce yörede üredikleri bilinen flamingoların hala bölgeyi ziyaret etmelerinin sevindirici bir durum olduğunu kaydetti.