Fluence Z.e. Roadshow Tekirdağ ile Devam Ediyor
Renault Mais Genel Müdürü Aybar, Bursa Oyak Renault Fabrikaları'nda üretilen elektrik motorlu Fluence ile ilgili konuştu.
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, "Dünyada olası bir çevre felaketine biz de otomobil sektörü olarak duyarlı olmak zorundayız. Renault markasının öncüsü olduğu elektrik motorlu otomobiller devrimsel nitelikte yeni bir teknoloji" ifadelerini kullandı.
Aybar, Tekirdağ Belediye Kültür Merkezi'nde, Renault Fluence'nin elektirikli otomobil tanıtım toplantısında, Bursa Oyak Renault Fabrikaları'nda üretilen elektrik motorlu Fluence'ın, 2011'de başlayan kamu kuruluşlarına satışının ardından, Mayıs 2012'den bu yana nihai tüketiciye satışının yapıldığını anlattı.
4 farklı elektrik motorlu araç modelinin seri üretimini gerçekleştiren öncü marka olan Renault, bu devrimsel nitelikteki yeni teknolojinin geniş kitlelere tanıtımını gerçekleştirmek üzere, Türkiye'de bir Fluence Z.E. Roadshow düzenlenecek. Roadshow kapsamında Muğla, Manisa, Çanakkale, Aydın, Eskişehir, Trabzon, Samsun, Kayseri, Tekirdağ olmak üzere 9 ilde konferans, tanıtım ve deneme sürüşü organizasyonunun son durağı, Muğla, Manisa ve Çanakkale'nın ardından Tekirdağ oldu.
Dünyada olası bir çevre felaketine biz de otomobil sektörü olarak duyarlı olmaları gerektiğini belirten Aybar, "Renault markasının öncüsü olduğu elektrik motorlu otomobiller devrimsel nitelikte yeni bir teknoloji. Fluence Z.E. kullanımının geniş kitlelere ulaşması ile insan sağlığı ve çevreyi korumaya destek olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz" ifadesini kullandı.
Aybar'ın konuşmacılığını üstlendiği konferans, Tekirdağ Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı, Tekirdağ Belediye Başkanı Op Dr Adem Kılıç ve Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay'ın katılımıyla gerçekleşti. Ayrıca, Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Kılıç da Fluence Z.E. ile bir deneme sürüşü yaptı.
Türkiye'nin bugün artık dünyanın 16. büyük otomotiv merkezi konumunda olduğunu belirten Aybar, dünya geneline baktıklarında 940 milyon motorlu araç olduğunu ifade etti.
Dünyada bir yandan sanayileşme, bir yandan şehirleşmenin olmasının çevre kirliliğini de beraberinde getirdiğini anlatan Aybar, şunları kaydetti:
"Küresel ısınma, asit yağmurları, tropikal iklim değişiklikleri, sera etkisi olayları bugün karşı karşıya kaldığımız gerçekler. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyada hava kirliliği yüzünden yılda 2 milyon, trafik kazaları yüzünden 1 milyon 200 bin insan ölüyor. En büyük problem, havada asılı kalan partikülleri soluyoruz. Bu partiküllerin belli bir miktarın altında olması lazım. Bunun da ölçüsü metreküpte 20 mikrogram. Ancak Türkiye'nin de bulunduğu coğrafya da maalesef yüksek değerler ifade ediliyor"
Türkiye'deki hava ve çevre kirliğinin azaltılmasının sadece devlet politikası olmaması gerektiğini ve bu konu da herkesin birlik ve beraberlik içinde mücadele etmesi gerektiğini ifade eden Aybar, dünyada çevre kirliğine karşı ciddi bir eğilimin olduğunu belirterek, "Kyoto Protokolü bunun en önemli göstergesi... AB'nin bir çok ülkesi ve Türkiye bu protokole taraf oldu. AB, Türkiye'yi Kyoto Protokolü'nü imzalaması dolayısıyla yeşil alan içerisine almış durumda ve ileriki yıllarda bunun somut sonuçlarını göreceğiz" dedi.
Küresel ısınmaya yol açan karbonmononoksit salımının aşağıya çekilmesi için çok çalışmaları gerektiğini anlatan Aybar, "Uluslararası Enerji Ajansı'nın verdiği rakama göre, şu anda dünya 1990'a göre 2 derece ısındı ve bu ısınmanın daha fazla olmaması gerekiyor. Eğer daha fazla olursa çözüm çok ciddi şekilde çıkmaza giriyor. Dünyadaki küresel ısınmaya neden olan karbondioksit salınımının yüde 13'ünü otomotiv sektörü veriyor. Dolayısıyla çevreci yatırımlara ihtiyacımız var" diye konuştu.
Aybar, küresel ısınmayı 2 derecede tutabilmek için dünyanın 10,5 trilyon dolar çevrececi yatırım yapmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, bu konu da Kyoto Protokolü gibi ciddi adımların atılmaya başlandığını kaydetti.
Toplantıda ayrıca, Renault olarak otomotiv sektöründeki elektirik motorlu araçların üretimi için 2009'da çalışmalara başladıklarını ve bu gün Renault Fluence'nin bir çok kamu kuruluşunda kullanıldığını aktaran Aybar, yılsonuna kadar, Avrupa'da üretimde olan elektrik motorlu araçların iki segmentini Türkiye'ye getirmeyi planladıklarını dile getirdi.
Aybar, ürettikleri elektirik motorlu araçların teknik özellikleri ve şarj edilmesiyle ilgili bilgiler verdi.
Başbakanlık, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Konya Valiliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Melikgazi Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Manisa Belediyesi, İstanbul ili Kadıköy Belediyesi elektrik motorlu araç kullanan kamu kuruluşları arasında yer alıyor.