Haberler

Foça'daki Gübre Sorunu Tesisle Çözülecek

Abone Ol

Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge'nin çağrısı ile dün (Çarşamba) bir araya gelen kamu ve üretici sektör temsilcileri, çözüm konusunda görüş birliğine vardı.

Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge'nin çağrısı ile dün (Çarşamba) bir araya gelen kamu ve üretici sektör temsilcileri, çözüm konusunda görüş birliğine vardı. Kaymakam Ulugölge başkanlığında yapılan toplantıya, CHP'li Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Memduh Bülbül, Foça Belediyesi Zabıta Müdürü Şakir Özçelik, bölgede üretim yapan tavuk ve büyükbaş hayvan çiftliklerinin sahip ve temsilcileri katıldı. Konuya çok yönlü baktıklarını belirten Kaymakam Niyazi Ulugölge, üreticilerin bölgeye yaptığı ekonomik katkının önemli boyutlarda olduğunun bilincinde olduklarını, ancak halk ve diğer sektör temsilcilerinin şikayetlerinin de çözümlenmesinin zorunlu olduğunu vurguladı. Ceza ve ilaçlamanın soruna çözüm getirmediğini belirten Ulugölge, sorunu ve benzer çözüm örneklerini hazırlanan bir sunumla katılımcılara aktardı. Ulugölge, "Göreve geldiğim ilk 6 ayda kestiğimiz cezalar 100 bin TL'yi buldu. Ancak cezanın çözüm olmadığı anlaşıldı. Çünkü tespitlere göre bu tesislerden günde 323 ton dışkı çıkıyor ve işlenmemiş halde doğaya bırakılıyor. Biz bunu ekonomiye kazandırmak için çalışıyoruz. Araştırmalarımızdan ilginç sonuçlar elde ettik. Örneğin dışkıdan üreyen sinekler balık çiftliklerinde yem olarak kullanılabiliyor. Kurulacak tesisle biyogaz ve elektrik üretilebiliyor. Ayrıca doğru kullanımla işlenmiş ve organik gübre olarak değerlendirilebiliyor. Devlet, belediye ve firma sahiplerinin katkılarıyla bu konu acil olarak çözülmeli" dedi. Tesis için belediyenin yer gösterdiğini ve imar sorununu da birlikte çözeceklerini belirten Ulugölge, finansman için çiftlik sahiplerinin katkılarının yanı sıra yatırım yapmak isteyenlerin talep ve tekliflerine açık olduklarını söyledi.

BELEDİYE YER VERMEYE HAZIR

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da hem işletme sahiplerini, hem halkı, hem de turizmcileri memnun edecek çözüm için kurulacak tesise belediye arazilerinden yer tahsis etmeye hazır olduklarını söyledi. Demirağ, "Biz sadece turizm değil, aynı zamanda tarım ve hayvancılık bölgesiyiz. Bu konuda daha öncede projelendirmeye çalıştığımız bir biyogaz tesisi var. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) izin verirse elektrik de üretmek istiyoruz. Büyükbaş hayvan çiftliklerinde bununla ilgili fizibilite çalışması yaptık. Burada yaprak, silaj, tavuk ve hayvan gübreleri değerlendirilecek. Ancak tavuk gübrelerinin tamamını değerlendirmek zor görünüyor. Yıllık 4 bin 500 kamyon tavuk gübresini değerlendirmek için gübre tesisine ihtiyaç var. Bu tesisi halen aynı konuda faaliyet gösteren bir kuruluş da yapabilir, kurulacak bir anonim şirket üstlenebilir ya da kooperatif olabilir. Yerini biz tahsis etmeye hazırız" dedi. ÇİFTLİK SAHİPLERİ DE ÇÖZÜM İSTİYOR Söz alan tavuk çiftliği sahipleri de konuyla ilgili olarak, kendilerinin desteğiyle kurulacak gübre fabrikasının yararlı olacağını söyledi. Çıkan dışkının yüzde 75'inin sahiplerinin talebi üzerine tarlalara gübre olarak döküldüğünü, ancak bu tarlaların iki gün içinde sürülmemesinin sinek üremesine neden olduğunu iddia eden çiftlik sahipleri, işleme tesislerinin kurulması için geçecek süreçte Çevre İl Müdürlüğü'nden ceza kesilmemesi konusunda anlayış talep etti. Çiftlik sahipleri "Biz de bu bölgede yaşıyoruz. Şikayetçi olanlara hak veriyoruz. Üzerimize düşeni yapmaya hazırız" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Niyazi Ulugölge Ülgür Gökhan Foça Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title