Haberler

Fotofest Heyecanı Başlıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'de ilk kez düzenlenen '1. Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali' (FotoFest), 15 Ekim Cumartesi günü başlıyor.

Bursa'nın ilk uluslararası fotoğraf festivali olan 'Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali' (FotoFest) 15-23 Ekim tarihleri arasında renkli görüntülere sahne olacak. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve BUFSAD işbirliğiyle düzenlenen Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret Borsası´nın ana sponsorluğunda, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) destekleriyle hayata geçirilecek olan festival, Türkiye'nin ve dünyanın önemli fotoğrafçılarını Bursa'da buluşturacak.

Merih Akoğul'un sanat yönetmenliği ve şef küratörlüğünü, Jason Eskenazi'nin uluslararası fotoğrafçılar küratörlüğünü, Laurence Cornet'in uluslararası fotoğrafçılar yardımcı küratörlüğünü ve BUFSAD Başkanı Utku Kaynar'ın da genel koordinatörlüğünü üstlendiği FotoFest'in tanıtım toplantısı, Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

"Fotoğraf, farkındalık kazandırır"

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Seyfettin Avşar, Büyükşehir Belediyesi'nin kültür ve sanata verdiği öneme dikkati çekerek, "Sanat, güzelliğin ifadesidir. Fotoğraf sanatı, fotoğrafı izleyene farkındalık kazandırır. Muasır medeniyet seviyesine ulaşmanın yolu da kültürel kalkınmadan geçer. Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa'da tarihi mirası koruyup geleceğe taşırken, aynı zamanda kültürel ve sanatsal yaşamın da kalkınması amacıyla faaliyetlerimize devam ediyoruz" diye konuştu.

Bursa'nın cazibe merkezi olduğunu kaydeden Avşar, kentin kültürel gelişimine katkı sağlayacak çalışmaların sürdüğünü de sözlerine ekledi. Avşar, festivale katılan fotoğrafların Merinos AKKM'nin yanı sıra Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi ile Cumhuriyet Caddesi'nde de sergileneceğini belirtirken, "Hanlar Bölgesi'nde hazırlanan sergiler sayesinde tarihi miras da fotoğrafla bütünleşecek" dedi.

Bursa'da yine bir ilk

Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, FotoFest'e ev sahipliği yapan konseyin gönüllülerinin haftalardır, yoğun bir tempoyla hazırlıklarını yaptıklarını söyledi. Türkiye'de ilk kez düzenlenen festivalle ilgili iddialı olduklarını belirten Pala, "Türkiye'de ilkleri yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu noktada Bursa Kent Konseyi olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'den de büyük ilgi görüyoruz. Bu birliktelik ve beraberlikle, Türkiye'nin en güçlü kent konseyi olarak daha güzel işler yaparak, Bursa'nın kültür ve sanat hayatına katkı sağlamaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"Fotoğraf sokağa çıkıyor"

Bursa Kent Konseyi Fotoğraf İmece Çalışma Grubu Başkanı Ceyhun İrgil de FotoFest ile ilgili olarak Aralık 2010 yılında alınan meclis kararından itibaren yoğun ve titiz bir çalışmayı gerçekleştirdiklerini anlattı. "Zenginlik sadece han, hamam sahibi olmak demek değildir. Han ve hamamlar gün yüzüne çıkarılıyor ama misafir olmazsa bunların değeri de olmaz" diyen İrgil, Bursa'nın tanıtılması ve sürdürülebilir etkinliklerin hayata geçirilmesi adına Türkiye'de ilk kez düzenlenen FotoFest'in doğuyla batıyı, geçmişle geleceği ve eskiyle yeniyi birleştirmeyi amaçladığını vurguladı.

FotoFest'in bu sebeple 'Karşılaşmalar' temasıyla hazırlandığını anlatan İrgil, "Festivalin sosyal sorumluluk içeren boyutu da var. Festivale katılan fotoğraflar, okullarda, açık hava alanlarında, meydanlarda sergilenecek. Fotoğraf sergisi deyince akla hep kapalı alanlar gelir, bu festivalde bu durum değişiyor. FotoFest, halka dokunan bir kültür olacak. Sanat, sokak ve halk üçgeninde düzenlenen festivalle fotoğrafı sokağa çıkarıyoruz" dedi.

FotoFest'in heyecanını yaşadığını söyleyen İrgil, 15 Ekim Cumartesi günü saat 16.30'da Cumhuriyet Caddesi'nde yapılacak FotoFest yürüyüşüne tüm Bursalıları davet etti.

Dünyanın gözü bu festivalde

BUFSAD Başkanı Utku Kaynar da dünyaca ünlü sanatçıların bir araya geldiği festivalde, dünyanın her köşesinden fotoğrafın yer aldığını ve Time ve NewYork Times gibi dünyaca ünlü yayın organlarının etkinliği haber yaptığını anlattı. "Yukarıdan aşağıya bir kartopu attık, bu çığ oldu büyüdü" diyen Kaynar, Doğu Avrupa'dan Kuzey Afrika'ya kadar uzanan tek festival olan FotoFest'in heyecanını yaşadıklarını kaydetti. Festivalin Türkiye'nin coğrafi konumuna ve tarihi yapısına uygun olarak yapıldığını vurgulayan Kaynar, "FotoFest, doğu ile batıyı birleştiriyor. Arkasında sivil toplum kuruluşu olmayan hiçbir festivalin şehirlerde ayakta duracağına inanmıyoruz" diyerek başta Bursa Kent Konseyi olmak kendilerini destekleyen herkese teşekkür etti. Festivalin programı hakkında bilgi veren Kaynar, 41 ülkeden fotoğrafçıların katıldığı festivalde 32 sergi, 90 fotoğraf gösterisi, 12 belgesel gösterimi, fotoğrafçı filmleri seçkisi, 36 seminer ve 7 teknikatölyenin gerçekleştirileceğini belirtti.

Dereceye giren eserler açıklandı

FotoFest bünyesinde yapılan yarışmalarda uzman jüri tarafından değerlendirilerek, dereceye giren eserlerin sahipleri ve ödülleri de toplantıda açıklandı. Uluslararası fotoğraf yarışmasına, 428 fotoğrafçı 1556 eserle başvurdu ve 11 eser dereceye girdi, 425 fotoğraf sergilenmeye değer görüldü. 'Geçmişten Geleceğe Bursa' konulu ulusal fotoğraf yarışmasına ise 130 fotoğrafçı 478 eserle başvurdu, 6 fotoğraf dereceye girdi, 143 eser de sergilenmeye değer görüldü.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title