Fotokapanlar Belgeselleri Aratmıyor
Giresun'da doğal yaşamın hüküm sürdüğü bölgelere yerleştirilen fotokapanlar sayesinde, yavrularını emziren dağ keçisi, av arayan kurt sürüleri, vaşak ve dikkatiyle ön plana çıkan ayı gibi birçok hayvan görüntülendi.
GÜLTEKİN YETGİN - Giresun'da doğal yaşamın hüküm sürdüğü bölgelere yerleştirilen fotokapanlar sayesinde, yavrularını emziren dağ keçisi, av arayan kurt sürüleri, vaşak ve dikkatiyle ön plana çıkan ayı gibi birçok hayvan görüntülendi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürlüğünce yürütülen çalışmalarla 20'ye yakın fotokapan, yaban hayvanlarının yaşamlarıyla ilgili görüntülerin elde edilmesini sağlıyor.
Farklı zaman dilimlerini yansıtan görüntülerde, dik yamaçlardan hızla koşan ve yavrularını emziren keçiler dikkati çekiyor. Zifiri karanlıkta fotokapanın diyaframını fark eden ayı ise vahşi hayattaki güçlü içgüdüsü ile ön plana çıkıyor.
Görüntülerde nadir türler arasında bulunan vaşak de yer alıyor. Kurt sürüleri ise adeta poz verircesine doğal hayatta fotokapanlara yakalanıyor. Yaban keçisi, karaca, çakal ve yavrularıyla gezen yaban domuzu sürüleri de görüntülere yansıyor.
12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürü Ertan Kuduban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaban hayatına yönelik özellikle memeli ve kuş türlerini izlediklerini söyledi.
Giresun'da çok güzel görüntüler elde ettiklerini belirten Kuduban, vaşak popülasyonunun arttığını ve ayı popülasyonunun ortaya çıktığını kaydetti.
Kuduban, kurt ve çakal popülasyonları da olduğunu, yaban keçisi sayısının 2 bin 500-3 bine yaklaştığını ifade ederek, karaca, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban domuzu popülasyonları ile ilgili bilgiler ortaya konulduğunu aktardı.
Fotokapan tespitlerine göre, özellikle güneyde kalan Alucra-Şebinkarahisar ilçeleri yönünde ciddi kurt popülasyonu olduğunu bildiren Kuduban, bu türün sayısında "artış var" denebileceğini belirtti.
Kuduban, çakal, tilki, sansar ve porsuk türlerinin de fotokapanlarda izledikleri canlılar içerisinde olduğunu söyledi.
Türkiye'de Anadolu parsının varlığına yönelik araştırmanın da devam ettiğine değinen Kuduban, 50-100 yıl öncesinde Giresun'da da var olduğu belirlenen bu türün varlık- yokluk analizlerinin devam ettiğini aktardı.