Frankfurt Kitap Fuarı Açıldı
Frankfurt Kitap Fuarı'na zengin bir programla katılan Türkiye, yaklaşık 3 bin kitapla ilgi odağı oldu.
Frankfurt Kitap Fuarı'na zengin bir programla katılan Türkiye, yaklaşık 3 bin kitapla ilgi odağı oldu. Türkiye ulusal Standındaki etkinliklere Türkiye'den Almanya'ya işçi göçünün 50. yılı damgasını vuruyor. Yazar Doğan Hızlan, Gündüz Vassaf, Sevim Ak, Enver Ercan, Metin Celal, Ahmet Cemal ile Behzat Ç. rolüyle büyük ilgi gören sanatçı Erdal Beşikçioğlu da fuarın konukları arasında yer alıyor.
Almanya'nın Frankfurt kentinde dün sabah açılan Kitap Fuarı'na zengin bir proglamla katılan Türkiye standına bu yıl Türkiye'den Almanya'ya işçi göçünün 50. yılı damgasını vuruyor. Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde Türkiye Yayıncılar Birliği, Basın Yayın Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Türkiye Yazarlar Birliği'ni içeren Türkiye Ulusal Standı bu yıl Salon 5.1 C972 reyonunda, çocuk kitapları standı ise 3. salonda kuruldu. Türkiye'den yazar, yayıncı ve çevirmenlerin yanı sıra yeni dış bağlantıları kurmayı amaçlayan 7 telif hakları ajansı Türkiye adına Frankfurt Kitap Fuarı'nda yerini alıyor. Türkiye'den bu sene fuara çocuk kitapları basan yayınevleri ile birlikte 27 yayınevi katılırken standlarda 4500 kitap sergileniyor. Fuar kapsamında Türkiye'den gelen gazeteciler, yazarlar , sanatçılar ve akamisyenlerin katılacağı paneller düyenleniyor.
Fuardaki Türkiye standının ev sahiplerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Frankfurt Kitap Fuarı dünya yayıncılık piyasasının genel eğilimlerinin belirlendiği bir fuar olduğunu, Bakanlığın fuara katılma konseptinin sivil tolumun çalışmalarını kolaylaştırmak yönünde olduğunu söyledi. Türkiye'nin fuara katılım organizasyonunu üstlenen Ulusal Komite hakkında bilgi veren Kula, fuara katlan kuruluşlar kararlarını bağımsız olarak alıyrlar, komite bu kuruluşlar arasındaki eşgüdümü sağlamakla görevli" diye konuştu.
TÜRK EDEBİYATININ 1000 ESERİ 50 DİLE ÇEVRİLİYOR
Ulusal Komitenin çalışmaları hakında bilgi veren Uluslararası Kitap Fuarları Türkiye Ulusal Komitesi Koordinatörü Ümit Yaşar Gözüm, komitenin Türkiye'deki dışa açılma projesini yürütttüğünü, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın desteğiyle TEDA projesi kapsamında Türk edebiyatının 1000 klasik ve çağdaş eserinin 50'ye yakın dile çevrildiğini söyledi. Fuarda proje kapsamda çevrilen eserlerin de yeraldığını belirtti.
SADECE YAYIN DEĞİL TÜRKİYE'Yİ TANITIYORUZ'
Fuara katılan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Develioğlu ise, yabancı yayınevleri ile Türkiye yayınevleri ararsında bir köprü görevi görmeye çalıştıklarını çünkü Türkiye'de kitap okuma oranlarında da artışın Avrupalı yayıncılar tarafından da takip edildiğini söyledi. İlerleyen yıllarda daha fazla yazar, daha fazla yayınevi ve telif ajansıyla gelmeyi umduklarını ifade eden Develioğlu, "Sadece yayınları değil Türkiye'yi de tanıtıyoruz" dedi.
FOTOĞRAFLARLA GÖÇÜN 50. YILI SERGİSİ
Fuarın ilk günü Türkiye'ye ayrılan alandaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait standta küratörlüğünü Fahri Aral'ın yaptığı "Fotoğraflarla 'Göç'ün 50. Yılı Sergisi' açıldı. İsviçreli ünlü yazar Max Frisch'in sözü , ?İstediğimiz işgücüydü, karşımıza insanlar geldi? başlığı ile düzenlenen sergide Göç'ü simgeleyen 20 kadar fotoğraf yer aldı. Serginin açılışına AKP Milletvekili Edibe Sözen, Frankfurt Başkonsolosu İlhan Saygılı ve konuklar katıldı. Acılışte bir konuşma yapan Saygılı, 2008 yılında Türkiye'nin onur konuğu olarak büyük bir çıkış yaptığını, hala bunun etkilerinin sürdüğünü söyledi. Kitap fuarının bu yıl da Göç'ün 50. Yılı etkinlikleri ile birlikte anlam kazandığını bunun Almanya'daki Türk insanı açısından önemli olduğunu söyledi. Serginin ardından ise Türkiye standının açılış kokteyli düzenlendi.
Dünyanın en büyük kitap fuarı olarak bilinen Frankfurt Kitap Fuarı 63. kez ziyaretçilerine kapılarını açtı. Yaklaşık 190 bin metrekarelik alanda 400 bin'e yakın kitap ve medya ürünününün sergileneceği fuara bu yıl da 180 bini katılımcı 300 bin civarında ziyaretçi gelmesi bekleniyor. 100'den fazla ülkeden yaklaşık 7.500 yayıncıyı buluşturmakta olan Frankfurt Kitap Fuarı'nın 2008 yılındaki 60. Kitap Fuarı'nda Türkiye "Bütün renkleriyle Türkiye" sloganıyla onur konuğu olmuştu. Fuarın bu seneki Onur Konuğu ise İzlanda.