Haberler

Fransa'da Eğitimli Mutlu Hayat Sürdürün

Güncelleme:
Abone Ol

Cumhurbaşkanı Gül, Strasbourg'da Yaşayan Türkler ile Bir Araya Geldi.

Avrupa Konseyinde AKPM üyelerine hitap eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Strasbourg'tan ayrılmadan önce Strasbourg'ta yaşayan Türkler ile bir araya geldi. Kentin Kongre Merkezinde düzenlenen toplantıya 400 civarında dernek temsilcisi,Türk kökenli belediye encümenleri, işadamları, öğrenciler katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül'ü Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, Strasbourg Başkonsolosu Zeynep Sibel Algan karşıladı. Salon girişinde ise Strasbourg'un ünlü davulcusu Samsunlu Faik Küçük Cumhurbaşkanı Gül'ü elinde Türk bayrağı ve folklor giyisileriyle 'Fransaya hoş geldiniz sayın Cumhurbaşkanım' diye karşıladı.

Gecede Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının nefesli sazlar beşlisi Ahmet Aycan Sancar(flüt),Sedat Civelek(obua), Atilla Şentin(klarnet), Tahsin Arslan(fagot), Bekir Çamcı(korno) klasik müzik eserlerini başarıyla sergiledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaklaşık bir saat konuştu. Burada sizlerin arasında bulunmaktan kendimi yabancı hissetmediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasına şöyle devam etti:

Bildiğim bir şehir. Strasborg'ta 1991-2000 yılları arasında Türk Milletvekili olarak AK meclisinde görevde bulundum. Salonda çok sayıda gençler var etkilendim sizlerin büyüklerini çok iyi tanırım burada benim hemşerilerim olduğunu biliyorum. Milletvekili görevindeyken Strasbourg ziyaretimde öğrencileri, işadamları, dernekleri gezip çoğunuzu tanıyorum. Benim Strasbourg ziyaretim her zaman bir nostaljik değeri vardır.Türkiye'ye uzak olsak da teknoloji sayesinde çok yalnızlık çekmiyoruz, artık hasretlik duygusu biraz olsa da giderilmiştir.

FRANSA'DA EĞİTİMLİ MUTLU HAYAT SÜRDÜRÜN

Cumhurbaşkanı Gül, Burada mutlu iyi bir hayat sürdürmenin yolunu muhakkak bulmanız lazım, nerede olursa olsun ister Türkiye, ister Fransa'da bunun için çok çalışmak lazım.Türk vatandaşların farklı fikir, görüş, siyasi eğilimi olabilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes dayanışma içinde olmalı, dayanışmalarını göstermeli. Yurt dışındaki dış temsilciliklerimiz sizlerin evidir.

Her sıkıntınız, sorunuz veya akıl danışmak için Konsolosluklar ve Büyükelçiliklere rahatça gidebilirsiniz. Strasbourg Başkonsolosluk binasın çok eski ve yeterli hizmet veremediğini hepimiz biliyoruz sizler sıkıntı çekerken, konsoloslukta çalışanlarda ayrı üzülüyordu. Artık bunlar geride kaldı yeni konsolosluk binası için arsa yeri satın alıyoruz ve yakında rahat, modern bir konsolosluk binası hizmete girecek dedi.Türk kimliği taşıyan herkesin dayanışma içinde olmasını yineleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu sizi her yerde güçlü kılar.

Strasbourg ve çevresinde yaşayan 130 bine yakın Türk vatandaşından sadece 111 Türk öğrencinin üniversiteye gitmesinden hayret edip çok üzüldüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu sayı çok yukarda olmalı dedi. Fransa'daki eğitim sisteminden faydalanmasını, çocukların en iyi okullarda tahsil yapmasını istedi. Aynı zamanda Türkçe'nin önemine vurgu yapan cumhurbaşkanı Gül,Türkçeyi bilmeyen,konuşamayan Türkiye'den ve yaşadığı ülkeden kopar.

Çocuklarınıza Türkçe'yi öğretin. Fransa'da eğitimini almış başarılı iki belediye başkan yardımcısı Hatice Kaya Karagöz, Mevlüde Gündüz'ü burada görmek beni çok mutlu etti.

AVRUPA ALEVİLERİNDEN TALEPLER

Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu yöneticilerinin de hazır bulunduğu davette Cumhurbaşkanı Gül'e taleplerini yinelemek zorunda kalan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyon Genel Sekreteri Ali Ertan Toprak, ?Türkiye'nin daha demokrat, özgürlükçü devlet olması için size taleplerimizi tekrarlamak zorundayız.ö dedi. Farklı inançların devlet tarafından korunmadığı, yapılan çağrılara duyarsız kalındığına dikkat çeken Toprak ?Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM) zorunlu din dersi ile ilgili dava açan ve davayı kazanan Hasan Zengin'de aramızda bulunuyor.Neden halen zorunlu din dersi uygulanıyor, cem evlerine ibadet statüsü verilmiyor,Diyanet İşleri Bakanlığı laiklik sistemine aykırı neden fes edilmiyor sorularını yöneltti.

Cumhurbaşkanı Gül şikayetleri biliyorum, hepimizin şikayetleri var bunları tartışarak, konuşarak çözeriz cevabını verdi. Fransa Türk Öğrenci Kongresi Derneğini temsil eden üniversiteli 10 öğrenci Cumhurbaşkanı Gül'e taleplerini içeren bir rapor verdi. Verilen raporda Fransa'da artan ırkçılık, öğrencilerin desteklenmesiyle, erkek öğrencilerin askerlik işlemlerinde yaşanan sorunlar ön plana çıktı.

ELEKTRONİK OYLAMA GELİYOR

Cumhurbaşkanı Gül, çok daha fazla hak ve hukuktan faydalanmak için Fransız vatandaşı olun bu imkanları iyi değerlendirin dedi. Vatandaşların yurtdışında oy kullanma hakkına değinen Cumhurbaşkanı Gül konuşmasına şöyle devam etti.

?Bazı gelişmemiş ülkelerde mektupla oy kullanıldığını hatırlatıp bu bizde mümkün değil Anayasa Mahkemesi mahsur görüyor. Diğer alternatifin konsolosluklarda sandık olduğunu ama nüfusumuzun büyük olduğu ülkeler buna izin vermiyor. Sandık'ta başka mahsurlar ortaya çıkıyor bizden seçmen listesi isteniyor. Bizde seçmen listelerini başka ülkelere kesinlikle vermek istemiyoruz. Çünkü bu bizim kendi egemenlik hakkımız.

Bazı ülkeler çifte vatandaşlığı yasaklıyor.Tapular, Merkez Bankalarını takip edip, çifte vatandaşlığı iptal ediyor. Bu yüzden seçmen listesini başka ülkelere verip vatandaşlarımıza zarar gelmesini istemiyoruz.

Sizlerin konsolosluklarda sandık istemenize rağmen maalesef mümkün değil. Seçim hakkı için elektronik oylama üzerinde yoğun bir çalışma içindeyiz, önümüzdeki seçimlere yetişir mi bilmiyorum? Ama elektronik oylama üzerinde çalışılıyor. Konsolosluk işlemlerin internet üzerinden yapılmasını tavsiye eden Cumhurbaşkanı Gül herkes e-konsolosluk sistemini kullansın. Konsoloslukta 100 işlemden 80'ni internetten yapabilir. ?

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title