Haberler

Fransa'da "Medeniyet Buluşmaları" Konferansı

Abone Ol

Fransa’da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) bünyesinde “Medeniyet Buluşmaları” konferansı düzenlendi.

Fransa'da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) bünyesinde "Medeniyet Buluşmaları" konferansı düzenlendi.

Başkent Paris yakınlarındaki Argenteuil bölgesinde, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar ve Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdullah Topçuoğlu'nun konuşmacı olduğu konferansa Paris Din Hizmetleri Müşaviri Dr. İzzet Er, Paris Başkonsolos Vekili Ogün Özkavak, Paris Büyükelçiliği Çalışma Müşaviri Nihat Ünal ve çok sayıda davetli katıldı.

İlk konuşmacı olarak söze başlayan Prof.Dr. Acar, Fransa'dak Türk gurbetçilerin dönüşüm hikayesinden bahsederek, artık 3'üncü kuşağın önceki nesillerin çalıştığı sektörlerin dışında iş adamı, yönetici seviyesine yükseldiğini anlattı.

Acar, dünya tarihinin akışının, Berlin Duvarı'nın yıkılması, Soyvetlerin dağılması ve küreselleşmeye birlikte değiştiğini bu değişimden Türkiye'nin de etkilendiğini ifade etti. Acar, Türkiye'nin 20'nci yüzyılın imkanlarından yeteri kadar faydalanamadığının altını çizerek, bu süreçte Türkiye'de 4 kez darbe yapıldığını kaydetti. Ülke olarak zor bir dönemden geçildiğini kaydeden Acar, Türkiye'nin artık ilerleme yoluna girdiğini ve yurt dışında yaşayan Türk toplumunun da bu gelişime ayak uydurması gerektiğine vurgu yaptı.

Genç neslin iyi eğitim alması ve "beyaz yakalı" sayılabilecek meslek gruplarını tercih etmesi gerektiğinin altını çizen Acar, gençlerin yanı sıra Türk toplumunun genelinin de Fransız kültürüne ve toplumuna entegre olması önerisinde bulundu.

Osmanlı'nın ilk yenildiği tarih 1700'lerden sonra yönetime ilk defa 3 masonun girdiğini belirten Topçuoğlu ise masonlarla beraber Osmanlı devletinin batılaşma yoluna yöneldiğini ifade etti. Topçuoğlu, o dönemde yaşanan batılılaşmanın yalnızca devlet düzeyinde olduğunu halkı etkilemediğini dile getirerek, sadece belli kurumların değişime uğradığını kaydetti. O dönem Osmanlı devletinin sorun yaşadığı maliye, askeriye ve ilmiye sınıflarının batılılaşma kapsamında yeniden düzenlendiğinin altını çizen Topçuoğlu, Osmanlı padişah yönetiminin de pasifize edilerek yönetimin seçilmiş bürokratların eline bırakılmak istendiğini dile getirdi.

Topçuoğlu, Osmanlı ekonomisinin İngilizlerden borç almasıyla büyük bir çıkmaza girdiğini ve bu uğurda sayısız taviz verdildiğini kaydetti. Osmanlı ekonomik sorunlarıyla uğraşırken ilk derin devlet tipi yapılanma olan Encümen-i Daniş'in kurulduğuna işaret eden Topçuoğlu, süreçte kurulan ilk terör örgütünü ve Jön Türklerin nasıl oluştuğunu anlattı.

Topçuoğlu, Türkiye'nin geleceğini anlamak için yakın tarihini bilmenin gerekliliğine vurgu yaparak sözlerini bitirdi. - Arkansas

Kaynak: AA / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Mustafa Acar Fransa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title