Fransa Elçiliğinin Diyarbakır'daki Kadın Seminerine Paris'te 3 Kadın PKK'lının Öldürülmesi Damga...
Diyarbakır'da 'Kadına şiddet' konulu seminere katılan Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bılı'ye Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Paris'te 3 PKK'lı kadının öldürülmesini hatırlatması üzerine, Sayın belediye başkanım...
Diyarbakır'da 'Kadına şiddet' konulu seminere katılan Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bılı'ye Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Paris'te 3 PKK'lı kadının öldürülmesini hatırlatması üzerine, Sayın belediye başkanım mesajınızı aldım. Şüphesiz ki bu Fransa'da bu cinayeti açıklamak istiyoruz. Bizde sizler kadar bu cinayeti açıklamak istiyoruz dedi. Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından düzenlenen 'Kadına yönelik şiddet Fransız Türk' semineri Diyarbakır Dedeman Otel'de başladı. İki gün sürecek seminerin açılışına Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bılı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı İlker Çetin, Fransa ve Türkiye'den kadın siil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Baydemir, kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda deneyimlerin aktarılacağı böylesi bir sempozyumun Diyarbakır'da düzenlenmiş olmasından mutluluk duyduğunu söyledi. Baydemir, Modern toplumlarında da farklı ve eğitim seviyesi yüksek olan toplumlarda da yoksul ve eğitim olanaklarına az kavuşmuş olan toplumlarda da kenetlerde de kırda da kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık maalesef var, var olmaya da devam ediyor dedi.
BAYDEMİR PARİS'İN GÖBEĞİNDE ÜÇ KADIN KATLEDİLDİ
Baydemir, belediye olarak kadın ve erkeğin toplumsal statü içerisinde de eşitliğini ve kadına yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması yönünde yaptıkları çalışmaları anlattı. Baydemir, bu coğrafyada 30 yıldır neredeyse en üst düzeyde kadına şiddetin kamu eliyle uyugulandığını ileri sürerek, PKK'lı Sakin Cansız, Leyla Şaylemez ve Firan Doğan'ın Paris'te öldürülmesini gündeme getirdi. Baydemir, şöyle dedi
Sadece bu coğrafya da kamu eliyle şiddet uzanmıyor. Paris'in göbeğinde de politik kimliklerinden dolayı üç kadın diplomatı hunharca katledildi. Dünyanın pek çok yerinde kadın yönelik şiddet hala vardır. Bugün Suriye'de de sırf kadın kimliğinden dolayı nerdeyse her iki tarafın şiddetine maruz kalan kadınların hayatlarını, trajedilerini hep birlikte izlemeye devam ediyoruz. Bütün bunlar nasıl ortadan kalkacaktır. Ciddiyetle ele alan bir toplumsal cinsiyet eğitimine ihtiyaç var. Cinsiyet özgürlükçü bir eğitim sistemine ihtiyaç var. İdari ve kamu tedbirlerinin çok ciddiyetle bir kez daha gözden geçirilmesine ihtiyaç var. Bugün çeşitli mekanizmalara baş vurup sonuç almadan yaşamlarını yitiren kadınların olduğunu biliyoruz. Kadına yönelik şiddete toplumun kamu başta olmak üzere hiçbir kesimin masum olmadığının kanaatindeyim. Kadına yönelik ayrımcılığın ortadan kalkabilmesi için, kadının mutlak suretle ekonomik özgürlüğüne kavuşması gerekiyor. Ekonomik özgürlüğün olmadığı bir aile yaşantısı içerisinde kadının erkekle eşit statüde olmasını beklememek gerekir diye düşünüyorum. Ekonomik özgürlüğü olan kadın şiddete maruz kaldığı zaman çok daha emin adımlarla direnmesini bilecektir. Kadına yönelik şiddetin mutlak suretle cezalandırılması hafifletici hiçbir unsurun bulmaması gerekir. Tam tersine eş, kardeş, aşk veya töre ağırlaştırılmış cezalarla karşılaşması gerekiyor. Politik cinayetlere maruz kalan kadınlarında bu cinayetlerinin aydınlığa kavuşması gerektiğini düşünüyorum. Bu cinayetlerin biran önce aydınlatılması karanlıktan çıkarılması kadının bundan sonraki sosyal yaşamında, siyasal yaşamında daha emin ve daha güven içerisinde ve kadına yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırması sürecinde de çok önemli bir katkısının olacağını düşünüyorum.
SAVCI ÇETİN DEVLETLERE ÖDEVLER YÜKLENMİŞTİR
Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı İlker Çetin, devletlerin önemli görevlerinden birisin de şiddetin önlenmesini olduğunu söyledi. Çetin, Bu amaçla devletler kendi çıkardıkları yasalarıyla kadına karşı şiddeti, iç düzenlemelerle önlemeye yönelik tedbirler alırlarken, uluslararası düzenlemelerle de bu sorunlara yönelik olarak devletlere bir takım ödevler yüklenmiştir. Dünyadaki değişen değer yargıları ve insan hakları alanındaki gelişmelere paralel olarak uluslararası hukukta aile içi şiddetin önlenmesine yönelik önemli adımlar atılmıştır. Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda ülkemizde de önemli adımlar atılmıştır. Yasama organı gerek yasal, gerekse anayasal düzenlemelerle uluslararası hukukla paralel bir şekilde bu alanda ihtiyaç duyulan düzenlemeleri yapmıştır. Bu düzenlemelerin bir kısmı kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik önlemleler diğer kısmı ise kadınlara karşı şiddet eğilimlerine uygulanacak cezai nitelikteki yaptırımlardır. Ancak kadına yönelik şiddetle mücadelede yasal düzenlemelerin yanında bu düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanması da önem arz etmektedir. Bunun içinde basından, STK'lara, kamu, kurum ve kuruluşlara kadar toplumun tüm kesimlerinin ortak sorumlulukları olmaktadır. Bu sorumluluk aynı zamanda insan olmanın gereğidir dedi.
'BILI SAYIN BELEDİYE BAŞKANIM MESAJINIZI ALDIM
Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bılı, ise konuşmasını Türkçe ve Fransızca olarak yaptı. Bılı, Baydemir'in konuşması sırasında Paris'te 3 kadının öldürülmesini gündemi getirmesi üzerine, Sayın belediye başkanım mesajınızı aldım. Şüphesiz ki bu Fransa'da bu cinayeti açıklamak istiyoruz. Bizde sizler kadar bu cinayeti açıklamak istiyoruz dedi.
Seminerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Bılı, kadına yönelik şiddet sorunu sadece Türkiye'nin sorunu olmadığını belirterek, Bizde Fransa'da bu tür durumları yaşıyoruz. Özellikle Fransa'da üç günde bir kadın onun eşi veya hayat arkadaşı tarafından öldürülüyor. Zamanla bizde özel programlar ve yasalar geliştiriyoruz. Fransa'da hem adalet sistemleri, örgütler ve belediyeler birlikte çalışıyorlar. Bu tecrübeyi buraya getirmek istedik. Diyarbakır, Ren şehriyle birlikte çalışıyor. Burada genel bir seminer yapmak istedik bütün bu aktörleri bir araya getirerek fikir alışverişi yapmak istedik dedi. Seminer sırasında Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in Paris'de geçen yıl öldürülen 3 kadının cinayet faillerinin hala yakalanmaması ve olayın aydınlatılmaması ile ilgili söylemi hatırlatılan Büyükelçi Bılı, Tabiki Fransa'da herkes bu cinayeti açıklamak istiyor. Bu sorgulama ve araştırma devam ediyor. Maalesef belli bir sonuç yok. Bizde bir atasözü var. Özlü adalet, adalet değil bundan dolayı belki yavaş gidiyor. Ama sonuna kadar gideceğiz. Çok hızlı olursa belki iyi olmayacak ama sonunda açıklayacağız bu konuyu dedi.
Gazetecilerin, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesiyle ilgili Fransa'nın karşı eleştirileri vardı. Şuanda Türkiye'nin önünde bir engel görüyormusunuz sorusu üzerine Büyükelçi Bılı, Bildiğiniz gibi bu seçimlerimizden sonra durum çok değişti bu konu hakkında. Tekrar normal süreç ve müzakere süreci başladı. Şimdi bu konu hakkında normalleşme oldu. Fransa artık bir engel değil. Tam tersi Haziran ve Temmuz'da Fransa çok yardımcı oldu dedi.
ŞİDDET ORTAMI İÇİNDE KİMSE YATIRIM YAPMAK İSTEMİYOR
Türkiye'de bir çözüm sürecinin devam ettiği ve yaşanan son süreç hatırlatılan ve düşünceleri sorulan Bılı, Tabiki yakından takip ediyoruz. Çok önemli bir süreç başladı. Şiddet bir çözüm değil, bundan dolayı umutluyuz. İnşallah bu süreç sonuna kadar gidecek. Çünkü hem Türkiye, hem de Güneydoğu için çok faydalı bir gelişme olabilir. Mesela bizim Fransa olarak işadamları buraya az geliyorlar. Çünkü bu şiddet ortamı içerisinde kimse yatırım yapmak istemiyor. Kültür faileyetleri az yapılıyor Diyarbakır'da. Çünkü bu şiddet çerçevesinde kimse buraya gelmek istemiyor. Bundan dolayı çok farklı bir hava var bugünlerde. Biz bu süreci yüzde yüz destek veriyoruz ve inşallah başarılı olacak dedi.
Türkiye'deki siyasi liderlerin sürece yaklaşımını nasıl değerlendirdiği sorulan Bılı, Ayrıntılara girmek istemiyorum. Ben Türk vatandaşı değilim ama genel olarak siyasetçiler, siyaset yapıyorlar. Bu doğal bir şey. Siyasetçiler siyaset yapabilir ama bu siyaseti yaparken de barış getirirsek iyi olur dedi.