Haberler

Fransa-Türkiye İnovasyon Günleri

Abone Ol

- Toplantıdan detaylar Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries'in konuşması İTÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Karaca'nın konuşması Fransa-Türkiye inovasyon günleri Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries: -"Türkiye ve Fransa akıllı şehirler konusunda güçlerini birleştirerek ve...

- Toplantıdan detaylar

Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries'in konuşması

İTÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Karaca'nın konuşması

Fransa-Türkiye inovasyon günleri

Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries:

-"Türkiye ve Fransa akıllı şehirler konusunda güçlerini birleştirerek ve kaynaklarını ortak kullanarak sürdürülebilir ve dahiliyetçi kentler kuruyor"

İTÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Karaca:

-"Büyükelçi Charles Fries'in girişimi ile Fransa inşaat ve mimarlık okulu 4 artı 1 şeklinde çift diploma çalışması yaptık. Öğrencilerimiz, 4 yıl burada lisans, 1 yıl Fransa'da master yapmış olacaklar ya da tam tersi. Türk ve Fransız işbirliği olarak daha çok akademik alanda ne tür projeler olabilir onları çalışıyoruz"

İSTANBUL-(AA)- Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries, "Türkiye ve Fransa akıllı şehirler konusunda güçlerini birleştirerek ve kaynaklarını ortak kullanarak sürdürülebilir ve dahiliyetçi kentler kuruyor." dedi

Fransa'nın Türkiye Büyükelçilği tarafından düzenlenen "Türk-Fransız İnovasyon Günleri"nin açılış töreni Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries ve İTÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Karaca'nın katılımıyla İTU ARI Teknokent'te gerçekleştirildi.

Törende bir konuşma yapan Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries, iki ülkenin dijital kentler kurma ve diğer alanlarda ortak projelere imza atarak kentleşme sorunu çözmeye çalıştığını belirtti.

İnovasyon çağında yaşanılabilir, kullanılabilir kentlerin zorunlu olduğunu ve bu zorunluluğuna Türkiye ve Fransa'nın da farkına vardığını belirten Fries, "Türkiye ve Fransa akıllı şehirler konusunda güçlerini birleştirerek ve kaynaklarını ortak kullanarak sürdürülebilir ve dahiliyetçi kentler kuruyor." diye konuştu.

İki ülkenin yeni yöntemlerle ve doğal kaynaklarını kullanarak daha iyi yönetebilir bir kentleşme sağlaması gerektiğini vurgulayan Fries, "Dijital şehirlere ihtiyacımız var kendimize, ülkemize daha yaşanabilir, kullanılabilir şehirler kurmak zorundayız. ve bu şehirleri güvenilir kılmaya çalışacağız. Böylece geleceğin şehirlerine vatandaşlarımızı hazırlamış olacağız." şeklinde konuştu.

Fries, Türkiye ve Fransa'nın 2015 yılında ortak üniversiteler aracılığıyla işbirliği ve çalışma kararı aldığını hatırlatarak bu yıldan itibaren ortak çalışmaların daha da hızlanarak devam edeceğini söyledi.

Çalışmaların şu anda teknolojik inovasyon aşamasında olduğunu kaydeden Fries, inovasyon konusuda hızla gelişmeler göz önüne alındığında bazı alanlarda geç kalındığını be bu açığın hemen kapatılması gerektiğine vurgu yaptı

Fries şöyle konuştu:

"Yapay zekayı 3d baskıları akıllı şebekeleri düşünecek olursak bizim de mutlaka ilişkilerimizi, ekonomik aktivitelerimizi buna göre düzenlememiz gerekiyor.Geçmişe oranla çok daha çok çalışmamız lazım. İki ülke bu yeni paradigmanın çok somut bir şekilde farkında. Akademisyenler, belediyeler, bakanlıklar, birlikte çalışmak ve projeler yaratmak zorunda. Böylece teknolojik inovasyonlar adapte edilmek zorunda. Çünkü burada eksik bir potansiyel var ve iki ülkenin de buna hazır olduğunu biliyoruz."

Türkiye ve Fransa Avrupa Birliği (AB) kapsamında olan programlardan da faydalandığı bilgisini paylaşan Fries, son 5 yıl içinde çok sayıda ikili ortak projeyi de hayata geçirdiğini aktardı.

İki ülkenin 500 den daha fazla araştırma projesini ortak olarak yürüttüğünü anlatan Fries şunları söyledi: " 500 araştırma projesi, 3 bin 600 bilimsel çalışma yayınlandı. Tüm bunlar iki ülke arasındaki işbirliğinde çok büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor."

Fries, Türkiye Fransa arasında hayata geçirilen, geçirilmesi planan bazı spesifik örnekler paylaşarak Türkiye'de hangi üniversitelerle çalıştıklarının detaylarını aktardı.

Fries şu değerlendirmelerde bulundu: "Akıllı şehirlerle alakalı bazı örnekler vermek gerekirse, özellikle enerji alanında Fransız Enerji Komisyonu Hacettepe Üniversitesi ile birlikte çalışıyor. ve burada yeni bilimsel yaklaşımlar yaratılıyor. Geçen senelerde Fransız-Türk şirketi çok başarılı proje bir gerçekleştirdi. İstanbul Belediyesi ile birlikte kamu ışıklarını bir veri tabanı aracılığıyla geliştirdiler. Fansa Kalkınma Ajansı da sürdürülebilir enerji konusunda fon sağlıyor belediyelere ve şirketlere ve yine son 10 yıl içinde 230 tane proje desteklendi. Akıllı şebeke uygulanmasından Fransız uzmanlar da faydalanacaktır. Çevre açısından baktığımızda Türkiye Fransa arasında yine iş birliği başlatılıyor. Hava kırlılığı ile ilgili yeni teknolojiler yine araştırma ekipleri tarafından araştırılıyor ve gerçekleştirilecek. Sabancı Üniversitesi ile çalışıyorlar. ayrıca inşaat sektörü için daha az kırlılık yaratan çimento üzerine çalışmalar da yapılıyor."

Ulaşım konusunda Türkiye ve Fransa'nın uzun yıllara dayanan bir ilişkisi olduğunu belirten Fries, Türkiye ve Fransa'nın hızlı tren ile ilgili çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti.

Fransız Kalkınma Ajansı'nın İstanbul metrosuna fon sağlladığını açıklayan Fries şöyle devam etti: "İstanbul metrosu gibi İzmir'deki tramvay da ayrıca destekleniyor. Otomotiv sektörü de yine Türkiye- Fransa arasında elektrikli arabalar konusunda projeler üretiyor."

Fries, Fransa Büyükelçiliği ve İTU'nun inovasyon konusunda yapılacak araştırmaları, çalışmaları finanse etmek için ortak bir projeye imza attığını söyledi.

Türk akademisyenleri öğrencileri ve genç girişimcileri Fransa'ya çalışma yapmak için davet eden Fries, "Umuyorum ki, bütün araştırmacılarımız için çok faydalı olacak. Ayrıca araştırmacılarımız teşvik edecek başka fonlar da vardır. Türk araştırmacılarını da Fransa'ya davet ediyorum. Onlarda çalışmalarını getirip sunsunlar hem şirketlere hem üniversitelere. Özellikle üniversite ve endüstrinin ortak çalıştığı doktora programları bizim için çok verimli oluyor. Türk akademisyen ve öğrencileri Fransa'ya davet etmek istiyorum. Ayrıca genç jenerasyonun da bu çalışmalar dahil olmasını istiyorum çünkü genç girişimcilere ihtiyacımız var onları da Fransa'ya davet ediyorum." şeklinde sözlerini sürdürdü.

-"Her konuda Fransa ile ortak işbirlikleri geliştiriyoruz"

Törenin açılışında önce AA muhabirine etkinlikle ilgili açıklama yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof.Dr. Mehmet Karaca, Fransa Büyükelçiliği ortaklığı ile gerçekleştirilen "İnovasyon Günleri" projenin 3 yıldan beri devam ettiğini belirterek, her yıl farklı bir konuyu ele aldıklarını söyledi.

Akıllı şehirler üzerine gerçekleştirilen bu yılki çalışmada gerek Türkiye'nın gerek Fransa'nın kendi deneyimlerini, bilgi birikimlerini ortaya koyduğunu anlatan Karaca, " İki ülke ortak bir platformda bir araya gelerek bundan sonraki çalışmalarda ne tür bir işbirliği ortaya koyabiliriz bunu konuşuyoruz.

Türkiye de dahil dünyada insanların yaklaşık yüzde 80'i şehirlerde yaşıyor ve her geçen gün bu sayı giderek artıyor. Şehirde yaşayan insanların sayısı artıkça buna paralel olarak iklim değişikliği ve benzer sorunlar başlıyor. Tüm bu konularda Fransa ile ortak işbirlikleri geliştirmeye çalışıyoruz. Bu işbirlikleri doğrultusunda ne gibi reaksiyonlar verebiliriz. Ortak deneyimlerimizi nasıl paylaşabiliriz bu konularda çalışmalar yapıyoruz." dedi.

Fransa Türkiye inovasyon ortaklığının en somut projelerinin Eskişehir ve Çanakkale'de uygulandığı belirten Karaca, çalışmaları belediyelerle ve STK'larla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Afet yönetiminden, iklim değişikliğine kadar bir çok alanda çalışma yaptıklarını anlatan Karaca "Her tür probleme adapte olmalarını sağlamaya çalıştık. Amacımız insanların hayatını kolaylaştırmak." diye konuştu

Farklı projeler ortaya koyma konusunda Türkiye'den bir çok akademisyen ve öğrencinin Fransa'ya gittiğini çalışmalarını burada sürdürdüğüne de değinen Karaca sözlerini şöyle sürdürdü: "Büyükelçini girişimi ile Fransa inşaat ve mimarlık okulu 4 artı 1 şeklinde çift diploma çalışması yaptık. Dört yıl burada lisans 1 yıl Fransa'da master yapmış olacaklar ya da tam tersi. Türk ve Fransız işbirliği olarak daha çok akademik alanda ne tür projeler olabilir onları çalışıyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Karaca Türkiye Fransa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title