Haberler

GATA'da Kalbindeki Delik Robotik Kalp Ameliyatı ile Kapatıldı, 3 Gün Sonra Taburcu Oldu 1

Abone Ol

GATA'da kalbindeki delik robotik kalp ameliyatı ile kapatıldı, 3 gün sonra taburcu oldu GATA, robotik kalp cerrahisinde Türkiye'de ilklerden biri GÜLHANE Askeri Tıp Akademisi (GATA) Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalında robotik kalp cerrahisi yöntemiyle ameliyat olan Zehra Bal, 3 gün sonra taburcu oldu.

GATA'da kalbindeki delik robotik kalp ameliyatı ile kapatıldı, 3 gün sonra taburcu oldu

GATA, robotik kalp cerrahisinde Türkiye'de ilklerden biri

GÜLHANE Askeri Tıp Akademisi (GATA) Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalında robotik kalp cerrahisi yöntemiyle ameliyat olan Zehra Bal, 3 gün sonra taburcu oldu. Ameliyattan 3 hafta sonra işine başlayabilecek.

GATA Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Profesör Tabip Tuğgeneral Ufuk Demirkılıç'ın başkanlığındaki cerrahi, anestezi ve perfüzyon ekibi robotik kalp cerrahisi ameliyatlarından birini geçtiğimiz günlerde anaokulu öğretmeni 30 yaşındaki Zehra Bal'a uyguladı.

Doğuştan kalbinde delik olduğunu rutin başka bir muayene sırasında tesadüfen öğrenen Bal'ın GATA'daki robotik kalp cerrahisi ameliyatını DHA ekibi başından sonuna kadar izleyerek görüntüleme imkanı buldu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en önemli sağlık kuruluşu olan GATA, dünya üzerindeki birçok seçkin ve önemli merkezde kullanılan Robotik Kalp Cerrahisini Kalp Damar Cerrahisi kliniğinde başarı ile uygulamayı sürdürüyor. GATA Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalında 19 Kasım 2014 tarihinden bugüne kadar Robotik Kalp Cerrahisi ile 53 adet ameliyat gerçekleştirildi. Diğer bölümlerde 2011 yılından bugüne kadar robotik cerrahi yöntemle gerçekleştirilen ameliyat sayısı 407'yi buldu.

KALP AMELİYATINDAN 4 SAAT SONRA YÜRÜTÜLDÜ

Tanı konulmasının ardından iki gün sonra ameliyata alınan Zehra Bal robotik kalp ameliyatı için hazırlandı. Anestezi ve cerrahi hazırlık aşamasının ardından yaklaşık üç saat süren ameliyatta hastanın kalbi durdurularak, kalp akciğer makinasına bağlandı. Ardından ameliyat robotik yöntemle gerçekleştirilmeye başlandı. Vücuda giren kamera ve robotik kollar ile operasyonun gerçekleştirildiği kalpte gerçeğinden on kat büyük görüntü ile üç boyutlu çalışıldı. Kalp dışında bulunan zardan alınan yama kullanılarak hastanın kalbindeki 3 santimetre büyüklüğündeki delik kapatıldı.

Profesör Tabip Tuğgeneral Demirkılıç'ın robotik konsolu yöneterek gerçekleştirdiği ameliyatın ardından hasta Zehra Bal, yoğun bakımdaki takibinin 2'nci saatinde uyandırılırken 4'üncü saatinde yürütüldü ve yaklaşık 15 saat sonra da odasına alındı.

Yetkililer, Bal'ın robotik ameliyatının ardından işine kısa bir süre sonra rahatlıkla başlayabileceği müjdesini verirken, daha önce yapılan açık kalp ameliyatlarında bu sürenin en az iki ayı bulduğunu vurguladı.

DHA'ya açıklamalarda bulunan Bal, doktor ve hastane korkularına rağmen, GATA'ya geldiği ilk günden itibaren ekibin kendisini çok rahatlattığını belirterek, "Ameliyat öncesi hiç korkum kalmadı. Ameliyatın üzerinden 15 saat geçmesine rağmen şu an kendimi çok iyi hissediyorum. Ameliyatı gerçekleştiren tüm hastane ekibine teşekkür ediyorum" dedi.

AMELİYATTAN BİR AY SONRA GÜNLÜK İKİ KİLOMETRE YOL YÜRÜYOR

Bu arada aynı hastanede geçtiğimiz ay tek damarındaki yüzde 80'lik tıkanıklık robotik kalp cerrahisi yöntemiyle giderilen 64 yaşındaki Ali Özdoğan, rutin kontrol için geldiği Profesör Tabip Tuğgeneral Ufuk Demirkılıç tarafından muayene edildi. Özdoğan, "Ameliyattan bir gün sonra kalkıp dolaştım. Ulu Önder Atatürk boşuna dememiş, 'Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz' diye. İyi ki Türk Silahlı Kuvvetlerimiz var, iyi ki komutanlarımız var. Sağ olsunlar çok başarılı bir ameliyat geçirdim. Ameliyat olduğuma arkadaşlarımı dahi inandıramıyorum. Şu an her gün 350 metrelik yürüyüş parkurunda 6 tur atıyorum" dedi.

AZERBAYCAN VE AFGANİSTAN VATANDAŞI HASTALAR DA AMELİYAT EDİLDİ

Bugüne kadar robotik kalp ameliyatı uygulanan hastalardan 25'inin askerlik hizmetini yapmakta olan erbaş ve erlerin olduğuna dikkati çeken Profesör Tabip Tuğgeneral Ufuk Demirkılıç, "Türk Silahlı Kuvvetleri olarak kendi bünyesindeki subay, astsubay, uzman erbaş ve sivil personelinin yanı sıra SGK'lı bütün sivil vatandaşlarımıza da hizmet veriyoruz. Son bir yıl içerisinde robotik cerrahi yöntem ile ameliyat yaptığımız 53 hasta içinde sağlık anlaşmamız olan dost ve müttefik ülkeler Azerbaycan ve Afganistan vatandaşları da var. Afganistan ordusunda görev yapan bir subay ve bir astsubay ile Azerbaycan ordusunda görev yapan bir subayın kızını da robotik yöntemle ameliyat ettik" diye konuştu.

GATA, ROBOTİK KALP CERRAHİSİNDE TÜRKİYE'DE İLKLERDEN BİRİ

Tabip Tuğgeneral Demirkılıç, GATA Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalında Kasım 2014 tarihinden itibaren robotik yöntem ile kalp ameliyatlarının yapılmasına başlandığını belirterek, "Ülkemizde şu an itibariyle Anabilim Dalımızın dışında İstanbul'daki Acıbadem Üniversitesi ve Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Araştırma Hastanesinde robotik kalp ameliyatları düzenli olarak, bazı hastanelerde ise aralıklı olarak yapılmaktadır. Ankara'daki bazı hastanelerde robot bulunsa da, GATA dışındaki bu merkezlerde üroloji, kadın hastalıkları, KBB ve Genel Cerrahi ameliyatları yapılmakta olup henüz robotik kalp ameliyatları yapılmamaktadır. Robotik kalp cerrahisi Ankara'daki tüm hastanelerde ve tüm Türkiye'deki devlet üniversiteleri arasında ilk olarak GATA Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalında yapılmıştır ve halen yapılmaya devam etmektedir" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Azerbaycan Afganistan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title