Haberler

GATA Tüm Dünyaya Mikrocerrahi Uzmanları Yetiştiriyor

Abone Ol

GATA tüm dünyaya mikrocerrahi uzmanları yetiştiriyor Gazilerimize el nakli için uygun donör bekleniyor GÜLHANE Askeri Tıp Akademisi (GATA) Mikrocerrahi Uygulama ve Araştırma Laboratuarında düzenlenen kurslara tüm Türkiye ve dünyanın dört bir yanından gelen mikrocerrahi ile uğraşan cerrahi branş uzman doktorları yoğun ilgi gösteriyor.

GATA tüm dünyaya mikrocerrahi uzmanları yetiştiriyor

Gazilerimize el nakli için uygun donör bekleniyor

GÜLHANE Askeri Tıp Akademisi (GATA) Mikrocerrahi Uygulama ve Araştırma Laboratuarında düzenlenen kurslara tüm Türkiye ve dünyanın dört bir yanından gelen mikrocerrahi ile uğraşan cerrahi branş uzman doktorları yoğun ilgi gösteriyor. Dünyaca ünlü eğitmen Rosmarie Frick'in yanı sıra GATA El Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı Doç. Tabip Albay Mustafa Kürklü ve ekibinin verdiği mikrocerrahi eğitimlerinde iki saç kılı kalınlığındaki damarları mikroskop altında dikerek kol ve parmak nakli yapabilecek uzmanlar yetiştiriliyor.

Türkiye'nin tek ve dünyanın en sayılı mikrocerrahilaboratuarı olma özelliğiyle tüm Türkiye ve dünyanın dört bir yanından gelen cerrahların katılmak için yarıştıkları GATA Mikrocerrahi Uygulama ve Araştırma Kursları'nın 20'ncisi başladı.

GATA Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Tabip Tümamiral Hayati Bilgiç ve GATA Tıp Fakültesi Dekan Bilimsel Yardımcısı Prof. Hava Tabip Tuğgeneral Orhan Kozak'ın da ziyaret ettiği kurslara bu dönem Türkiye'nin çeşitli hastanelerinden 7 uzman doktor katılıyor.

Bilgiç, düzenlenen mikrocerrahi kurslarıyla ilgili DHA'ya bilgi verdi. Bilgiç, mikrocerrahi kurs belgesi olmadan doktorların hasta üzerinde mikrocerrahi uygulama yapamadığına dikkati çekerek, "Düzenlenen kurslara tüm Türkiye ve dünyadan mikrocerrahi ile uğraşan cerrahi branşlar yoğun ilgi göstermektedir" dedi.

Tümamiral Bilgiç, laboratuarın dünyaca ünlü beyin cerrahi uzmanı Prof. Dr. Gazi Yaşargil tarafından kurulduğunu ve bu güne kadar 197 askeri tabibe, Türkiye'deki değişik üniversitelerden 83 doktora, 2 Polonya ve 1 İsrail vatandaşı olmak üzere toplam 283 doktora mikrocerrahi eğitimi verildiğini söyledi.

DÜNYA STANDARTLARINDA REFERANS BİR LABORATUAR

Türkiye'nin ilk mikrocerrahi eğitimi verilen bu laboratuar, GATA Komutanlığı tarafından 2014 yılında yenilenerek dünya standartlarında referans bir laboratuar haline getirildi.

KADAVRALAR ÜZERİNDE EL NAKLİ BAŞARIYLA SÜRDÜRÜLÜYOR

Prof. Tabip Tümamiral Bilgiç, mikro cerrahi kurslarının amacının küçük damar anastomozlarını, sinir ileti işlemlerini ve kasları birleştirerek kompozit doku nakli denilen el ve yüz nakline yönelik bir çalışma için ön hazırlık yapıldığını vurgulayarak şunları söyledi; "GATA, 2011 yılında diğer 3 üniversite ile birlikte kompozit doku nakli için Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmıştır. Bu tarihten itibaren el nakli için görevlendirilen GATA El Cerrahisi Bilim Dalı Başkan'ı Doç. Tabip Albay Mustafa Kürklü ve ekibi bu alandaki çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettirmektedir. Bu maksatla GATA El Cerrahisi Bilim Dalı ve Anatomi Anabilim Dalı birlikteliğinde ve GATA Dekanlığının koordinatörlüğünde çok sayıda taze kadavra üzerinde el nakli çalışmaları yapılmış ve yapılmaktadır."

GAZİLERİMİZE EL NAKLİ İÇİN UYGUN DONÖR BEKLENİYOR

Prof. Tabip Tümamiral Hayati Bilgiç, terör bölgesinde yaralanan ve yoğun mikrocerrahi operasyon gerektiren gazilerin tüm operasyonlarının GATA El Cerrahisi Bilim Dalında yıllardır başarı ile yapılmakta olduğuna belirterek, "Terör nedeniyle her iki elini kaybeden gazilerimiz GATA'nın el nakli programına dahil edilmişler ve el nakli beklemektedirler. Uygun donör bulunduğu taktirde GATA bu nakli yapabilecek tüm imkanlara sahiptir" diye konuştu.

TÜM TÜRKİYE VE DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN UZMANLAR KATILIYOR

Anestezi ile uyutulan fareler üzerinde mikrocerahi ameliyatlarıyla Türkiye ve dünyanın dört bir yanından uzman cerrahların uygulamalı gördükleri GATA Mikrocerrahi Uygulama ve Araştırma Laboratuarında düzenlenen kursları Zürih Üniversitesi'nden dünyaca ünlü mikrocerrahi eğitmeni Rosmarie Frick verirken,GATA El Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı Doç. Tabip Albay Mustafa Kürklü'nün yanı sıra GATA El Cerrahisi Öğretim Üyesi Doç. Tabip Albay Yalçın Külahçı ve Hacettepe Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji El Cerrahisi Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Gürsel Leblebicioğlu'da yöneticiliğini yapıyor.

GATA El Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı Doç. Tabip Albay Mustafa Kürklü de Doğan Haber Ajansı'na verdiği röportajda, şu bilgileri verdi; "Bu laboratuar dünyada sayılı mikrocerrahi laboratuarından biri. Bu kursun önemi yaklaşık 2 saç kılı kalınlığındaki damarların 10 ve 15 kat büyütmede '10/0' dediğimiz, gözle görülemeyecek ancak mikroskop altında görülebilen iplerle tekrar birbirine dikilmesi. Amacımız kopmuş parmak, el gibi uzuvların tekrar yerine dikilmesini sağlamak. Bununla ilgili Türkiye'de 4 üniversitenin görevlendirildiği el ve yüz nakli projesine GATA da dahil. Biz de bu çalışmalarımızla yapacağımız bu nakiller öncesi ciddi bir eğitim verip eğitim alıyoruz."

AVRUPA DA ÖRNEĞİ OLMAYAN LABORATUAR KOBAY HAYVANLARINI KENDİSİ YETİŞTİRİYOR

Kürklü, GATA'nın Mikrocerrahi Uygulama ve Araştırma Laboratuarı'nın birkaç özelliğiyle Avrupa'da örneği olmayan ve dünyada sayılı laboratuarlardan birisi olduğuna dikkati çekti.

Öne çıkan bu özeliklerin bir kaçını açıklayan Kürklü, kursiyerlere ameliyatlarda kullanılan son teknoloji mikroskoplarla eğitim verilmesinin yanı sıra yine eğitimlerde kullanılmak üzere kobay hayvanlarını da kendilerinin uzman veteriner hekimler tarafından yetiştirildiğini söyledi. Kürklü, 'Laboratuarımızın dışarıya bağımlı olmaması büyük fayda sağlıyor. Burada kullanılan kobay hayvanlarından koyun, domuz, sıçan, tavşan ve fareleri uygun ortamda yetiştirip ihtiyaç olduğunda kullanabiliyoruzö diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kürklü Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title