Gazeteci Aysever'e "Hakaret" Suçundan Ceza
Gazeteci Enver Aysever, bir gazetede yazdığı köşe yazısıyla "TBMM'yi aşağılamak" suçundan, 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle yargılandığı davada, "kamu görevlisine hakaret" suçundan, 10 bin 620 lira adli para cezasına çarptırıldı.
Gazeteci Enver Aysever, bir gazetede yazdığı köşe yazısıyla "TBMM'yi aşağılamak" suçundan, 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle yargılandığı davada, "kamu görevlisine hakaret" suçundan, 10 bin 620 lira adli para cezasına çarptırıldı.
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanık Enver Aysever katıldı. Müdahil Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığını (TBMM) ise avukat Fazilet Nurel Uğurel temsil etti.
Savunması sorulan Aysever, bir suçu olduğuna inanmadığını savunarak, şöyle konuştu:
"Aslında 301. maddenin varlığı ya da bu konuda açılan dava bizim için bir utanç kaynağıdır. Kısa bir süre önce Akit gazetesinin hedef göstermesi ile Müjdat Gezen'in büyük emeklerle oluşturduğu merkeze yönelik saldırı karşısındaki özgürlükçü tavrı gösteren hukuk düzeni, Kadri Gürsel gibi basın özgürlüğüne inanan insanları neden tutsak etmektedir? Bu tür kararların ve yaklaşımların, AİHM'den bir zaman sonra döneceğini ve gereken yanıtı alacağını düşünmemiz gerekir. Benim inancım, hukuk düzeninin güçlünün yanında değil ancak haklının yanında olması gerektiği yolundadır."
Yazdığı sözlerin hakaret olmadığını ve çağdaş ülkelerde bu tür açıklamaların her zaman ifade özgürlüğü içerisinde kabul edildiğini savunan Aysever, "Artık namuslu gazetecilerin ifadelerinin ve kendilerinin bu tür davalardan korunması gerektiğini düşünüyorum. Bu yazıda ifade özgürlüğü hakkımı kullandım. Adaletin yerini bulması için beraat kararı verilmesini talep ediyorum. Suçlu olmadığıma inandığım için hiç bir erteleme talebim de yok." ifadelerini kullandı.
Davayı karara bağlayan mahkeme, sanık Aysever'in, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinden değil, eylemine uyan 125/1-2. maddelerinde düzenlenen "kamu görevlisine hakaret" suçundan, 10 bin 620 lira adli para cezasına çarptırılmasına hükmetti.
Mahkeme bu cezayla ilgili, sanık istemediği için herhangi bir erteleme veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması yoluna gitmedi.
Adliye önünde açıklama
Duruşmanın ardından Aysever, kendisine destek vermek için gelen CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ile birlikte Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklama yaptı.
Aysever, mahkemenin kararına şaşırmadığını belirterek, "Bugün 301'den açılan bir davayı yaşadık. Davanın 301'den devam edemeyeceğini anlayınca mahkeme, yanına bir de hakaret davası ekledi. Bundan da bir cezaya hükmetti." dedi.
Cemal Canpolat ise "Ülkede onlarca yargılanması gereken insan varken herkes dışarıdan seyrediyor. Düşüncelerinden dolayı yüzlerce gazetecinin yargılanması ülkemiz adına son derece üzücüdür. Yoksulun, sahipsizin, onurlu, namuslu insanların haklarını savunacak bir hukuk sistemine ihtiyaç vardır." ifadesini kullandı.
-İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, TBMM Başkanlığı Vekili Hukuk Hizmetleri Başkanı Yıldız Bezginli tarafından gönderilen suç ihbarında, Birgün gazetesinin 27 Kasım 2015 tarihli nüshasında, Enver Aysever tarafından kaleme alınan bir köşe yazısındaki ifadelerle, TBMM'nin manevi şahsiyetine hakarette bulunulduğunun iddia edildiği belirtiliyordu.
Şüpheli hakkında yürütülen soruşturma neticesinde, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği ve şikayetçi avukatının İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğine yapılan itirazı üzerine 12 Nisan 2016'da takipsizlik kararının kaldırıldığı hatırlatılan iddianamede, şüpheli hakkında TCK'nın 301/4. maddesi uyarınca talep edilen soruşturma izninin Adalet Bakanlığı tarafından 12 Mayıs 2016'da verildiği aktarılıyordu.
Anayasa ve AİHM kararlarında kapsamı belirtilen ifade özgürlüğü kavramının dışına çıkılarak tahkir ve tezyif edici niteleme yapıldığı belirtilen iddianamede, şüpheli Aysever'in söz konusu yazıyla, "TBMM'yi alenen aşağılamak" suçundan, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyordu.