Gaziantep'in Kurtuluşunun 94. Yıldönümünde Plaket ve Ödül Yağmuru
Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıldönümünde şehit düşenlerin yakınlarına ödül verildi.
Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıldönümünde şehit düşenlerin yakınlarına ödül verildi. 'Ben vatanım için savaştım' diyerek Gazilik madalyasını reddeden Memik Berberoğlu adına verilen ödülü almak için yeğeni Nazmiye Gürcan'ın görevliler ve baston yardımıyla sahneye çıkması salondakilere duygu dolu anlar yaşattı.
Ak Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, sanayicisiyle, öğrencisiyle, işçisiyle işvereniyle, Gaziantep'in büyük bir aile olduğunu söyledi.
Gaziantep Ticaret Odası tarafından, Gaziantep Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde hazırlanan Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıldönümü anısına düzenlenen programa, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdülkadir Yüksel, AK Parti Gaziantep Milletvekili Canan Candemir Çelik, 5. Zırhlı Tugay Komutanı Murat Soysal, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun, SANKO Üniversitesi Rektörü Ahmet Sınav, SANKO Onursal Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tiryakioğlu, Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu'nun yanı sıra Gaziantep'in düşman işgali sırasında şehit düşenlerin yakınları ve birçok davetli katıldı.
Ayrıca Gaziantep'in tanıtılmasında, ülke ve dünya çapında ön plana çıkmasında büyük rol üstlenen isimlerden eski Devlet Bakanı Vehbi Dinçerler, Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı aynı zamanda eski Devlet Bakanı Hasan Celal Güzel, Türkiye'nin Avusturya Büyükelçisi Mehmet Hasan Göğüş, Türkiye'nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, Tıp Doktoru ve Klasik Türk Müziği Sanatçısı Alaeddin Yavaşça, TÜBİTAK Uzay ve TÜBİTAK Ulakbim Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Atalar, Sinema Oyuncusu Arif Erkin Güzelbeyoğlu, Spor Yazarı Reşit Deniz Gökçe, İstanbul Ticaret Üniversitesinde öğretim Görevlisi ve haber spikeri Oğuz Haksever de Gaziantep'in kurtuluşunun 94. yıldönümü kutlamasına katılarak plaket aldı.
"GAZİ ŞEHRİN İNSANLARI O GÜN VERDİKLERİ MÜCADELEYİ BUGÜN KALKINMA ALANINDA VERİYOR"
Ödül töreninden önce konuşan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Gazi şehrin insanlarının, Gaziantep'i düşman işgalinde verdikleri mücadeleyi, bugün de kalkınma alanında vermeye devam ettiklerini belirtti. Bartık, "O günkü kurtuluş mücadelesindeki birlik ve beraberliği, bugün de Gaziantep'in tüm tarafları bir araya gelerek kalkınma tarafında veriyor. Bu bizleri çok onurlandırıyor ve gururlandırıyor. Ben bu salona bakınca birlik ve beraberliğin ne kadar güzel bir şey olduğunu herkesin gözlerinden okuyorum. 25 Aralık Gaziantep Kurtuluş gününü Gaziantepliler çok iyi biliyor. Tüm Türkiye'nin bunu iyi duyması gerekiyor. Hele de UNESCO ödülünü almış, UNESCO kültür mirası listesine giren bir Gaziantep. Artık bu sesi önce Türkiye, sonrada dünyanın duyması gerektiğini düşünüyorum ve bunu yetkililerle paylaştığımda kesinlikle hem fikir oldular hemen yolumuz açtılar" şeklinde konuştu.
"ÖZGÜRLÜK HÜR OLMAK, GAZİANTEPLİNİN KANINDA VARDI"
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 94 yıl önce büyük bir destan yazıldığını.bu destanın, başka bir destana benzemediğini söyleyerek, İstiklal Marşı'ndan bir dize okudu. Fatma Şahin, "Bu destanda, büyük bir inanç vardı. Aşk vardı, kararlılık vardı. Çünkü hasta adam dedikleri aslında, hesaba göre çok kolay olan bu topraklar, bugün yaşananlardan farklı olarak, çok hızlı bir şekilde birilerinin emellerine ulaşacağı topraklar olarak görülüyordu. Ama bilemedikleri ve hesaplayamadıkları şey, özgürlük hür olmak, Gazianteplinin kanında vardı. Ekmek kadar, su kadar,toprak kadar ve hava kadar önemliydi. O yüzden büyük bir mücadele yapıldı. Herkes bir araya geldi. Kadınıyla erkeğiyle, yaşlısıyla genciyle bu toprakların geçilemeyeceğini, Mustafa Kemal Atatürk'ün, ya istiklal ya ölüm dediği kararlılığı önce bu topraklar gösterdi. Önce benim Gazi şehrim gösterdi. İşte o yüzden buradan alınan ilham, buradan alınan önderlik, bütün Anadolu'da yayıldı. Bütün Anadolu, buradan gelen haberle, yapılan bütün hesapların artık tutmayacağını, Anadolu'nun düşman işgaline bırakılmayacağı görüldü. Şehirlerin içinde Gazi olmak çok önemli. Gazi Mustafa Kemal ile aynı adı taşımak, çok önemli. İstiklal Marşı'ndaki 'ben ezelden beridir, hür yaşadım, hür yaşarım hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım. Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner aşarım. Yırtarım dağları, enginlere sığmam taşarım' işte o yüzden üzerinizde çok büyük emanete sorumluluk var. Bu kadim medeniyetin üzerine, Cumhuriyet kuruldu. Cumhuriyeti muhasır medeniyetler üzerine yükseltmek, dünyanın onuncu ekonomisine ulaştırmaya, en yakın il, yine benim Gazi şehrimdir inşallah" ifadelerini kullandı.
"SANAYİCİSİYLE, ÖĞRENCİSİYLE İŞVERENİYLE BÜYÜK BİR AİLEYİZ"
AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül de Gaziantepli olmaktan gurur duyduğunu belirterek, Gaziantep'in kurtuluşunun 94. yıldönümünü kutladı. Gül, "Şehrimize ve şehrimize emekle, yol çalışmayla, gayretle bu Gazi şehri, daha iyi noktaya taşımak içi çalışan, bütün Gaziantepli hemşehrilerimize, sizlerle gurur duyuyoruz. Şehitkamil'lerin, Karayılan'ların ruhunu sembolize eden, bayrağımızla, ecdadımızla, şehitlerimizle, gurur duyuyoruz. Bize düşen, o şehitlerimize layık olabilmektir. Eğer onlar şehit olmasalardı. Bu şehir Gazi olmayacaktı. Eğer onlar şehit olmasalardı, dedelerimiz şehit olmasalardı, bugün dünyanın beşinci kalkınma sürecinde, rekabetçi şehirler arasına giren, Gaziantep'imiz olmayacaktı. Sanayicisiyle öğrencisiyle, işçisiyle işvereniyle, büyük bir aileyiz. Gaziantep, Gazi şehirli olmak hepimiz için gurur verici" diye konuştu.
"DÜNYADA ÖRNEK GÖSTERİLEBİLECEK BİR MÜCADELE"
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra, sadece bir şehre Gazi unvanını ve kurtarıcı meclisten alma onuruna sahip bir şehirde Vali olmaktan onur duyduğunu dile getiren Vali Ali Yerlikaya ise "Bu kurtuluşun dünya tarihinde örnek gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Yerlikaya, "Bu savunma, Antep savunması. 11-12 aya yakın süren bu savunma, az olanın, çok olanla mücadelesi. Amansız mücadelesi. sadece Allah'a inanarak, sadece yüreğindeki imana sığınarak, hemşehrilik bilincinin en uç noktada olduğunun, en güzel göstergesi oldu. Bizim kurtuluş harbinde, Antep savunmasının geldiği nokta, o destansı duruş, tüm Anadolu'nun da kurtulmasında bütün şehirlere, bütün hemşehrilere, Anadolu evlatlarına, çok büyük bir moral ve çok büyük bir öz güven verdi. Ama bugün yaşayan, kahramanların torunlarına, ödüller vereceğiz. Onları her zaman ama her zaman, minnetle şükranla hayırla yad ediyorum" ifadelerine yer verdi.
ÖDÜLÜNÜ ALMAYA BASTONLA GELDİ
Konuşmaların ardından Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşu sırasında büyük fedakarlık yapan 23 şehidin yakınına ödül verildi. Şehit yakınlarına ödül verildiği sırada, Kurtuluş Savaşında birçok cephede görev yapıp, gazilik madalyasını reddederek, 'Antep harbinde, kimse şan şöhret peşinde olmamıştır. Ben vatanım için savaştım' diyen Şehit Memik Özberber adına verilen ödülü alan, yeğeni Nazmiye Cangür'ün, sahneye baston ve salondaki görevlilerin yardımıyla gelmesi duygulu anlar yaşattı. Nazmiye Cangür, ödülünü sandalyede, AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül'ün elinden aldı.
Gaziantep'in kurtuluşunda büyük fedakarlık yapanların yakınlarına verilmesinin ardından Gaziantep'in birçok dalda, dünya çapında tanıtılması ve Türkiye genelinde ön plana çıkmasında büyük emekleri olan Gaziantepli bilim, siyaset, sinema, sanat ve ekonomi spor gibi alanlarda ön salmış kişilere de Gaziantep protokolü tarafından plaket takdim edildi.
Daha sonra Gaziantep'in kurtuluş programı, müzik şöleni ile devam etti. - GAZİANTEP