Gaziantep Nilhan Osmanoğlu'ndan Alfabe Eleştirisi
Nilhan Osmanoğlu'ndan alfabe eleştirisiOSMANLI Devleti'nin 34'üncü padişahı 2'nci Abdülhamit Han'ın 5'inci kuşak torunu Nilhan Osmanoğlu, Gaziantep'te düzenlenen konferansta alfabe değişikliği ile kültür onurunun çalındığını iddia etti.
Nilhan Osmanoğlu'ndan alfabe eleştirisi
OSMANLI Devleti'nin 34'üncü padişahı 2'nci Abdülhamit Han'ın 5'inci kuşak torunu Nilhan Osmanoğlu, Gaziantep'te düzenlenen konferansta alfabe değişikliği ile kültür onurunun çalındığını iddia etti.
Nilhan Osmanlıoğlu, Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Torununun dilinden Kösem Sultan' konferansına katıldı.
Fatih Sultan Mehmet'in yazdığı bir şiirin okunmasından sonra konuşan Osmanoğlu, şunları dedi:
"Şimdi bu okunan Divan Şiirini anlayamıyoruz. Başta kendi dilimizi konuşmayı unuttuk. Kendi alfabemizi konuşmayı unuttuk. Bu şiiri anlamıyoruz çünkü bir gecede alfabemiz değişti. Bir gecede bir profesörle 5 yaşındaki çocuk aynı seviyeye geldi. Yapılan değişikliklerde belki de en önemlisi kültür omurumuzu çaldılar. Yapılan en büyük ve en kötü değişiklik bizlerin şu anda bunları anlamıyor olmamız. Tabi ki bunları anlamak gerek anlamazsak nasıl yaşayacağız şu anda Osmanlı sesleri yükseliyor. Biz Osmanlıyı bir eşya, bir yüzük, bir tablo gibi zannediyoruz ama bu ruhla gelebilecek bir şey. Onları okumazsak, anlamazsak bize nasıl bir miras bıraktıklarını nasıl anlayabiliriz ki?"
Kösem Sultan hakkında da bilgi veren Nilhan Osmanoğlu, son zamanlarda popüler olan dizilerde anlatılanın aksine cariyelerin Osmanlı sarayına zorla getirilmediğini, aileler tarafından saraya girmeleri için özel olarak yetiştirildiğini söyledi.
Osmanlı'da padişahların devleti korumak adına kardeşlerini öldürmesi sorusunu da cevaplayan Osmanoğlu, "Bize en çok gelen sorulardan birisi bu. Şu dönemde en yanlış işlenen konulardan birisi de bu. Fatih Kanunnamesinde, Fatih, kardeş katlini uygun görmüştür. Bunun bir çok sebepleri vardır. Fatih'ten önce fetret dönemi yaşanmıştır Beyazıt ve Cem Sultan arasında. Burada bir çok masum insan ölmüştür. Onun öncesinde Türk devletlerinin kuruluşlarına baktığımız zaman yine taht kavgalarıyla devletlerin çöküşlerini görüyoruz. Bundan dolayı aslında kardeş katli kelimesi bana yanlış geliyor. Çünkü aslında evlatların feda edilmesidir, gelecek için. Katledilmesi kelimesi yanlış geliyor bana. Devletin bekası için bu çünkü Osmanlı'nın bekası demek, İslamiyet'in bekası demektir. Bunun için biz kendi ailemizden fedakarlık etmişiz. Osmanoğluları'nın yaptığı en büyük fedakarlık kendi canlarından vermektir" diye konuştu.
Konferansın ardından Nilhan Osmanoğlu, katılımcılara kendi yazdığı kitabı imzalayarak hediye etti.