Haberler

Gaziantep'te "Küresel Rekabet Gücü İçin Özgün Teknoloji ve Yenilik İçin Gaziantep Atılımı" Paneli

Abone Ol

Gaziantep'te İnovasyon Vadisi Gaziantep Projesi Kapsamında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (Tübitak) ile Gaziantep Sanayi Odası (Gso) İşbirliğinde Organize Edilen 'Küresel Rekabet Gücü İçin Özgün Teknoloji ve Yenilik İçin Gaziantep Atılımı' Başlıklı Panel Düzenlendi.

Gaziantep'te İnovasyon Vadisi Gaziantep Projesi kapsamında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Gaziantep Sanayi Odası (GSO) işbirliğinde organize edilen 'Küresel Rekabet Gücü İçin Özgün Teknoloji ve Yenilik İçin Gaziantep Atılımı' başlıklı panel düzenlendi.

Grand Hotel'de düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, "TÜBİTAK'la çıktığımız bu atılım yolunda hedefimiz Ar-Ge desteklerinden Anadolu'daki en yüksek payı almak ve yenilikçi bir şehir ve Türkiye'nin Ar-Ge şehri olmak istiyoruz" dedi. Koçer, dünyada inanılmaz bir gelişim, değişim yaşandığını; bu değişimde girişimcilik, Ar-Ge, markalaşma, tasarım, inovasyon ve nanoteknolojinin kilit kavramlar olduğunu söyledi. Koçer, bilgi teknolojilerindeki olağanüstü

gelişmelerin, toplumları artık sanayi toplumundan bilgi toplumuna taşımakta ve bu değişime paralel olarak sanayiinin teknoloji kavramı da değişerek fiziksel gücün yerini giderek beyin gücünün aldığını ifade etti. Koçer, "İşte bu geçiş döneminde, bilim ve teknolojide üstünlüğü olan ülkeler, tüm ekonomik alanlarda mutlak bir hakimiyet elde etme yolundadır. Teknolojik yetkinlik artık uluslararası rekabetin ve toplumsal refahın anahtarı haline geliyor" diye konuştu.

Bu global düzende değişimi öngörmek gerektiğini belirten Koçer, "Biz 5 yıl önce marka ve patent tescili derken, 2 yıl önce inovasyon derken, bugün de Ar-Ge atılımı derken bu öngörüyü harekete geçirdik ve geçirmeye çalışıyoruz. Rekabet şartlarının giderek zorlaştığı ve acımasız olduğu bu dönemde dünya piyasalarında rekabet edebilmek ve var olabilme adına güçlü olmalı, tüm zorluklara rağmen el ele vermeli ve bu güçle değişimi yönetmek zorundayız" şeklinde konuştu.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş ise, Türkiye'de araştırma alanındaki gelişmeler konusunda 2003 ve 2007 verileri hakkında bilgi verdi. Yetiş, sanayiciden öncelikle beklentilerinin icat ya da keşif yapmaları olmadığını belirterek, "Öncelikle beklentimiz yenilik ve Ar-Ge çalışmaları yapmaları. Bunun için de proje hazırlayarak destek almaları gerekiyor. Para alma projesinden ziyade, yeniliğe ulaşma projesidir. Sanayicimizin yeniliğe ve Ar-Ge'ye ihtiyacı var" dedi.

Panelde TÜBİTAK TEYDEP Makine İmalat Teknolojileri Grubu Yürütme Komitesi Sekreteri Dursun Çiçek, sanayi ve özel kesimin teknoloji ve yenilik faaliyetlerine TÜBİTAK tarafından sağlanan mali desteklerinden yararlanırken dikkat edilmesi gerekli hususlar konusunda katılımcıları bilgilendirdi. TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Müdür Yardımcısı AB 7. Çerçeve Ulusal Koordinatörü Okan Kara ise, sanayi ve özel kesimin teknoloji ve yenilik faaliyetleri için uluslararası mali destekler ve işbirlikleri fırsatları

konusunda bilgi verdi. Konuşmaların ardından Gaziantep Başarı öyküleri anlatıldı ve soru cevap turuyla panel son buldu.

Panele Vali Süleyman Kamçı, Gaziantep Milletvekilleri Fatma Şahin, Halil Mazıcıoğlu, Mehmet Erdoğan, Yaşar Agyüz, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, GAZÜ Rektörü Erhan Ekinci, GTO Başkanı Mehmet Aslan ile çok sayıda sanayici, öğretim üyesi ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

(SMR-MEF-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title