Gaziantep'te Sağlık Çalışanları Bir Günlük İş Bıraktı
Gaziantep'te sağlık çalışanları, sağlıkta şiddete dikkat çekmek ve geçen yıl hasta yakını tarafından öldürülen Dr.
Gaziantep'te sağlık çalışanları, sağlıkta şiddete dikkat çekmek ve geçen yıl hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan'ı anmak için bugün iş bıraktı. Dr. Ersin Arslan için yürüyüş gerçekleştiren sağlık çalışanları sloganlar atarak, "Sağlık'ta Şiddete Hayır" dediler.
Dr. Ersin Devlet Hastanesi'nde toplanan yüzlerce sağlık çalışanı döviz ve pankartlar açarak yürüyüş gerçekleştirdi. Demokrasi meydanına yürüyen sağlık çalışanları sloganlar atarak, geçtiğimiz yıl 17 Nisan'da hasta yakını öldürülen Dr. Ersin Arslan yapılan saldırıyı kınadı. Sağlık çalışanları zaman zaman sloganlar atarak, "Sağlık'ta Şiddete Hayır" diyerek tepkilerini dile getirdiler. Demokrasi Meydanı'nda toplanan sağlık çalışanları adına basın açıklamasını Gaziantep- Kilis Tabip Odası Başkanı Savaş Gürsoy yaptı. Gürsoy yaptığı açıklamada, "Dr. Ersin Arslan, Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak katledildi. Aradan 1 yıl geçti ancak sağlık çalışanları her gün ülkenin dört bir yanında şiddet görmeye devam ediyor. Son 1 yıl içinde genç bir sağlık emekçisi Dr. Melike Erdem, sisteme isyanını kendi canı ile ödedi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Yoğun Bakım Hemşiresi Rabia Önal öldüresiye dövüldü. Kaymakamın dövdüğü doktor, hastane müdürünün kovaladığı sağlık çalışanı, emniyet güçleri ve başhekimlerin saldırısı, hasta ve hasta yakınlarının yerlerde tekmelediği hamile doktordur. Sağlık çalışanları, şiddeti sadece hasta yakınlarından görmüyor. Gördüğümüz şiddeti birkaç başlıkta özetlersek, hasta ve hasta yakınlarının şiddeti, mobbing, atanmışların ve seçilmişlerin uyguladığı şiddet, işyerlerinde kadrolaşmaya bağlı olarak çalışanlar üzerinde hegemonya kurma amaçlı baskı, ifade ve örgütlenme özgürlüğü karşısında sürgün, soruşturma, gözaltı ve tutuklamalar yada siyasi şiddet, istihdam modelleri, iş yoğunluğu vb. Bunların dışında her gün bulaşıcı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını da sayabilirsiniz.
Bugün Türkiye'de sağlık alanında yaşadığımız şiddeti, bu şiddetin nedenlerini, çözüm önerilerini tartışacağımızdan dolayı acil hastalar, kanser hastaları, diyaliz hastaları ile yatan hastalar dışında sağlık hizmeti sunmuyoruz. Hizmete erişim önündeki engellerin, başta parasal engeller olmak üzere, tüm engellerin kaldırıldığı bir sisteme, nitelikli hizmet vereceğimiz bir sisteme ihtiyaç var. Angaryaya varan çalışmaların, 7/24 saat esnek, kuralsız çalışma ve performans baskısının olmadığı bir çalışma hayatına ihtiyaç var. Kamu Hastane Birlikleri uygulaması ile dama taşı gibi hastaneler arasında dolaştırılması ile kaybolan işyeri ve iş güvencesine ihtiyacımız var. Mücadelemiz şiddeti doğuran ve besleyen bu sisteme 'Sağlıkta Dönüşüm Programı'na' karşı, bugün görevdeyiz. Halkımıza daha iyi bir sağlık sistemi sunabilmek için, halkımızı verdiğimiz bu mücadelede yanımızda olmaya, hükümeti, şiddeti doğuran, emekçileri ve halkı mağdur eden bu sistemi ortadan kaldırmaya, işkolundaki sağlık meslek örgütleri olarak birlikte çözüm üretmeye davet ediyoruz. Böyle sağlık sistemi olmaz. Bu şiddet sona ersin" dedi.
Yapılan basın açıklamasının ardından, sağlık çalışanları dakika oturma eylemi gerçekleştirdi. 5 dakikalık oturma eyleminin ardından, toplanan grup sessiz bir şekilde dağıldı. - GAZİANTEP