Gaziantep'te Şirehan Hizmet Vermeye Başladı
Gaziantep'te restorasyon çalışmaları tamamlanan Şirehan, bölgenin ve Türkiye'nin en büyük butik otellerinden birisi olarak hizmete girdi.
Restorasyon çalışmaları tamamlanan Şirehan, bölgenin ve Türkiye'nin en büyük butik otellerinden birisi olarak hizmete girdi. Şirehan Hotel, resmi açılışını 1'inci Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçecek Festivali ile gerçekleştirdi. Dünyanın birçok ülkesinden gelen gurmelerin de katıldığı festival için, katılımcılar sabah erken saatte, bağa giderek üzüm topladı. Üzümleri toplayan kalıtımcılar, daha sonra topladıkları üzümlerin suyunu çıkartıp, kaynattıktan sonra şire haline getirdi. Yazar Ahmet Ümit aynı zamanda Genel Koordinatörlüğünü yürüttüğü festivalle amaçlarının Gaziantep mutfağını dünyaya tanıtmak olduğunu belirterek, Çocukluk yıllarımda Gaziantep'in birçok bölgesinde büyük bağlar vardı. Çocukluğumuz bu bağlardan üzüm toplamakla geçti. Ama günümüzde bu bağların büyük bir bölümü bitti. Şire Festivalindeki temel amacımız Gaziantep'in bağ bozumu geleneğini yaşamak ve yaşatmakla birlikte Gaziantep öğelerinin dünyaya tanıtımını sağlamaktır. Avrupa'da bağ bozumunun ardından şarap yapımı gerçekleştirildi. Bu gelenekten farklı olarak Gaziantep'te bağ bozumunun ardından şire yapımı gerçekleştiriliyor. Bu gün bu olayları dolu dolu yaşayacağız dedi. 1'inci Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçeçek Festivali'nin Gaziantep kültürü için önemli bir misyonu üstlendiğini belirten otelin sahibi Tahir Tekin Öztan ise şöyle konuştu
Zengin bir mutfak kültüründen bahsediyoruz. Bu kültürü dünyaya tanıtmak için çok sayıda festivaller yapmak ve doğru hedef kitlelerine ulaşmak zorundayız. Bugün şire festivalimiz doğru hedeflere ulaşarak startını almıştır. Bağ bozumu geleneklerimize uygun olarak gerçekleştiriliyor. Konuklarımız bizzat üzüm tiyeklerinden kendi elleriyle üzümleri keserek sepetlere yerleştiriyorlar. Bu güzel geleneği dünyaya duyurmak için yola çıktık. Üç gün boyu Şirehan Hotel avlusunda festivalin diğer adımları da gerçekleştirilecektir diye konuştu. Festivale katılan ve şire yapımını yakından takip eden gazeteci yazar Güneri Civaoğlu da Gaziantep'te üzümün bağlerden toplanmasıyla başlayarak şireye dönüşen yolculuğuna tanıklık etmenin sevindirici olduğunu anlattı.
Festivale katılmak üzere Amerika, İngiltere, Fransa, Romanya, Bulgaristan, Güney Kore, Tunus, Malezya, Meksika, Suudi Arabistan ve Slovenya'dan katılan gurme ve ünlü şefler, bağ bozumunun efsanevi bir öykü olduğunu kaydetti.