Gaziantep'te Suriyeli Mülteciler Çalıştayı
Gaziantep'te, Suriyeli mültecilerin yaşadığı sorunlara ilişkin çalıştay düzenlendi.
Gaziantep'te, Suriyeli mültecilerin yaşadığı sorunlara ilişkin çalıştay düzenlendi.
Gaziantep Valiliği'nde düzenlenen ve Suriyelilere sunulan hizmetler, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerinin ele alındığı çalıştaya; Başbakanlık ve ilgili bakanlık temsilcileri ile ilgili kamu kurumları, üniversiteler ve STK temsilcileri katıldı. Mevcut durumun değerlendirildiği çalıştayda, gündeme getirilen sorunlara çözüm üretilmeye çalışıldı.
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, başkanlık ettiği çalıştayın oldukça verimli geçtiğini söyledi. Gaziantep'te 340 bin Suriyeli mültecinin yaşadığını belirten Vali Yerlikaya, şunları söyledi:
SUÇA KARIŞAN SURİYELİ AZ
"İlimizde bulunan 340 bin Suriyeli ile 4 yıla yakın bir süredir birlikte yaşıyoruz. Bundan 3 yıl önce 22 bin Suriyeli öğrencimiz vardı. Bugün 53 bin Suriyeli çocuk ilimizde eğitim görüyor. Sağlıkta geldiğimiz nokta fevkalade iyi durumda. Daha iyi olması için de elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz. Gerek emniyet, gerekse jandarma bölgemizde yaşayan Suriyeli misafirlerimizin bu yıl içerisinde ve geçtiğimiz yıllarda da yerli halka nazaran karşılaştırma yaptığımız zaman Suriyelilerin suçla ilgili dosyalarının tahmin edilenden çok daha az olduğunu görüyoruz. Bu yıl için örnek vermek gerekirse senenin başından bu güne kadar polis bölgesinde 54 bin suç kaydı var ve bunun sadece 700'ü Suriyeli mültecilere ait.ö
Başbakanlık Başdanışmanı Muhammet Murtaza Yetiş ise Suriyeli mülteci krizini Türkiye'nin çok iyi bir şekilde yönettiğini kaydetti. Suriye meselesine, ilgili ülkelerin yeteri kadar sahip çıkmadığını bildiren Yetiş, şöyle dedi:
'Suriye meselesinden kaynaklanan, Suriye meselesine ilgili ülkelerin yeterince sahip çıkmamasından kaynaklanan iki temel sorunla uğraşıyoruz. Birincisi küresel terör, ikincisi ise küresel mülteci krizi. Bu mülteci krizinin özellikle 2015 yılında Avrupa'da gündeme geldiğini gördük. Unutmayalım ki; bu sorun 2011 yılında başladı ve bu zamana kadar dünya gündemine girmediyse bu büyük yükün Türkiye tarafından karşılandığından kaynaklanmıştır.