Gaziantep'te Suriyeli Sığınmacılar İçin Hazırlanan 'Ortak Akıl Raporu' Açıklandı
Gaziantep Ticaret Odası önderliğinde 12 Sivil Toplum Kuruluşu ile birlikte hazırlanan 'Suriyeli sığınmacılarla ilgili yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri' başlıklı Ortak Akıl Raporu açıklandı.
Gaziantep Ticaret Odası önderliğinde 12 Sivil Toplum Kuruluşu ile birlikte hazırlanan 'Suriyeli sığınmacılarla ilgili yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri' başlıklı Ortak Akıl Raporu açıklandı. Raporda, iç savaştan kaçan yaklaşık 150 bin Suriyelinin Gaziantep'te yaşadığı anlatıldı ve bu durumun getirdiği sorunlar için 20 çözüm önerisi sunuldu.
Gaziantep Ticaret Odası Meclisi, bugün ' Suriye' özel gündemiyle toplandı. Toplantıda, Ticaret Odası önderliğinde 12 Sivil Toplum Kuruluşu ile birlikte hazırlanan 'Suriyeli sığınmacılarla ilgili yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri' başlıklı Ortak Akıl Raporu açıklandı. Suriyeli sığınmacılarla ilgili güvenlik, eğitim, sağlık ve ekonomi alanlarında başlıca sorunlar olduğunu ifade eden Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener, "Bu alanlarda ivedilikle atılacak adımların, ilimiz ve bölgemizin yaşadığı sıkıntıların bir nebze de olsa bertaraf edilmesi ve gelecek için gerekli tedbirlerin alınmasına ön ayak olması en büyük temennimizdir" dedi.
'EMNİYETTE ÖZEL BİRİM OLUŞTURULMALI'
Suriyeli misafirlerin beraberinde getirdiği temel sorunların başında güvenlik olduğunu anlatan Ali Yener, "Bu konudaki tedirginliğin en önemli nedeni, sınırı geçen Suriye vatandaşları arasında terör, hırsızlık, gasp gibi yasa dışı faaliyetlerde bulunanların mevcudiyeti ve bu suç işleme oranının artma tehlikesidir. Suriyelilerin güvenliğiyle ilgili emniyette özel bir birimin oluşturulması gerekiyor" diye konuştu.
'SIĞINMACILARA GEÇİCİ ÇALIŞMA İZNİ VERİLMELİ'
Türkiye ile Suriye arasındaki ticaretlerin devam ettiğini söyleyen Meclis Başkanı Ali Yener, bu ülkeye yapılan ihracatın tüm yıllara oranla arttığını kaydetti. Hazırlanan rapordaki 5 maddelik ekonomik çözüm önerilerini anlatan Yener, Suriyelilere yönelik geçici çalışma izninin verilmesini ve kaçakçılığın önlenmesine yönelik sıkı bir takibin yapılması gerektiğini ifade etti. İhracatta transit geçitlerde Suriye'nin kullanılamamasının ekonomik maliyetlere neden olduğunu belirten Yener, "Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle, ülkemiz ile Suriye arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler, son üç yılda büyük oranda bozulmuş olsa da, Türkiye ve Suriye arasındaki ticaretin devam ettiğini söylemek mümkündür. Savaşa rağmen Suriye'de hayat ve ticaretin devam ediyor olması, bunun temel nedenidir. Nitekim Gaziantep'in Suriye'ye ihracatı 2010 yılında 133 milyon dolar iken, 2013'te 278 milyon dolar olmuştur. Bu artışın temel nedeni, Gaziantep üzerinden Suriye'ye giden insani yardımlardır. Suriye'de yatırımları bulunan Gaziantepli yatırımcılarının faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmaları, ihracatlarımızın transit geçişlerde Suriye'yi kullanamaması, önemli ekonomik maliyetlere neden olmaktadır" diye konuştu.
'SAĞLIK EKİBİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ GEREK'
Suriyeliler anlamında toplumu endişelendiren konuların başında sağlığın geldiğini vurgulayan Ali Yener, kamp dışında yaşayan Suriyelilerin hastanelerde oluşturduğu yoğunluğun, sağlık açısından büyük risk yarattığını söyledi. Yener, sağlık alanındaki 6 maddelik çözüm önerinin bulunduğunu ve Suriyelilere hizmet veren sağlık ekibinin güçlendirilmesi gerektiğini anlattı.
'ÜLKEMİZ ALEYHİNE OLAN BİLGİLER ÇIKARILMALI'
Ortak Akıl Raporu'ndaki son başlık olan eğitim çalışmaları kapsamında bilgiler veren Ali Yener, bu konunun çözümü içinde 4 maddelik bir çözüm önerisi hazırladıklarını söyledi. Suriyelilerin eğitimlerinin yürütebilmeleri için Türkçe hazırlık görmeleri gerektiğini belirtilen raporda, Suriye müfredatı görecek olan kişilerin Tarih kitaplarındaki Türkiye aleyhine olan bilgilerin kaldırılması gerektiği yer aldı.
'SURİYELİLERİN EVLERİNE DÖNMESİ EN BÜYÜK TEMENNİ'
Raporla ilgili hazırlanan 6 maddelik sonuç raporunu da açıklayan Ali Yener, Suriye'deki savaşın bitmesi ve sığınmacıların evlerine dönmesinin en büyük temennilerinin olduğunu söyledi.
Raporun okunmasının ardından raporu hazırlayan Sivil Toplum Kuruluşu'nun üyeleri, konuyla ilgili düşüncelerini paylaştı. - Gaziantep