Haberler

Gaziantepli Lise Öğrencileri ABD'deki Proje Oscarını Almaya Aday

Abone Ol

ABD gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde bilim adamları ve üniversite öğrencilerinin yapamadığı taşınabilir, yeni nesil model uyduyu Gaziantep’te lise öğrencileri tasarladı.

ABD gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde bilim adamları ve üniversite öğrencilerinin yapamadığı taşınabilir, yeni nesil model uyduyu Gaziantep'te lise öğrencileri tasarladı. Projelerin oscarı olarak bilinen İntel İSEF yarışmasının Türkiye ayağında birinci seçilen yeni nesil modern uydu projesi, dünya genelindeki en iyi 20 proje ile yarışacak.

Gaziantep Özel Deva Okulları Mekatronik ve Robotik Öğretmeni Orhan Çevik ve öğrencileri Buğra Demirkıran, Mehmet Kaan Alper, bir çok ülkenin uzaya fırlatmak istediği uyduları gönderecek rampalarının olmaması nedeniyle taşınabilir, modern yeni nesil uydu cihazı tasarladı. Lise öğrencilerinin ürettikleri uydu, içerisindeki GPRS modülü, GSM, yükseklik, ısı, sıcaklık ivme sensörleri ile yaklaşık 1 kilometrelik alanda telefon, telsiz ve radyo ağı kurulmasına izin verirken, ani sıcaklık ve hareketleri ise tespit etme imkanı bulunuyor.

Öğrencilerden Mehmet Kaan Alper, tasarladıkları uydu hakkında bilgi verdi. Üzerine monte edilen kamera ile yine bir kilometrelik alandan görüntü çekilebildiğini de hatırlatan Alper, "Projemizdeki temel amaç, artık bütün ülkeler kendi uydularını yapmak istiyor. Ama maalesef, her ülkede fırlatma rampası yok. Bunun önüne geçilebilmesi için ufak çaplı, taşınabilir bir uydu tasarladık. Uydumuzun içerisinde GSM sensörü, GPRS modülü, yükseklik sensörü, ısı, sıcaklık sensörü ve açısal hareketleri öğrenebileceğimiz ivme sensörü bulunuyor. Sensörler sayesinde 21 kilometrelik alanda, kendi cep telefonu, kendi telsiz, kendi radyo ağımızı kullanabiliyoruz. Bu sayede askeri ve tarımsal gibi çeşitli alanlarda uydumuz kullanıma açık. Altındaki kamera sayesinde ise bir kilometrelik alanda çekim yapabiliyoruz" diye konuştu.

Özel Deva Okulları öğrencileri tasarladıkları proje ile lise öğrencileri arasındaki proje yarışmalarının Oscarı olarak görülen İnternational Science And Enginering Fair'e (İntell İSAF) müracaat etti. Yarışmanın İzmir Üniversitesi ve Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı (DEKVA) tarafından düzenlenen Türkiye ayağına katılan öğrenciler, yeni nesil taşınabilir modern uydu projesi ile Mühendislik ve Enerji kategorisinde yarıştı. Bilgisayar-Yazılım, Biyoloji, Fizik, Kimya, Mühendislik-Enerji dallarında düzenlenen yarışmanın katıldıkları kategoride Türkiye birincisi olan öğrenciler, İzmir Üniversitesi tarafından tam burs alma ve ABD'de burslu okuma hakkını da elde etti. Yarışmanın ABD'nin Los Angeles kentinde düzenlenecek olan final aşamasına da katılmaya hak kazanan öğrenciler, dünya genelindeki en iyi 20 proje ile yarışarak dünya çapında dereceye girmek için ter dökecek.

UYDU, PETROL ARAMASINDA DA KULLANILABİLECEK

Mekatronik ve Robotik Öğretmeni Orhan Çevik ise okul laboratuvarında uzun süredir benzer çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Son yılda 30 patent çalışmasından 13'nün tescillendiğini hatırlatan Çevik, öğrencilerinin tasarladığı uydunun petrol aramasında bile kullanılabileceğini ifade etti. Öğrencilerin yoğun çalışma temposu ile tasarımı son halini verdiklerini belirten Çevik, "Modern yeni nesil, bir haberleşme uydusu yapmaya karar verdik. Çalışmalarda öğrencilerimiz, bir radar istasyonu olarak kullanılabilecek yeni nesil, modern haberleşme uydusu için çalışmalara başladı. Bu uydu gerektiğinde görüntü alışverişi sağlayabilen, ısı sıcaklık, basınç değişikliklerini algılayabilen, tarımda, doğal afetlerde, petrol araştırmalarda kullanılabilecek bir uydu olması gerekiyordu. Bu özellikleri nedeniyle bir çok üniversite, kuruluşun yerli sermaye ile yapamadığı zorlu çalışmaları, haftanın 3-4 günü, gecesini gündüzüne katarak, bu ürünü tasarladılar. ABD'nın Losangeles kentinde düzenlenecek olan mühendislik araştırma proje yarışmasına katılacak. Bu yarışma çok önemli yarışma. Dünyadaki en iyi projelerin katıldığı, projelerin al starı, projelerin oscarı dediğimiz, yarışma. Öğrencilerimiz bura Türkiye'ye temsil edecekler. Finallere yükseldiler. Diğer okullara da örnek olur. Öğrencilerimiz, böyle bir çalışmayı ortaya çıkarması ile teorinin pratiğe uygulamaya dökülmesiyle birçok şeyi başarabileceklerini gösterdiler. Bu yarışma çok prestijli bir yarışmaydı Bilginin kalıcı olması için uygulama şarttır. Bunu Deva okullarında ortaya çıkardığımızı, 2 yılda başarabildiğimizi gösterdik. 2 yılda bunları başarabiliyorsak, önümüzdeki 5-10 yılda Türkiye'nin en iyi mühendisleri bu okuldan çıkacağına, iyi bir üniversiteye gideceğine inanıyoruz. Umarım Deva okullarının da verdiği gibi ülkemizde böyle çalışmalara gereken önem verilir. Öğrencilerimiz teşvik edilir ve güzel projeler ortaya çıkar" diye konuştu.

Öğrenciler, ABD'de yapılacak yarışmalar için projelerinde son rötuşları yaparak, dereceyle ülkeye dönmek için hazırlanıyor. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İzmir Üniversitesi Mehmet Kaan Gaziantep Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title