Haberler

Gaziemir Sakinleri: Fabrikaya Ceza Kesilmesini Değil Çözüm İstiyoruz

Abone Ol

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 5.7 milyon TL ceza kestiği Gaziemir'deki Aslan Avcı Kurşun Fabrikası yakında oturanlar cezanın kendilerini ilgilendirmediğini, yetkililerden çözüm beklediklerini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 5.7 milyon TL ceza kestiği Gaziemir'deki Aslan Avcı Kurşun Fabrikası yakında oturanlar cezanın kendilerini ilgilendirmediğini, yetkililerden çözüm beklediklerini söyledi.

İzmir'in Gaziemir İlçesi Aktepe Mahallesi'nde yıllar önce kapatılan, arazisinde bulunan radyoaktif maddelerle gündeme geldikten sonra da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 5.7 milyon TL rekor cezaya çarptırılan 'Aslan Avcı Kurşun Fabrikası'nın çevresinde oturanlar, konuyu sürekli göndemde tutan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin 1'inci Olağan Kongresine katıldı. Kongrede mahalle sakinlerine de söz verildi. Zehirli atık gömülü tesisin yakında 40 yıldan bu yana oturduğunu belirten 64 yaşındaki Makbule Morkaya, cahillikleri nedeniyle yıllarca zehiri anlamadıklarını söyledi. Morkaya, şöyle dedi:

"Zehiri ancak boş araziden kötü kokular çıkmaya başlayınca anladık. Çocuklarımız zehirli araziyi okula gitmek için yol yaptı. Orada oynadı. Benim böbreklerim çürüdü. Mahallede oturanlardan kiminin çocuğu olmuyor, kimi hamile kaldığında düşük yapıyor, kimi çocukların kulağı duymuyor."

Cezanın fabrika sahiplerine değil, kendilerine verildiğini anlatan Morkaya, "Tamam devlet çok yüksek bir ceza kesti de bunun bize faydası ne? Cezayı ödemesi gereken adam öldü toprak altında. Ödenir mi ödenmez mi bilmiyoruz ama cezanın en büyüğünü biz sağlığımızla ödüyoruz. Mahallede neredeyse kimsenin sağlık güvencesi yok ciddi bir hastalıkta kim bakacak bize" diye konuştu.

Fabrikanın atıklarıyla birlikte tamamen kaldırılmasını isteyen 2 çocuk annesi, 29 yaşındaki Sibel Taşa ise, "Kesilen rekor ceza bize yaramayacak. Eğer devlet bize iyilik yapmak istiyorsa o parayla fabrikayı ve atıklarını bizim çevremizden uzaklaştırsın. Ne kadar engellesek çocuklarımız oyun oynamak için o araziye gidiyor. İçimiz hiç rahat değil. Mahalledeki doğurgan kadınlar sürekli düşük yapıyor. Tamam ceza kestiler de gelip bir de mahallede ciddi bir sağlık taraması yapsınlar" dedi.

Toplantıda konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ali Osman Karababa ise, kesilen cezaya rağmen fabrika, alan ve alanda gömülü olan radyoaktif maddelerle ilgili cevaplanmayan ciddi soruların bulunduğuna dikkati çekti. Prof.Dr. Karababa, şöyle konuştu:

"2007'de yapılan analizlerde Türkiye'de üretilmeyen Europium 152 izotopuna rastlandı. Bu maddenin ülkeye sokulması yasak ama İzmir'in göbeğinde bulundu. Bu maddenin zararsız hale gelmesi için 13 bin 216 yıl geçmesi gerekiyor ancak fabrika gündeme geldikten sonra alanda inceleme yapan TAEK uzmanları maddenin zararsız olduğunu açıkladılar. Akla ilk gelen soru o maddenin tespit edildiği 2007 yılından bugüne kadar geçen 5 yıl içinde nasıl zararsız hale geldiği."

Kamu kurumlarının üzerlerine düşen görevleri yerine getirmediğini anlatan Prof.Dr. Karababa, "Risklerin bertaraf edilmesi için bir şey yapılmadı. Yaşayan insanlar üzerinde ciddi, kapsamlı bir araştırma yapılmadı, radyasyonun etkileri var mı yok mu hala bilmiyoruz. Kesilen ceza tamamen göstermelik, toplumun gözünü boyamaktan başka bir şey değil" dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin önümüzdeki dönem il yönetiminin belirlendiği İzmir İl Konferansı'na Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Genel Başkanı Arif Ali Cangı, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir İl Sözcüleri Osman Doğan ve Güneş Akçay, parti üyeleri katıldı. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Osman Karababa Gaziemir Aktepe İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title