Gazili Öğrenciden Twitter'a "Zeki Sistem"
Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi tarafından Twitter haberlerini sınıflandıran "zeki sistem" geliştirildi.
Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi tarafından Twitter haberlerini sınıflandıran "zeki sistem" geliştirildi.
Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu danışmanlığında, Arş. Gör. M. Sedef Gündüz tarafından Twitter'daki haber paylaşımlarını sınıflandıran bir sistem geliştirildi. Böylelikle internet kullanıcıları, Twitter hesabına sahip olmasalar dahi, Twitter üzerinden yayınlanan haber bilgisine istedikleri kategori başlığı altında kolaylıkla erişebilecekler ve ilgi duydukları haberleri daha hızlı bir şekilde takip edebilecekler.
Geliştirilen bu sistem sayesinde Twitter kullanıcıları artık Twitter üzerindeki haberleri, aynı haber sitelerinde olduğu gibi kategorilerine göre okuyabilecekler.
Yüksek lisans tezi kapsamında geliştirilen bu sistem "www.tweetajans.com" üzerinde gerçek zamanlı bir şekilde kullanıma açıldı. Sistem tarafından takip edilen haber kaynaklarının hesaplarından atılan tweetler eş zamanlı olarak sisteme düşüyor ve atılan tweetin ait olduğu haber kategorisi zeki bir şekilde sistem tarafından otomatik olarak ayrıştırılıp kullanıcıya görsel bir şekilde sunuluyor.
Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu geliştirilen sistemin Twitter üzerinde yayınlanan haber içeriklerinin daha kolay, hızlı ve etkin bir şekilde takip edilmesini sağlayacağı ve Twitter kullanıcılarının yanı sıra özellikle haber ajansları tarafından etkin bir şekilde kullanılabileceğini belirtti.
Arş. Gör. M. Sedef Gündüz ise, Twitter verisinin sınıflandırılması üzerine birçok çalışma yapıldığını fakat Twitter üzerindeki haber verisini gerçek zamanlı bir şekilde toplayarak zeki bir sistem ile gerçek zamanlı olarak sınıflandıran ve ait olduğu haber kategorisi başlığı altında Twitter kullanıcılarının hizmetine sunan herhangi bir sistemin ülkemizde ve dünyada mevcut olmadığını kaydetti. İlerleyen zamanlarda sisteme yeni kategori türlerinin de ekleneceğini belirten Gündüz, sistemin daha başarılı sonuçlar üretebilmesi için teknik çalışmaların devam ettiğini belirtti. Ayrıca daha önce atılan tweetler ile lokasyon tespiti ve bir sonraki tweetin nereden atılacağı ile ilgili çalışmalarıyla bu çalışmanın birleştirilerek yeni uygulamalar geliştirilmekte olduğunu ve hedefin ise sosyal medya üzerinde haberleşen suçluların bulunmasına yönelik yeni çözümler geliştirmek olduğunu ekledi. - ANKARA