Haberler

Gebe hayvanlar kesiliyor!

Güncelleme:
Abone Ol

Hayvanların giderek sayısı azalıyor. Bunun en büyük sebebi ise gebe hayvanların kesilmesi. Hayvan Pazarı Derneği Başkanı Ramazan Gül, "Kesim yerlerine denetim koyulsa, iki aylık gebe olsa da hayvan belli ediyor. Normalde gebe hayvan kesimi yapılmaz, yasaktır. Bizim çok büyük kaybımız orada oluyor. Yüzlerce ufak kuzu atılıyor" dedi.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kalırken, vatandaşlar şimdiden hayvan bulma telaşına düşmeye başladı. Kurbanlık fiyatları geçen yıla oranla yüzde 10 artış gösterdi. Et fiyatlarının önlenemez yükselişi kurbanlık fiyatlarını da olumsuz etkiliyor. Kurban kesmek isteyen vatandaşların küçükbaşlar için 600 ile 900, büyükbaşlar için 8 ile 12 bin lira arasında bir parayı gözden çıkarması gerekiyor. Hayvancılar bu rakamın daha düşürülebileceğini ve bunun çözümünün çok olduğunu belirtti. Hayvan Pazarı Derneği Başkanı Ramazan Gül, hayvan sayısının gebe hayvanlarının kesilmesiyle ilgili olduğunu ifade ederek, "Maalesef Türkiye'de ileriye dönük önemler almıyoruz. Daha doğrusu devlet almıyor, üzerinde durmuyor. Mesela gebe hayvanlar kesiliyor. Kesilirken dikkat edilmiyor. Kesim yerlerine denetim koyulsa, iki aylık gebe olsa da hayvan belli ediyor. Normalde gebe hayvan kesimi yapılmaz, yasaktır. Bizim çok büyük kaybımız orada oluyor. Yüzlerce ufak kuzu atılıyor." diye konuştu.

ETE ZAM GELDİ KURBANLIK FİYATLARI ARTTI
Kurban Bayramı yaklaştıkça, kurbanlık satışları da yoğunlaştı. Vatandaşlar kurbanlık alabilmek için Hayvan Pazarı'nın yolunu şimdiden tutmaya başladı. Ancak ete gelen zamlardan dolayı vatandaşlar umdukları fiyatlara kurbanlık bulamıyor. Bu durumdan yalnız alıcılar değil satıcılar da şikayetçi. Öte yandan kendilerini savunan üreticiler, ete gelen zam ve yem fiyatlarını işaret ediyor. Kurban bayramı yaklaştıkça et fiyatlarının artış gösterebileceğini de iddia ediliyor. Geçen yıl alınan kurbanlık fiyatları ile bu yıl arasında hayli fark olması da vatandaşların kurbanlık almasını zorlaştırıyor. Kurbanlık almak için yola koyulan vatandaşlar fiyatlardan dolayı hayvan pazarından eli boş dönüyor.

KİMİSİ KURBAN KESEMEYECEK...
Hayvan pazarını ziyaret eden vatandaşlara kurbanlık fiyatları parmak ısırtıyor. Geçtiğimiz yıla göre büyük artış gösteren fiyatlar karşısında sıkı pazarlığa tutuşan müşteriler çoğu zaman umduğunu bulamadan geri dönüyor. Müşteriler kurbanlık fiyatlarından, besiciler ise artan et fiyatlarından yakınıyor. Bu durum her geçen yıl hayvan fiyatlarının artmasına neden oluyor. Kurbanlık almak için pazarı ziyaret eden müşteriler de fiyatlardan memnun olmadıklarının altını çiziyor. Kimisi bu yıl kurban kesemeyeceğini ifade ederek pazardan buruk dönüyor kimisi de mecburiyetten fahiş rakamlara göz yummak zorunda kalıyor. Geçtiğimiz yıla göre aşırı derece artan kurbanlık fiyatları hem müşteriyi hem de satıcıları olumsuz etkilemiş durumda. Satıcı ile müşterici arasındaki pazarlık saatlerce sürse de her iki taraf da umduğunu elde edemeden bulduğuna razı olmak zorunda kalıyor.

GÜL: YÜZLERCE UFAK KUZU ATILIYOR
Hayvan Pazarı Derneği Başkanı Ramazan Gül, hayvan sayısının gebe hayvanlarının kesilmesiyle ilgili olduğunu ifade ederek, "Kurban fiyatları bu sene çok pahalı, alınmıyor. Malın azlığından dolayı bu sene fiyatlar arttı. Bir de İstanbul Vakfı Urfa'dan 2-3 bin hayvan alıyor. Orada mal olmadığı için ve orası buralara göre daha pahalı olduğundan dolayı kurbanlıkları Urfa'dan alıyor. Urfa'yı tercih ediyorlar. Dişi ve erkek olmak üzere 2 bin büyükbaş hayvan aldılar. Bu da ister istemez fiyatları yansıyor. Mal kıtlığı da var. Devlet dışarıdan 200 bin hayvan ithali yaptı ama hiçbir etkisi olmadı. Birkaç sene evvel çokça Angus falan getirdiler. O zaman bizler zarar ettik, kar etmedik. Bu sene etki etmedi. Bir de Türkiye'de bir hayvan boşluğu oluşmuş. Bir de bu boşluğu her sene Kurban Bayramı vuruyor. Bayramda milyonlarca hayvan kesiliyor. Hal böyle olunca mal azalıyor, elde kalan malda pahalıya satılıyor. Maalesef Türkiye'de ileriye dönük önemler almıyoruz. Daha doğrusu devlet almıyor, üzerinde durmuyor. Mesela gebe hayvanlar kesiliyor. Kesilirken dikkat edilmiyor. Kesim yerlerine denetim koyulsa, iki aylık gebe olsa da hayvan belli ediyor. Normalde gebe hayvan kesimi yapılmaz, yasaktır. Bizim çok büyük kaybımız orada oluyor. Yüzlerce ufak kuzu atılıyor. Tekrar söylüyorum en büyük kaybımızda orada oluyor. Gebe hayvan kesimi yapılmasa hayvan sayısı kendiliğinden çoğalır. Küçükbaş kurbanların fiyatı 60 liradan başlıyor bin liraya kadar çıkıyor. Bu bayram kurban kesmek isteyen biri ortalama 700-800 lirayı gözden çıkarmalıdır" dedi. (Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title