Haberler

Gebze Teknik Üniversitesi Yeni Nesil Ultrasonik Motoru Tanıttı

Abone Ol

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) minyatür boyutlara kadar küçültülebilen yüksek performanslı yeni nesil ultrasonik motor tasarımını tanıttı.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) minyatür boyutlara kadar küçültülebilen yüksek performanslı yeni nesil ultrasonik motor tasarımını tanıttı. Ultrasonik minyatür motorlar uzay araçları ve uydular, robotik ve otomasyon sistemleri, MR cihazları ve endoskopi gibi tıbbi uygulamalar ile akıllı cep telefonlarında kullanılabilecek.

Gebze Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sedat Alkoy, Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, araştırma görevlisi Sinan Dursun ve Maltepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ebru Menşur Alkoy'dan oluşan araştırma ekibi tarafından geliştirilen ultrasonik motorlar Gebze Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü'nde tanıtıldı. TÜBİTAK'ın 1005 kodlu Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı çerçevesinde desteklenen proje ile bilgisayar destekli sonlu elemanlar analiz yöntemleri kullanarak tasarladıkları yeni nesil ultrasonik motorların tanıtım toplantısına GTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Babür Özçelik ile Prof. Dr. Ali Ata, Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar, Taysad Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Yunus Çiftçi, Koç Savunma, Aselsan, Roketsan yetkilileri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

KAMERA VE CEP TELEFONLARINDA KULLANILABİLİR

GTÜ Malzeme Bilimi ve Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Sedat Alkoy, üstün özelliklere sahip motor uygulamalarının TÜBİTAK destekli yürütülen bir proje olduğunu, projenin 18 aylık bir çalışma olduğunu belirtti. Yeni nesil ultrasonik motorlar hakkında bilgi veren Alkoy, "Standart elektrikli motorlara alternatif olarak minyatür boyutlarda üretilmesi mümkün motorlara üstün özellikler kazandıracak seramik geliştirdik. Bu seramiği yeni nesil dediğimiz yeni bir motor tasarımıyla bir araya getirdik. Literatürde örneği olmayan bir motor tasarımı ortaya çıkarttık. Burada motorların minyatürleştirilmesi planlanarak 1 santimetre altında boyutlara indirilmesinden bahsediyoruz. Dolayısı ile mikro elektrik sistemler dediğimiz bir takım sistemlerde kullanılabilir hale geliyor, kameralarda, cep telefonlarında kullanılabilir" dedi.

KÜÇÜK BOYUTLARA İNDİRİLEREK DAMAR İÇİNDE KULLANILABİLİR

Prof. Dr. Sedat Alkoy motorların kullanılabileceği diğer alanlarla ilgili şu açıklamada bulundu:

"Bu motorların bir özelliği de manyetik alan yaratmamasıdır. Böylece emar cihazlarında yüksek manyetik alan söz konusu normal motorlar bundan etkilenir ama burada ultrasonik motorlar bu tür uygulamalarda bundan etkilenmeden performansı düşmeden kullanılabilir. Bunun dışında çok daha küçük boyutlarda indirilerek direk damar içerisinde tıbbi işlemlerin yapılmasında kullanımı söz konusudur. Robotik uygulamalarda söz konusu başka bir özelliği de bu motorların normal elektrikli motorlara oranla maksimum güce anında ulaşması. Normal motorun maksimum güce ulaşması zaman alır, bu motorlar ise açılınca maksimum güçle çalışır. Motorlar utrasonik olduğu için kulağın duyamayacağı frekansta çalışıyor, ses yaratmıyor, boyutları küçülse bile verim asla düşmüyor."

Alkoy, yerlileştirme millileştirme çalışmalarına katkı sunmak için ellerinden geleni yapmaya çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Ultrasonik motorların patent başvurusu aşamasında olduğu, projenin bilimsel yayınları hazırlandığı bildirilerek, uygulamaya sokulması ve ticarileştirilmesi için ise patent başvurusu sonucunun beklendiği açıklandı.

- Kocaeli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gebze Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title