Haberler

Geçmişe Özlemi "Kolonya"Yla Dindiriyor

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Kolonya dükkanında detaylar - Müşteri ve alışveriş detayları- Dükkan sahibi ile röportaj BURSA - Bursa'da tarihi bir handa baba mesleğini 50 yıldır sürdüren kolonyacı, günümüzde talep görmeyen bazı klasikleşmiş kolonyaları, müşterilerinin anılarını taze tutmak için üretmeye devam ediyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Kolonya dükkanında detaylar - Müşteri ve alışveriş detayları- Dükkan sahibi ile röportaj BURSA - Bursa'da tarihi bir handa baba mesleğini 50 yıldır sürdüren kolonyacı, günümüzde talep görmeyen bazı klasikleşmiş kolonyaları, müşterilerinin anılarını taze tutmak için üretmeye devam ediyor."Revedor", "Gizli çiçek", "Hatıralar', "Kara kedi", "Çoban" gibi isimler verilen ve yıllar önce İstanbul hanımefendilerinin kullandığı bazı kolonyalar, talep görmediği için artık çok az üretiliyor ve çoğu kimse tarafından bilinmiyor. Bir zamanların klasikleri olan bu kolonyaların müdavimleri de artık bu kolonyaları her yerde bulamıyor. Bursa'da 50 yıldır kolonyacılık yapan Recep Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kokulu eski kolonyaların raflardan yavaş yavaş kalktığını dile getirdi.İnsanların eski kolonyalarla anılarının canlandığını gördükten sonra bu kolonyaları üretmeye devam etme kararı aldığını belirten Gürbüz, şöyle konuştu: "Revedor kolonyası çok eski bir kolonyadır ve 50'li yıllardan gelen bir klasiktir. Fakat senede belki yarım litre ancak satılır. Bu ürünü raflardan kaldırmayı düşündüğüm bir gün, 40'lı yaşlarda bir kadın geldi. Revedor kolonyası olup olmadığını sordu. Ben 'var' deyince koklamak istedi ve kolonyayı kokladıktan sonra da ağlamaya başladı. Ne olduğunu sorduğumda, kolonyanın annesinin kokusu olduğunu, kolonyadan annesinin kokusunu aldığını söyledi. Kolonyalar ile insanların özlemlerine aracı olduğumu fark edince, klasik kolonyaları üretmeye devam etme kararı aldım."Gürbüz, klasik kolonyaların unutulmaya yüz tuttuğunu ve insanların artık bunların bir çoğunu bilmediğini ifade ederek, "'Revedor', 'Gizli çiçek', 'Hatıralar', 'Kara kedi' gibi kolonyalar eski İstanbul hanımefendileri tarafından kullanılan kokulardı. Kara kedi kolonyası, 50'li yıllarda Fransızların kullandığı bir üründür. Ancak artık talep çok az olduğu için bunların üretimi de neredeyse yok denecek kadar az" şeklinde konuştu.Kolonyanın artık bir "nostalji" anlamına geldiğini belirten Gürbüz, "Şimdi gençlerin rağbet gösterdiği bir parfüm sektörü var. Kolonya, biraz daha yaşlı ve orta yaş kesimin kültüründe olan bir koku. Tabii bu durum, üretim ve tüketim anlamında olumsuzlukları getiriyor. Biz herhalde yeni nesle kolonyayı anlatamadık" dedi.Kolonyanın Türk insanı için bir kültür olduğunu vurgulayan Gürbüz, limon kolonyasının ferahlatıcı özelliğinden dolayı sonu gelmeyecek bir klasik olduğunu söyledi.Müşterilerinin büyük kısmını emekli kesimin oluşturduğunu belirten Gürbüz, bu insanların yıllardır devam eden alışkanlıkları gereği, emekli maaşlarını aldıktan sonra gelip çarşıdan kolonyalarını ve kahvelerini aldıklarını ifade etti.Gürbüz, müşterilerinin kendisine evlerindeki problemleri, geliniyle yaşadığı sorunları dahi anlattığını, geleneksel ticarette sıcak bir temas olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Gürbüz İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title