Gediz nehrindeki atık su kirliliği
SONER KILINÇ - Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Atıksu Arıtma Tesisi'nin bakıma alınması nedeniyle oluşan kirlilik Gediz Nehri'ni tehdit ediyor.
SONER KILINÇ - Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Atıksu Arıtma Tesisi'nin bakıma alınması nedeniyle oluşan kirlilik Gediz Nehri'ni tehdit ediyor.
Olta Balıkçıları Federasyonu (OBAF) Başkanı İsmail Atalay Atalay AA muhabirine yaptığı açıklamada UOSB Atıksu Arıtma Tesisi'nin bir süre önce bakıma alınması nedeniyle oluşan kirliliğin çevreye geri dönüşü olmayacak zararlar verdiğini iddia etti. Tesisin Kurban Bayramı'nda bakıma alındığını, o tarihten itibaren içerisinde kimyevi atıklar barındıran onbinlerce ton atıksuyun hiçbir işleme tabi tutulmadan nehre bırakıldığını ileri süren Atalay, yaşanan olaya duyarsız kalmanın "İnsanlık Suçu' olduğu savundu. Arıtma tesisinin daha önceki dönemlerde de arızalandığını yada bakıma alındığını, bölgede toplu balık ölümleri meydana geldiğini hatırlatan Atalay, "Gediz nehrindeki kirlilik canlı hayatını yok ediyor" dedi.
Yaklaşık 10 gündür devam eden bakım çalışmalarını eleştiren Atalay, "Artık nehirde ölecek balık kalmadı. Çünkü hepsi kirllik nedeniyle öldü. Nehir simsiyah akıyor. Boyahanelerin atıkları nedeniyle zaman zaman kırmızı, zaman zaman yeşil akıyor. Bu çevre felaketine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı derhal el koymalı. Gediz nehri kaynağından kirletildiği sürece bu sorunu çözmek mümkün değil, Bakınız Uşak'tan çıkan bu zehirli atıklar Manisa, İzmir'de onbinlerce hektar tarım arazisini zehirliyor. Bu tarım arazilerinde yetişen ürünleri bizler yiyoruz. Gediz'İ öldürmekle kalmıyoruz, balıklarımızı, toprağımızı, geleceğimizi öldürüyoruz" dedi.
Arıtma tesislerinin bakıma alınmalarının normal olduğunu, ancak bakım sürelerinin makul ve kabul edilebilir olması gerektiğini ileri süren OBAF Başkanı İsmali Atalay, atıksu arıtma tesislerinin yakınına depolama hazuvlarının kurulmasının şart olduğunu söyledi.
UOSB'de acilen atıksu depolama havuzu kurulması gerektiğini ifade eden Atalay şunları söyledi:
"Yaklaşık 10 gündür havuzlardaki atık suyu saymaz isek 100 bin ton zehirli su Gediz Nehri'ne bırakıldı. Arıtma tesisinin normale dönmesi ne kadar sürecek bilmiyoruz. Bölgede bu tür arıza ve bakım çalışmaları için büyük depolama havuzlarının kurulması, yada arıtma tesislerinin kapasitelerinin artırılması zorunluluk. . Bu sorunu Uşak tek başına çözemiyor bu ortada. İlgili bakanlık Ege Bölgesi'nin büyük bölümünü etkilen bu sorunun çözümüyle ilgili destek olmalı. Biz bu kirlilik sorunun çözülmesini istiyoruz. Gediz nehrinden sulama yapan çiftçilerin acilen uyarılması gerekli, çiftçiler kirli suyu kesinlikle tarımda kullanmamalı. Yaşanan çevre felaketi daha büyük sorunlara yol açabilir. Nehirde ölen balıklar kesinlikle yenmemeli"
UOSB Başkanı Ali Yıldırım ise atıksu arıtma tesisin belirli periyotlarla bakıma alınması gerektiğini belirterek bakım çalışmalarının zorunluluğuna dikkat çekti.
Yıldırım, "Biz 9 ay önce tesiste bakım yapmamız gerektiğini Uşak Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililerine bildirdik. Ancak bize atık su depolama havuzlarımız olmadığı için izin vermediler. Bakım yapılamayınca arıtılan suyun kalitesi bozuldu. Bizde zorunlu olarak tesisi bakıma almak zorunda kaldık" dedi.
Uşak Çevre ve Şehircilik Müdürü Ahmet Uçmaklı ise tesisin bakıma alındığını doğrulayarak, tesisin en kısa sürede hizmete alınmasını istediklerini ifade etti. Tesisten bir süre önce alınan su numunelerindeki kirlilik değerlerinin yüksek olduğunu belirten Uçmaklı, "Tesisten aldığımız son su örneklerinde kirlilik değerleri yüksek çıktı. Biz acilen idari yaptırımlar uyguladık. UOSB yönetimide tesisi zorunlu olarak bakıma alacaklarını bildirdiler. Kirllikle ilgili çevredeki köyleri uyarıyoruz. temennimiz en kısa sürede tesisin çalışır hale gelmesi" diye konuştu.