Geleceğe "temel" atıldı
Çarpık ve sağlıksız yapılaşmaya karşı İzmir'in farklı bölgelerinde kentsel dönüşüm hazırlıkları yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 280 konut ve 33 iş yerini kapsayan ilk projenin temelini Uzundere'de attı.
Törende konuşan Başkan Kocaoğlu, "Bu proje kimsenin kırılmadığı bir gönül projesidir, İzmir'e yakışan bir projedir. Burada binalar yenilenecek ama komşuluk ilişkileri kaldığı yerden devam edecek" dedi ve ekledi: "Yeni yılın ilk yarısında 2. etabın da yapımına başlayacağız."
İzmir Büyükşehir Belediyesi, "yüzde 100 uzlaşma" ve "yerinde" dönüşümle gerçekleştireceği Türkiye'nin ilk kentsel dönüşüm projesinin temelini Uzundere'de attı. Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmaları için "milat" olarak tanımlanan Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi'nin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Burada kimseyi yerinden yurdundan etmiyoruz. Herkes yine eski komşularıyla birlikte ama daha güvenli, daha kaliteli, daha modern ve daha estetik konutlarda oturacak" diye konuştu.
Geleneğe ve geleceğe sahip çıkmak..
Proje tamamlandığında 32 hektar alanda 3 bin 500 birim konut ve konut altı ticaret olacağını, böylece yenilenen alt yapısıyla birlikte Uzundere'de yeni bir çekim merkezi, yeni bir yaşam alanı yaratılacağını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2. etap için de 2017 yılının ilk yarısında yapım ihalesine çıkmayı planladıklarını kaydetti.
Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:
"Kentsel dönüşümde kırmadan dökmeden, uzlaşmayla sonuca ulaşmayı hedefliyoruz. Biz her dönüşüm bölgemizde ofisler açarak, vatandaşlarımızla yüzlerce defa görüşerek bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bizim projemizde yerinde dönüşüm şarttır. Binalar değişecek, depreme dayanaklı olacak, konforu artacak, çevresinin de konforu artacaktır. Ama insanların komşuluk ilişkileri daha iyi ortamlarda gelişecektir, hedefimiz budur."
"Belediye olarak tek bir çöp almıyoruz"
Bir ilke doğrultusunda ilerlediklerinin altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, "Bu konutlardan yüklenici firmanın aldığı pay, maliyeti ve kârı, ki inşallah kâr ederler, haricinde ne ekonomik değer üretiliyorsa, hepsi burada yaşayan vatandaşlarımıza, tapu sahiplerine kalacaktır. Belediyeye, merkezi hükümete çöp kalmayacaktır. Bizim avantajımız da kentimizin güzelleşmesi olacaktır" şeklinde konuştu.
Yasa gereği alanda konut teklif edilemeyen hak sahiplerine de Belediye'ye ait Uzundere toplu konutlarından kura ile 67 daire tahsisi yaptıklarını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Tapuları biz aldık, biz vereceğiz"
"Tüm alt yapı ve üst yapı uygulama projelerini hazırladık. Hak sahipleriyle tek tek uzlaşarak tapuları Büyükşehir Belediyesi adına devraldık. Tapuların Belediye adına tescilini ve ruhsat işlemlerini tamamladık. Tahliye edilen yapıların yıkımına başladık. Uzlaşmayla tamamlanan 2 ada için 'I. Etap Kat Karşılığı Anahtar Teslimi İnşaat Yapım İşi' ihalesi yaptık. İhaleyi kazanan firma ise Folkart Yapı oldu. 30 metrekareden düşük olanlar ya da yol kenarında olanlar açıkta kalmasın diye belediyemiz stokundan konutlar verdik. Taksitle ödeyecekler, açıkta kalmayacaklar. Yüklenici firma bizimle muhatap olacak, mal sahipleriyle değil! Şartlar belli. Mal sahipleri de firmayla muhatap olmayacak. İki taraf da bizimle muhatap olacak. Garanti biziz.. Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığımız hem inşaatı kontrol edecek hem hak sahiplerine sorumluluğunu yerine getirer ek; firmayla vatandaşı birbirine karşı koruyacak. Tapuları biz aldık, biz vereceğiz. Belediye burada her iki taraf için de güven unsurudur. Kimsenin gönlü hatırı kırılmadan gerçekleşmiş bir projedir. Bu bir gönül projesidir, İzmir'e yakışan bir projedir. Güle güle oturun!."
Teröre lanet
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kayseri'deki patlamada şehit olan askerler için duyduğu üzüntüyü de dile getirerek, "20 yaşında ana kuzularına yapılan hain saldırıyı şiddetle kınıyorum. 13 tane nur topu gibi çocuğumuz şehit oldu; nur içinde yatsınlar. 48 tane evladımız da yaralı.. Tüm ülke vatandaşlarımızın başı sağolsun. Bu ülke üzerinde oynanan ahlaksız oyunlardan mutlaka birlik beraberlik içinde çıkmak zorundayız. Başka kimsemiz yok. 79 milyonuz. Aynı gemideyiz. Buradan tüm hemşerilerime, başımızdaki bu kara beladan kurtulmak için ne yapmamız gerekiyorsa onu yapmamızı istiyorum" dedi.
İmar Kanunu'nda değişiklik talebi
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise İzmir'deki yerinde ve uzlaşmayla dönüşümün Karabağlar'dan başlamasından duyduğu memnuniyeti belirterek şunları söyledi:
"Aslında Büyükşehir'in ilk kentsel dönüşüm projesi Kadifekale'de gerçekleştirildi ancak orada heyelandan dolayı kentsel dönüşüm yapılmadığı için taşıma yöntemi uygulandı; önemli bir proje kente kazandırıldı. Buradaki insanlar yeni konutlarıyla yaşamlarını sürdürecekler. Kentlerimizin tamamının dönüşüm yasasıyla değişmesi mümkün değil. En önemli sorun mülkiyet sorunu. Burada yasal düzenlemelerle bu işin önü açılabilir. Ama her yerde dönüşümle bu işi gerçekleştiremezsiniz. Yapılması gereken, yeni planlarla bu işi yapmaktır. İmar Kanunu 18'inci maddesindeki basit bir düzenlemeyle bu iş çözülebilir. Yüzde 40'a kadar zayiat alınmasını istiyoruz. Bu olduğu taktirde, kentlerde imar planlarının önü açılır. Bu konuda girişim yapılırsa, birçok kentimiz rahatlar. Kentler 50 yılda bu hale geldi. 2-3 yılda düzelmesini beklemek olmaz. Tabii biraz zaman alacaktır."
"Bölgenin kaderini değiştirecek bir iş"
Projenin yüklenicisi Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak de Uzundere'de İzmir için çok büyük bir projenin adımını atıldığını dile getirdi. Sancak, "Bu alanla ilgili kentsel dönüşüm ihalesine katıldık. Gerekli koşulları yerine getirip ihaleyi kazandık. Kente hizmet etmenin önemli bir fırsatı olarak görüyoruz. Kentsel dönüşüm alanındaki ilk projemiz olduğu için, işin ticari kısmıyla ilgili çok fazla hesap yapmadık. Hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağımız bu projeyi ciddi bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. Folkart olarak her zaman olduğu gibi en iyisini yapmaya, Sayın Başkan'a verdiğimiz sözü tutmaya fazlasıyla hazırız. İzmir'de 300 bin üzerinde dönüşüm bekleyen bina var. Biz parmakla gösterilecek projeleri yaparken, kentsel dönüşüm alanında da çok önemli bir faktör olmak istiyoruz" dedi.
Önce iletişim, sonra uzlaşma
İzmir Büyükşehir Belediyesi, uzun zamandır adeta "iğneyle kuyu kazarak" üzerinde titizlikle çalıştığı ve yüzde 100 uzlaşma esasıyla hayata geçirdiği Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi'nde yapılacak konutlar, 68 ile 131 metrekare arasında değişen, 2+1 ve 3+1'lik farklı tiplerde olacak. Mevcut kullanımlar dikkate alınarak projelendirilen işyeri büyüklükleri ise 18 metrekare ile 230 metrekare arasında değişiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ikinci etabı için ise 2017 yılının ilk yarısında yapım ihalesine çıkılması planlanıyor.
Proje tamamlandığında 32 hektar alanda 3500 birim konut / konut altı ticaret ile merkezi iş alanında ticaret, ofis ve otel kompleksi, rekreasyon alanında projesi Karabağlar Belediyesi ile birlikte yürütülen gençlik merkezi, buz pisti, yarı olimpik yüzme havuzu, basket, futbol sahaları, tenis kortu gibi spor, eğitim ağırlıklı bir spor kompleksi, sosyal ve kültürel merkezler, pazar alanı, otopark alanları, yeşil alanlar ve yenilenmiş alt yapısı ile yakın çevresi için çekim merkezi olacak yeni bir yaşam alanı kazanılacak.