Geleceğin Mühendsilik Eğitiminde Endüstri İle İşbirliği Sempozyumu
SDÜ Teknoloji Fakültesi tarafından düzenlenen "Geleceğin Mühendislik Eğitiminde Endüstri ile İşbirliği" sempozyumu Barida Otel'de başladı.
SDÜ Teknoloji Fakültesi tarafından düzenlenen "Geleceğin Mühendislik Eğitiminde Endüstri ile İşbirliği" sempozyumu Barida Otel'de başladı.
Vali Memduh Oğuz, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, çeşitli üniversite rektörleri, uluslar arası katılımcılar, dekanlar, akademisyenler, sanayici temsilcileri ve öğrencilerin katılımlarıyla Barida Otel Gül Salonunda yapılan açılış konuşmalarında uygulamalı mühendislik eğitiminin önemine vurgu yapıldı.
Ülkelerin gelişmişlik hedefleri belirlenirken üniversite ve sanayi işbirliğinin çok önemli bir etken olduğunu ifade eden SDÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman İpek; "Üniversite ile endüstri arasında oluşacak olan etkin işbirliği katma değeri yüksek üretimi sağlayacaktır.
Mühendislik eğitiminde mesleki eğitimin yanı sıra beceri gelişimini ön plana çıkartmak gerekmektedir. İşgücü piyasasında bireyler çalışma hayatları boyunca gerektiğinde iş değiştirebilmesi için becerilerini sürekli yenilemek ve geliştirmek durumundadır. Bu nedenle mesleki eğitimler çok önemlidir" dedi.
İleri devletlerde mühendislik konusunun çok iyi icra edildiğini ifade eden SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu; "Bu icra neticesinde bazı devletlerin refah seviyelerinin çok yüksek olduğunu görmekteyiz. Mühendis üzerim tozlanır diye şantiyeye gitmiyorsa, mühendis üzerim yağlanır diye atölyeye girmiyorsa burada bir sorun var demektir. Bununla birlikte eğer bir mühendis kendisini yenilemiyorsa, tabir yerindeyse kendisini dünya şartlarına göre güncellemiyorsa burada da bir sorun var demektir. Burada uygulamalı mühendislik büyük önem arz etmektedir.
Artık günümüz dünyasında doğruya tek yoldan gidilir mantığı yıkılmıştır, bunun yerine saçaklı yol dediğimiz metotlar uygulanmaktadır" dedi.
Piyasaya çabuk adapte olabilen mühendis yetiştirmenin çok önemli olduğunu belirten YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Durmuş Günay; "Problemleri seyrederek yaşamak sorunu çözümsüzleştiriyor. Bu bağlamda bizde problemi kolaylaştırmak amacıyla, piyasaların talebine uygun, piyasalara daha çabuk adapte olabilecek mühendisler yetiştirmek amacıyla 16 tane teknoloji fakültesi kurduk.
Günümüzde ileri dünya devletleri geleceği tasarlarken biz zaruretten kaynaklanan günübirlik sorunlarla uğraşıyoruz. Bizde ileri devletler gibi bazı şeyleri bugünden öngörerek inşa etmemiz gerekmektedir. Bunun içinde bilgili, becerikli ve liyakatli mühendisler yetiştirmemiz lazım" dedi.
İlmin endüstri için çok önemli olduğunu belirten Vali Memduh Oğuz; "Benim üzerinde en fazla durduğum konu ilim konusudur. Çünkü konuştuğumuz bütün konular, varmaya çalıştığımız bütün hedefler ilimle bağlantılıdır.