Haberler

Geleceğin Teknolojisi İçin Boğaziçi'nden "Akıllı" Merkez

Abone Ol

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsü, Kalkınma Bakanlığı desteği ile kurulan Teleiletişim ve Enformatik Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi ile bir araştırma kampüsüne dönüşüyor.

Kampüste doktora düzeyindeki araştırmacılar kadar lisans öğrencileri de yeni teknolojileri hem üretme hem de laboratuvar ortamında uygulama imkanına kavuşuyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsü, yapımı bu yıl bitecek olan yüksek lisans öğrenci yurdu ve yapım aşamasında olan yeni araştırma merkezi ile Türkiye'nin önde gelen araştırma kampüslerinden birisi haline gelecek.

TETAM'ın Müdürü Prof. Dr. Lale Akarun, TETAM'da Nesnelerin Interneti (IoT), Maker Movement gibi günümüzde hızla hayatımıza giren yeni teknolojiler konusunda ulusal ve uluslararası araştırmaların yapılacağını açıkladı.

TETAM bünyesinde ağırlıklı olarak Bilgisayar Mühendisliği olmak üzere Elektrik Elektronik Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Deprem Araştırma Enstitüsü'nden birimler ve Biyoloji Bölümü'nden birimler olmak üzere farklı bölümlerden isimler yer alıyor. Araştırma merkezi tam zamanlı araştırma yapan isimlere maaş imkânı sağladığı için bölümler TETAM kurulduktan sonra daha fazla doktora mezunu vermeye başladı.

Şu anda Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlı bir araştırma merkezi olarak faaliyetlerini sürdüren, yaklaşık 3000 m2 büyüklüğündeki TETAM'da toplam 88 doktora öğrencisi için çalışma alanı, öğretim üyesi ve doktora sonrası araştırmacılar için toplam 30 ofis, sekiz disiplinlerarası araştırma laboratuvarı, iki atölye, iki konferans salonu, seminer odası, toplantı odası, sistem odası, teknik ofis ve sosyal alanlar bulunuyor.

320 KİŞİ KAPASİTELİ YENİ YURT İLE ARAŞTIRMACI SAYISI ARTACAK

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli yerleşkesinde yapımı devam eden lisansüstü öğrenciler yurduyla beraber TETAM'daki çalışmaların başka bir evreye geçmesi bekleniyor.

Merkez Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Cem Ersoy, "Üniversitemizin Kandilli Kampüsü'ne yapmakta olduğu 320 kişi kapasiteli lisansüstü yurduyla beraber TETAM'da çalışmalarını yürüten araştırmacılar için mükemmel bir ekosistem ortaya çıkacak. Doktora ve post-doktora çalışması yürütenler için zaman çok önemlidir. Araştırmalarını yaptıkları merkezin hemen yakınında onlar için konaklama imkânı olması burada daha yoğun ve verimli bir ortamın oluşmasını sağlayacak" dedi.

Geleceğin ''Akıllı Ev''i tasarlanıyor

Araştırma merkezinde yer alan sekiz laboratuvardan biri Akıllı Ev Otomasyonu Projesi için tasarlanmış durumda. Laboratuvarda bir evin oturma odası, mutfağı ve yatak odası gibi döşenmiş alanlarda Akıllı Ev Projesi için gerekli senaryolar gerçekleştiriliyor. Projeyi Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Sinan Işık ve Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Hüseyin Anıl Özmen yürütüyor.

Akıllı Ev Otomasyon Sistemi ile çok fazla cihazın birbirine bağlı olduğu ve farklı senaryoların bu sayede hayata geçirilebildiğini söyleyen Özmen, bunu sağlamak için evdeki elektronik aletleri modemle iletişimli hale getirdiklerini belirtiyor. Bu sayede insanların evde olup olmadığından, evin sıcaklığını ve nemini tespit etmeye kadar birçok bilgiyi elde etmenin yanı sıra, bu bilgiler ışığında klima veya buzdolabı gibi çeşitli ev aletlerini bilgisayar üzerinden gönderdikleri talimatlarla çalıştırabildiklerini vurguluyor.

AB PROJESİNE TÜRKİYE'DEN KATILAN TEK ÜNİVERSİTE

TETAM bünyesinde yer alan ''Maker Movement'' (Yapım Atölyesi) ise günümüzde önemli teknolojik gelişmelerin önünü açacak olan alanda projeler üretmek için tasarlanmış bulunuyor. Boğaziçi Üniversitesi bu kapsamda, geleneksel üretici ile yeni teknolojileri üreticilerini biraraya getiren "Open Maker" isimli Avrupa Birliği Projesi'ne Türkiye'den katılan tek üniversite olarak dikkat çekiyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Deprem Araştırma Enstitüsü Kandilli Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title